• Vai tiešām ārsti Latvijā neprot atklāt Laimas slimību?

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    15. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Marta beigās televīzijas raidījums Aizliegtais paņēmiens paziņoja, ka Latvijā ārsti neprot atklāt Laimas slimību, izraisot asus iebildumus no Latvijas mediķu aprindām. Jaunākajā žurnāla IEVAS Veselība numurā infektoloģes Dr. med. INDRA ZELTIŅA un IEVA TOLMANE norāda, ka situācija nav tik viennozīmīga un Latvijas ārstiem veltītie pārmetumi un aizdomas ir nepamatotas.

    «Pirmkārt, mums Latvijā ir viss nepieciešamais Laimas slimības diagnostikai. Mēs varam atklāt Laimas slimību! Otrkārt, nav nekādu mistisku analīžu, kuras citur būtu pieejamas un Latvijā ne. Šīs it kā jaunās, modernās, pareizās analīzes, kuras tika pieminētas raidījumā un kuras par 200 eiro piedāvā veikt Gdaņskas klīnikā, nav vajadzīgas Laimas slimības diagnostikā, Eiropas vadlīnijas tās nerekomendē,» uzsver asoc. prof. Indra Zeltiņa.

    «Ar agrīno Laimas slimības formu, kad pēc ērces koduma uz miesas parādās eritēma, mums Latvijā nav lielu problēmu. To atpazīst gan ģimenes ārsti, gan infektologi un tagad arī daudzi pacienti. Šādā gadījumā tiek nozīmēta antibakteriālā terapija – ir konkrētas antibiotikas, konkrēts zāļu lietošanas ilgums, un faktiski ar to tiek uzskatīts, ka slimība ir uzveikta un cilvēks izārstēts. Problēma rodas ar tā dēvētajām vēlīnajām formām,» žurnālam IEVAS Veselība saka docente Ieva Tolmane. «Ja ir aizdomas par vēlīno slimības formu, pastāv divu soļu jeb divu pakāpju diagnostika. Vispirms antivielas nosaka ar lētāku skrīninga metodi. Ja šī analīze ir negatīva, tad vairs nekas nav jādara. Ja skrīninga analīze ir pozitīva, nākamais solis ir apstiprinošais Western blot tests, kas arī nosaka IgM un IgG klašu specifiskās antivielas. Tur svarīgi skatīties IgG – viens IgM nav diagnostisks kritērijs. Turklāt specifisko IgG klases antivielu titrs paaugstinās ļoti lēni un pakāpeniski un maksimumu sasniedz pēc vairākiem mēnešiem vai pat gadiem… Vispār te ir daudz nianšu, kuras, visticamāk, ne visi ārsti izprot un zina.»

    Nav nekādu mistisku analīžu, kuras citur būtu pieejamas un Latvijā ne.

    Kā rakstījām, neilgi pēc raidījuma, kurā piedalījās ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, imunologs Lauris Līcītis un uzaicināts speciālists no klīnikas Polijā. Atklāto vēstuli publicēja Latvijas Infektologu un Hepatologu asociācija, Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija, Latvijas Pediatru asociācija un Latvijas Bērnu Infektologu biedrība. Viņi norādīja, ka «nepieņemama ir raidījuma veidotāju nepārbaudītas informācijas sniegšana, pasniedzot alternatīvo medicīnu par vienīgo pareizo, rezultātā diskreditējot Latvijas infektologu un Latvijas zinātniski pamatotās medicīnas kompetenci kopumā» un uzsvēra, ka «Latvijā ir pieejama visa nepieciešamā laboratorā diagnostika, kas atbilst starptautiskām vadlīnijām». 

    «Cilvēks, kurš pieminēts Latvijas Televīzijas raidījumā, nekad nekur nav bijis iesaistīts ne kā Laimas slimības eksperts, ne kā infektologs. Jā, Gdaņskā ir privātklīnika, kur ar netradicionālām metodēm ārstē dažādas slimības, tai skaitā vēzi ar hipotermijas procedūrām un vēl citām nepierādītām netradicionālām metodēm,» saka Dr. Ieva Tolmane. «Raidījumā ir izraudzīts viens Polijas ārsts, kurš nodarbojas ar netradicionālo medicīnu, par to prasa pietiekami lielu naudu un dezinformē sabiedrību. Savukārt no Latvijas puses komentārus sniegt uzņēmās dakteris Lauris Līcītis, nebūdams ne infektologs, ne medicīnas doktors – vismaz mēs neatradām informāciju, ka viņš būtu aizstāvējis doktora disertāciju par Laimas slimību, kā raidījumā tika pieteikts. Ārstam Laurim Līcītim ir imunologa sertifikāts. Līdz ar to gan no Polijas puses, gan no Latvijas puses šo situāciju komentēja nespeciālists. Studijā bija uzaicināts ģimenes ārsts, laboratorijas ārsts un Veselības ministrijas ierēdne, bet nebija neviena infektologa.»

    Raidījuma vadītājs Guntis Bojārs savukārt publiski izplatītajā atbildē savukārt norādījis, ka raidījuma veidošanas laikā tika uzrunāti arī Latvijas infektologi, Uga Dumpis un Ilze Ekšteina. «Vienam speciālistam nebija laika, vienam vajadzēja slimnīcas vadības sabiedriskās attiecības, lai runātu… Manuprāt, ārstam – augsta līmeņa speciālistam ir jāspēj runāt bez sabiedriskajām attiecībām,» savā Facebook kontā rakstīja Bojārs. 

    Visu interviju ar Dr. med. Indru Zeltiņu un Ievu Tolmani par Laimas slimības diagnostikas iespējām Latvijā un slimības specifiku lasiet jaunākajā žurnāla IEVAS Veselība numurā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē