• Iesaka augu zinātāja Vija Eniņa – skujas tavai veselībai

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fuzull Hanum/Shutterstock.com
    Asociētā profesore, farmācijas doktore, izcila augu zinātāja Vija Eniņa iesaka, kā skujkoku zarus un skujas vīrusu laikā izmantot veselības stiprināšanai un uzlabošanai.
    • Vīrusu sezonā ieteicams vāzēs likt dažādus skujkoku zarus, īpaši tad, ja kaklā jau kaut kas kņudina un šķiet, ka slimība tūlīt būs klāt. Kadiķa, priedes un egles ēteriskās eļļas mazina telpā mītošo kaitīgo baktēriju un vīrusu koncentrāciju, atsvaidzina gaisu un uzlabo pašsajūtu. Egļu, priežu un arī kadiķu ēteriskajām eļļām iedarbība ir līdzīga – antibakteriāla.
    • Skujas var izmantot, lai gatavotu zaļo vitamīnu kokteiļus. Durstīgo augu skujās slēpjas arī daudz C vitamīna, un to tumšajos mēnešos savas veselības labā vajadzētu izmantot visvairāk.

    Zaļajās skujās esošā askorbīnskābe ir dzīvais C vitamīns, turklāt skujas bagātīgi satur arī citas vērtīgas bioloģiski aktīvās vielas.

    Priežu, egļu vai kadiķa skujas vēlams ievākt no jaunākiem zariem – protams, darot to saudzīgi, lai nekaitētu kokam. Jādara tā: 4 glāzes sasmalcinātu skuju pārlej ar 3 glāzēm auksta ūdens, pievieno nedaudz citronskābes vai piepilina citrona sulu un ļauj ievilkties tumšā vietā 2–3 dienas. Tad nokāš un lieto pa pusglāzei divas reizes dienā.

    • Veselīgi ir šad tad pakošļāt skujas. To var darīt, piemēram, dodoties garās pastaigās, jo skuju košļāšana atvaira slāpes, mazina izsalkumu. Skujās esošās antibakteriālās vielas arī dezinficē mutes gļotādu, mazina iekaisumu, labvēlīgi iedarbojas uz plaušām un bronhiem.
    • No sakapātām egļu un priežu skujām iznāk veselīgs novārījums vannām. Tāda vanna palīdz pret locītavu un podagras sāpēm, radikulīta un muskuļu sāpēm, atjauno spēkus, ja bijusi pārslodze. Novārījums top šādi: ņem 0,5–1,5 kg skuju, savāra tās 3–5 litros ūdens, pēc ievilkšanās nokāš, pievieno vannai. Skujas ieber auduma maisiņā, aizsien un maisiņu arī iemet vannā.
    • Kadiķu skuju novārījums palīdz, ja ir pietūkušas pēdas: 2 saujas skuju aplej ar 1 litru verdoša ūdeni, atstāj, lai brīdi ievelkas, tad pievieno kāju vannai. Šāds kadiķu aplējums uzlabo asinsriti un mazina tūsku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē