• Iekaist mēle no asinsspiediena zālēm! Ko darīt?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    14. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fizkes/Shutterstock.com
    Satrauktai lasītājai uz jautājumu par augstu asinsspiedienu atbild kardioloģe Ginta Kamzola.

    Lasītājas vēstule: Vairākus gadus slimoju ar paaugstinātu asinsspiedienu. Esmu dzērusi dažādas zāles. Vislabāk panesu AKE inhibitorus, tomēr dažreiz spiediens ir augsts – 200/100. Ģimenes ārste izrakstīja «Kaptopril Krka». Šīs zāles lieliski palīdz samazināt spiedienu krīzes gadījumā, bet man no tām sākas blaknes. Pēc zāļu lietošanas iekaist mēle, rodas kuņģa darbības traucējumi. Zāles nelietoju bieži, bet blaknes pastāv ilgstoši. Skaloju muti ar sodu, tējām, dzeru kalcija glukonātu. Ģimenes ārste saka: ja zāles nepanesat, tad nelietojiet. Kā novērst blaknes un noregulēt spiediena paaugstināšanos? Iveta

    Asinsspiediens 200/100 mmHg ir ļoti augsts, un, ja periodiski hipertensīvas krīzes kupēšanai lietojat kaptoprilu, tas liek domāt, ka jums nav sakārtota asinsspiediena pamatārstēšana. Kaptoprila darbība ir salīdzinoši īslaicīga.

    Šo medikamentu parasti rekomendē hipertensīvu krīžu kupēšanai, tādēļ, visticamāk, ģimenes ārsts to izrakstījis papildus pamatterapijai tām reizēm, kad asinsspiediens ir augstāks nekā parasti.

    Diemžēl neesat norādījusi, kādas zāles un kādās devās vēl bez kaptoprila lietojat. Mūsdienās paaugstināta asinsspiediena ārstēšanai gan vieni paši, gan kombinācijās tiek izmantoti vairāku grupu medikamenti: AKE inhibitori, angiotensīna receptoru blokatori, tiazīdi un tiazīdiem līdzīgie diurētiķi, kalcija kanālu blokatori, bēta blokatori, alfa blokatori, kā arī centrālas darbības medikamenti un citas otrās rindas zāles. Visbiežāk tie ir pietiekami garas darbības un pietiek lietot vienu reizi dienā.

    Lai sasniegtu noturīgu rezultātu ar kaptoprilu, tas būtu jālieto 2–3 reizes dienā.

    Kombinētu preparātu (vairāku grupu preparāti vienā tabletē) priekšrocība ir tā, ka atšķirīgu darbības mehānismu dēļ ar mazākām devām iespējams sasniegt lielāku efektu, izvairoties no nozīmīgām blaknēm.

    Tā kā savā vēstulē neesat minējusi, kādu grupu medikamentus jau esat mēģinājusi un kādas blaknes piedzīvojāt, ir grūti dot kādu konkrētu padomu, kā novērst asinsspiediena paaugstināšanos un ar kuru medikamentu vai to kombināciju turpināt ārstēšanos. Tāpat nepieciešams zināt ko vairāk par jūsu vispārējo veselības stāvokli – vai ir kādas citas blakusslimības, vai lietojat vēl kādas zāles utt.

    Asinsspiediena turēšanu grožos visbiežāk var nodrošināt ar regulāru un precīzu nozīmēto medikamentu lietošanu.

    Proti, medikamenti jālieto ne tikai tad, kad asinsspiediens atkal ir paaugstināts, bet kopā ar savu ārstu jāatrod tas medikaments vai medikamentu kombinācija un tā deva, kas palīdz asinsspiedienu uzturēt zem 140/80 mmHg (vai zem 130/80 mmHg, ja esat jaunāka par 65 gadiem). Nereti tas nozīmē, ka kārtējā asinsspiedienu uzturošā zāļu deva no rīta jāiedzer arī tad, ja asinsspiediens ir normāls.

    Par blaknēm. Parasti zāles, kuras izraisījušas blaknes, aizstāj ar citu tās pašas vai citas grupas medikamentu. Ja labi panesat AKE inhibitorus, visticamāk, labi panesat arī angiotensīna receptoru blokatorus. Tā kā asinsspiediena ārstēšanai izmanto daudzu grupu zāles, domāju, ka katram pacientam ir iespējams piemeklēt viņam piemērotāko un efektīvāko medikamentu vai to kombināciju. Ja līdz šim sadarbībā ar ģimenes ārstu tas nav izdevies, tad noteikti iesaku vizīti pie kardiologa, protams, līdzi ņemot precīzu sarakstu ar šobrīd lietotajiem medikamentiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē