• Ātrās vairogdziedzera analīzes mājās. Cik uzticamas?

    Padomi
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    24. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tādas tagad piedāvā pa telefonu. Vai šīm analīzēm var uzticēties? Vai arī – pasākums no sērijas kur aitas, tur cirpēji? Skaidro Dr. UNA GAILIŠA – Endokrinoloģe, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas centra ambulatorās daļas virsārste, Latvijas Endokrinologu asociācijas valdes priekšsēdētāja.

    Autores pieredze

    Ciemojos pie radiem Latgales laukos, un, kad visi jaunumi apspriesti, tante, kurai ir 62 gadi, paziņo, ka man būs jāpalīdz viņai mājās veikt vairogdziedzera analīzes… Izrādās, neilgi pēc pierakstīšanās pie ārsta tante saņēmusi zvanu no nepazīstama numura.  Domājusi, ka atzvana no poliklīnikas, bet nē – citas sievietes balss jautājusi, kā tantei ar vairogdziedzera veselību, un piedāvājusi mājās veikt testu, lai noskaidrotu, vai vairogdziedzeris strādā pareizi.

    Tantei tieši pirms gada bija veikta ultrasonogrāfija, kurā konstatēts, ka vairogdziedzerī ir vairāki mezgli. Atceroties, ka kaut kāda vaina vairogdziedzerim tomēr bija, viņa telefonsarunā piekrita iegādāties šo eksprestestu. Tante par to samaksājusi 30 eiro, un tā mūsu rokās nonāca franču uzņēmuma VEDALAB ražotais vairogdziedzera aktivitātes noteikšanas tests THYRO SELFTEST ar garu pavadvēstuli. «Vienkāršas un precīzas vairogdziedzera analīzes mājās – jums ērtā laikā un vietā,» sola testa izplatītāji.

    Mani gan māc bažas, vai veikt analīzes laboratorijā un skaidrot rezultātus ārsta kabinetā nebūtu daudz prātīgāk. Un varbūt pat lētāk! Tāpēc lūdzu solījumus testa pavadvēstulē un ekspresanalīžu jēgu novērtēt endokrinoloģei!

    Kad vispār pārbaudīties?!

    Ko saka tests? «Daudzi no mums, kuri cieš no pastāvīga noguruma, lēnākas domāšanas, bezmiega, aizkaitināmības, mokošiem drebuļiem, neregulāra sirds ritma, sausas ādas, lūstošiem nagiem u. c., cenšas to izskaidrot ar vispārēju nogurumu, stresu, sliktu uzturu, fiziskās aktivitātes trūkumu. Tomēr ārsti pacientiem tādos gadījumos, visbiežāk sievietēm, bet arī vīriešiem, iesaka uztaisīt vairogdziedzera analīzes. Turklāt reizēm vairogdziedzera traucējumi var būt arī tad, ja cilvēks nekādus simptomus neizjūt… [..] Statistika uzrāda, ka apmēram pusei pacientu slimība tiek diagnosticēta novēloti, jo vairogdziedzera slimību simptomi bieži vien tiek uzskatīti par dabiskām novecošanas pazīmēm.»

    Komentē daktere Gailiša:

    «Nosauktie simptomi VAR norādīt uz vairogdziedzera funkcijas traucējumiem. Un tiešām – sākumā, kad hormonu analīzes ir tikai nedaudz ārpus normas, cilvēks vairogdziedzera problēmas var arī nesajust. Par hipotireozi jeb palēninātu vairogdziedzera darbību parasti liecina nogurums, miegainība, sausa āda, pieņemšanās svarā, depresija, lēna domāšana, palēnināts pulss, samazināta svīšana, aukstuma sajūta, aizcietējumi…

    Jo vairāki no šiem simptomiem kombinējas, jo lielāka hipotireozes iespējamība.

    Savukārt par hipertireozi jeb pastiprinātu vairogdziedzera darbību var liecināt nogurums, slikts miegs, pastiprināta svīšana, paātrināts pulss, sirds ritma traucējumi, paaugstināta apetīte, bet, neraugoties uz to, ir krišanās svarā, roku trīce, muskuļu vājums, trausli un lūstoši mati, nagi, arī bieža vēdera izeja.

    Tā kā vairogdziedzera hormonu nepietiekamība jeb hipotireoze var izpausties ar lēnāku domāšanu un nogurumu, šīs pazīmes nereti tiešām tā arī uzskata – par novecošanas pazīmēm. Vairogdziedzera problēmas novēloti atklāj arī tāpēc, ka cilvēki ne vienmēr pirmajām pazīmēm pievērš uzmanību.»

    Kam visbiežāk streiko vairogdziedzeris?

    Ko saka tests? «Skaidras statistikas par vairogdziedzera slimībām nav. Dažādos avotos ir atrodami dati, ka dažādi vairogdziedzera traucējumi un izmaiņas nomoka 20% cilvēku, tomēr ilggadējie pētījumi ASV rāda, ka vairogdziedzera traucējumi diagnosticējami 1 no 13 cilvēkiem (mazliet vairāk par 7% no populācijas), un uz šiem datiem aizvien biežāk balstās arī ES statistika.»

    Komentē daktere Gailiša:

    «Šie dati par saslimstību ar vairogdziedzera ligām ir diezgan precīzi… Eiropas Vairogdziedzera asociācijas vadlīnijās rakstīts, ka uz katriem 100 000 cilvēku ik gadu no jauna atklāj 20–30 hipertireozes jeb pastiprinātas vairogdziedzera darbības gadījumus. Hipotireozes jeb palēninātas vairogdziedzera darbības sastopamība sievietēm ir 3,5 gadījumi uz 1000 cilvēkiem gadā, savukārt vīriešiem – 0,6 gadījumi uz 1000 cilvēkiem gadā.

    Galvenie vairogdziedzera slimību riska faktori ir vairāki:

    • Vecums: vīriešiem virs 60 gadiem, sievietēm – virs 50 gadiem.
    • Agrāk bijušas vairogdziedzera kaites vai arī vairogdziedzera slimības ģimenē.
    • Ja bijusi vairogdziedzera operācija vai radioaktīvā joda terapija.
    • Citas autoimūnas slimības.
    • Ja bijusi kakla daļas apstarošana.
    • Tādu medikamentu lietošana, kas var ietekmēt vairogdziedzera darbību. Piemēram, amiodarons – to izmanto sirds aritmiju ārstēšanai… Bet vispār, lai noskaidrotu, vai konkrētās zāles var ietekmēt vairogdziedzera funkciju, jājautā ārstējošajam ārstam.

    TTH un TSH ir viens un tas pats!

    Ko saka tests? «Šis diagnosticējošais tests palīdzēs atbildēt uz jautājumu, vai vairogdziedzera stimulējošā hormona (TTH) daudzums asinīs nepārsniedz noteikto normu. Ja rezultāts ir pozitīvs, tātad hormona līmenis pārsniedz normu, un Jums vajadzētu konsultēties ar ārstu un parādīt testa rezultātus. [..] Vairogdziedzera hormonu sintēzi un sekrēciju regulē tireotropais hormons (TTH), ko ražo hipofīzes priekšējā daļa. Tas ir viens no nozīmīgākajiem vairogdziedzera aktivitātes rādītājiem. Palielināts TTH rādītājs uzrāda nepietiekamu vairogdziedzera funkciju (sākotnējā hipotireoze).»

    Komentē daktere Gailiša:

    «Informācija par vairogdziedzera hormonu nozīmīgumu patiešām atbilst patiesībai, taču vispirms būtu jātiek skaidrībā ar apzīmējumiem…

    Testa pavadvēstulē minētais TTH jeb tireotropais hormons un mūsu cilvēkiem vairāk zināmais TSH jeb tireoīdstimulējošais hormons ir viens un tas pats.

    Šis hormons tiek izmantots kā pamatanalīze, lai spriestu par vairogdziedzera darbību. TSH normas robežas ir 0,4–4,0 mU/l, bet tās var nedaudz atšķirties atkarībā no konkrētajā laboratorijā izmantotās noteikšanas metodes. Cilvēkiem, kuriem ir kāds no vairogdziedzera slimību riska faktoriem, TSH vēlams kontrolēt reizi gadā. Asinis TSH analīzēm drīkst nodot jebkurā diennakts laikā, un nav svarīgi, vai cilvēks pirms tam paēdis vai ir tukša dūša.

    TSH analīze nav iekļauta ikgadējās profilaktiskajās ārsta apskatēs, taču ģimenes ārsts, izvērtējot cilvēka sūdzības un vispārējo veselības stāvokli, var nozīmēt valsts apmaksātu TSH analīzi jebkuram, kad tas nepieciešams. Ar TSH analīzi parasti sāk vairogdziedzera izmeklējumus, bet tās nav vienīgās analīzes, kas būtu jāveic, iespējams, ka būs nepieciešamas vēl kādas. To izvērtē ārsts.

    Kad izmeklējumi veikti, diagnozi drīkst noteikt tikai ārsts, ņemot vērā gan pacienta sūdzības, apskatot viņu, gan analīžu rādījumus un arī citus pacienta izmeklējumus.»

    Vai tiešām ērtāk un ātrāk?

    Ko saka tests? «Salīdzinājumā ar citām analīzēm THYRO SELFTEST metodes priekšrocības ir tādas, ka tai nav nepieciešama nekāda īpaša sagatavošanās, to var veikt jebkad un jebkur jums ērtā laikā. Testa rezultāts ir pozitīvs, ja asinīs esošais TSH daudzums ir lielāks par normālu – 5 ɥIU/ml.»

    Komentē daktere Gailiša:

    «Vispirms būtu jāpārliecinās, vai šis eksprestests ir reģistrēts Eiropas Savienībā un oficiāli apstiprināts lietošanai. Ekspresanalīzes tiek izmantotas visā pasaulē, un nereti tās ir arī noderīgas. Piemēram, līdzīgi iespējams veikt grūtniecības testu, arī HIV testu, gadījumos, kad to gribas izdarīt ļoti diskrēti. Tiesa, šis tests ir pārāk dārgs… Lai pārbaudītu vairogdziedzera veselību, pareizāk būtu konsultēties ar savu ģimenes ārstu par to, kādas analīzes un kad nepieciešamas.

    Ja cilvēks nosaka TSH laboratorijā, analīzes maksā aptuveni piecus, sešus eiro. Pieckārša cenas atšķirība!

    Par testa jutīgumu gan nemācēšu teikt, tas būtu jājautā laboratorijas ārstam. Taču jebkurā gadījumā esmu pārliecināta, ka laboratorijas analīzes būs precīzākas, jo tās veiks profesionāļi.»

    Nobeiguma vietā – raksta autores, secinājumi

    Cenšoties izprast instrukciju un palīdzot tantei veikt testu, viss process ilga pusstundu. Vēl desmit minūtes bija jāgaida testa rezultāti… Salīdzinājumam – asins parauga paņemšana laboratorijā prasītu vien pāris minūtes, turklāt arī iegūtos analīžu rezultātus ārsts pieņemšanā izskaidrotu daudz īsākā laikā un daudz izsmeļošāk, bet, pašai mājās, lauzot galvu vai meklējot atbildes internetā, iespējams, sanāktu pazaudēt pat vairākas stundas.

    Manas tantes mājās veiktajā testā neiekrāsojās svītriņa, kas vēstītu, ka rezultāts ir pozitīvs, tātad – tests parādīja, ka tantei asinīs nav paaugstināts TSH daudzums, bet, kāds tieši ir TSH līmenis – augsts vai zems – to tā arī nezinām. Pilnībā piekrītu dakterei Gailišai, ka veikt analīzes laboratorijā būtu bijis jēgpilnāk! Tāpēc sūtīšu tanti pie daktera un uz laboratoriju!

    Cik maksā analīzes?

    THYRO SELFTEST testa cena – 29,95 eiro (bez piegādes maksas).

    TSH analīzes par maksu bez ģimenes ārsta nosūtījuma:

    • Centrālajā laboratorijā4,10 eiro;
    • E.Gulbja laboratorijā 4,25 eiro;
    • NMS laboratorijā – 4,98 eiro.

    Cits viedoklis

    Centrālās laboratorijas laboratorijas vadītājs UĢIS BĒRS:

    – Testa rezultāta kvalitāti var ietekmēt daudzi ārēji faktori, piemēram, uzglabāšanas apstākļi. Medicīnas laboratorijām ir stingri noteikts, kā jāuzglabā testi un reaģenti, piemēram, kur – telpā vai ledusskapī, kādā temperatūrā u. c. Var gadīties, ka, piemēram, pārāk zema vai pārāk augsta temperatūra ir negatīvi ietekmējusi pašu testa ierīci, testa strēmelē iestrādātās reaģējošās vielas, un šāds tests var sniegt nepareizus rezultātus.

    Ierodoties pie ārsta ar testa rezultātiem, ārstam, visticamāk, nāksies analīzi atkārtot, jo ir izmeklējumi, kuri jāraksturo arī kvantitatīvi.

    Šis tests skaitliski neparāda, kāds tieši ir TSH līmenis pacienta asinīs – vai tas ir zems, vai varbūt pavisam tuvu augšējai pieļaujamai robežai! Savukārt analīzēs iegūtais skaitlis ārstam var daudz ko pavēstīt – tas var norādīt uz konkrētu saslimšanu, pēc tam var parādīt slimības gaitu, vai pacientam kļūst labāk vai sliktāk. Rezultātu interpretācija jāveic kopā ar savu ārstu, jo ārstē nevis laboratoriskos izmeklējumus, bet gan pašu pacientu kontekstā ar slimības vēsturi un/vai sūdzībām!

    Vēl… Šim testam asins paraugs jāņem no pirksta, taču ir būtiska atšķirība, vai laboratoriskiem izmeklējumiem tiek ņemts kapilāro asiņu (no pirksta) vai venozo asiņu (no vēnas) paraugs – standartprakse nosaka analīzēm izmantot venozās asinis. Ar kapilāro asiņu paraugu iegūto analīžu rezultāti jāvērtē ļoti kritiski, jo ir daudzi ārēji apstākļi, kuru dēļ paraugs var būt izmainīts, un tātad var tikt iegūti klīniski neatbilstoši rezultāti. Piemēram, nepareiza asins ņemšanas tehnika. Laboratorijās medicīnas māsas ir apmācītas ļoti rūpīgi ievērot specifisku tehniku, lai pareizi paņemtu asins paraugu no pirksta! Cilvēks pats to darot sev mājās, dūruma vietu var pārāk daudz saspaidīt un bojāt apkārtējos audus.

    Konkrētā eksprestesta veikšanā jāizmanto noteikts asins parauga un reaģenta daudzums. Bet kas notiek tad, ja cilvēkam gadās uzpilināt par daudz reaģenta?

    Ja šāds tests ir uzsākts un kaut kas nav izdevies tā, kā nepieciešams, testu atkārtot nav iespējams!

    Savukārt laboratorijā ņemtais pacienta asins paraugs tiek uzglabāts noteiktu laiku atbilstošā temperatūrā, un, ja ārsts pieprasa, ir iespējams parauga izmeklēšanu veikt atkārtoti.

    Cilvēkam pašam jāizlemj, kā viņš rīkosies, kam uzticēsies, – es varu tikai nosaukt ieguvumus, ja viņš dosies veikt TSH analīzes uz medicīnas laboratoriju…

    1. Kā maksas pakalpojumam cena vismaz 6 reizes lētāka.
    2. Ir noteikts, kādos gadījumos TSH izmeklējumu apmaksā arī valsts.
    3. Asins ņemšanu veic kvalificēts personāls.
    4. Laboratorijā izmantotā noteikšanas metode tiek uzskatīta par atzītu metodi visā pasaulē.
    5. Rezultāts ir kvantitatīvs – tātad norāda precīzu TSH koncentrāciju serumā katram pacientam.
    6. Medicīnas laboratorija ir akreditēta ārstniecības iestāde atbilstoši kvalitātes un kompetences prasībām, līdz ar to kopējā parauga testēšanas cikla kvalitāte tiek nodrošināta augstā līmenī.
    7. Jebkuru laboratorisko izmeklējumu iespējams veikt steidzamā kārtā, ja tas ir nepieciešams.
    8. Izmeklētais paraugs katrā medicīnas laboratorijā tiek uzglabāts noteiktu laiku, līdz ar to nepieciešamības gadījumā vienmēr ir iespējams veikt atkārtotu parauga izmeklēšanu.
    9. Ja cilvēkam ir grūtības doties uz medicīnas laboratoriju, tā nodrošina mājas vizītes, kur sertificēta medicīnas māsa paņem asins analīzes paraugu mājas apstākļos un to nogādā medicīnas laboratorijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē