• Aizliegtais paņēmiens konfliktē ar infektologiem: Cik efektīvi Latvijā ārstē Laimas slimību?

    Aktuāli
    1. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Aizliegtais paņēmiens, kas bija veltīts tēmai par Laimas slimības ārstēšanu Latvijā, izraisījis plašu rezonansi par to, cik efektīvi Latvijā tiek diagnosticēta un ārstēta Laima slimība, diskusijā iesaistoties arī ārstu aprindām.

    25. martā raidījums Aizliegtais paņēmiens ziņoja, ka Latvijas ārsti ir «atpalikuši ērču izraisītās Laimas slimības atpazīšanā, nav pieejamas padziļinātas analīzes» un cilvēki palīdzību spiesti meklēt ārzemēs. Raidījumā piedalījās ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, par šo problēmu runāja imunologs Lauris Līcītis un uzaicināts speciālists no klīnikas Polijā.

    Pēc raidījuma Latvijas Infektologu un Hepatologu asociācija, Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija, Latvijas Pediatru asociācija un Latvijas Bērnu Infektologu biedrība 27. martā izplatīja kopīgu atklāto vēstuli, kurā norādīja, ka «nepieņemama ir raidījuma veidotāju nepārbaudītas informācijas sniegšana, pasniedzot alternatīvo medicīnu par vienīgo pareizo, rezultātā diskreditējot Latvijas infektologu un Latvijas zinātniski pamatotās medicīnas kompetenci kopumā» un uzsvēra, ka «Latvijā ir pieejama visa nepieciešamā laboratorā diagnostika, kas atbilst starptautiskām vadlīnijām».

    Raidījuma vadītājs Guntis Bojārs savā Facebook kontā tajā pašā dienā ierakstīja atbildes atklāto vēstuli, kurā savukārt norādījis, ka raidījuma veidošanas laikā tika uzrunāti arī Latvijas infektologi, Uga Dumpis un Ilze Ekšteina. «Vienam speciālistam nebija laika, vienam vajadzēja slimnīcas vadības sabiedriskās attiecības, lai runātu… Manuprāt, ārstam – augsta līmeņa speciālistam ir jāspēj runāt bez sabiedriskajām attiecībām,» norāda Bojārs. 

    «Pirms aizstāvēt savu godu un varēšanu, es būtu ļoti pateicīgs, ja kāds no infektologu lielās saimes man pajautātu tās meitenes vai tā puiša telefona numuru, kuri šobrīd ārstējas pie tiem »sliktajiem" poļiem, un censtos saprast – vai un kur mēs, Latvijas infektologi, kļūdījāmies. (..) Pēc raidījuma saņemtā informācija liecina, ka garām palaista Laima borelioze un tās komplikācijas nav ne viens, ne divi gadījumi Latvijā," raksta raidījuma vadītājs.

    29. martā virdokli sociālajos tīklos pauda arī Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kuras Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, ārsts infektologs, hepatologs Dr. Māris Liepiņš raksta: «Infektologi pilnībā atbalsta asociāciju atklāto vēstuli pret maldinošo informāciju šā gada 25.marta LTV1 raidījumā Aizliegtais paņēmiens par Laimas boreliozi. Latvijā ir pieejamas un tiek pielietotas visas modernākās, zinātniski pamatotās Laimas boreliozes diagnostiskās un ārstēšanas iespējas. Aicinām nesekot raidījuma viesu ieteikumiem, kas ir veselībai potenciāli bīstami. Jāmin arī, ka raidījuma Polijas viesis nav nedz speciālists Laimas boreliozē, nedz infekcijas slimībās.»

    Turklāt, sazinoties ar Polijas Epidemiologu un infektologu asociācijas prezidentu Robertu Fliziaku (Robert Flisiak), saņemta atbilde, ka viņš nezin «nevienu personu, kuras vārds ir Kris Maidilo». «Tā kā esmu iesaistīts Laimas boreliozes (LB) ārstēšanā kopš 90. gadu vidus un esmu autors Polijā pirmajām LB vadlīnijām, es varu apliecināt, ka persona nav eksperts ne LB, ne infekcijas slimībās,» teikts Fliziaka komentārā.

    Šo Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas viedokli LTV1 žurnālists pagaidām nav komentējis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē