• «Aptieka» ceļojuma somā

    Slimības
    2. aprīlis, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kas var noderēt, dodoties atpūsties kopā ar bērnu uz siltajām zemēm.

    Mammai rokassomiņā vienmēr jāpaņem līdzi:

    * daži plāksteri;

    * pāris pretsāpju tablešu;

    * ūdens;

    * jogurta tabletes vai «Linex»;

    * lidojuma laikā – arī aerosols deguna mitrināšanai, ausu pilieni un sūkājamās konfektes;

    * ceļojuma apdrošinātāja polise un palīdzības dienesta tālruņa numurs.


    Iespējams, ka:

    * ceļojuma galapunktā zāles var būt vēl daudz dārgākas nekā pie mums;

    * medikamentu, kas pie mums nopērkams bez receptes, tur drīkst izrakstīt tikai ārsts;

    * zāles, kādas esam pieraduši lietot, tur nemaz nepārdod.

    Tāpēc vēlams šo to paņemt līdzi, no «MM» ieteiktā saraksta, izvēloties tieši sev vajadzīgo.


    Zāles

    * Ceļotāja vecumam piemēroti deguna pilieni vai jūras ūdens aerosols – «Hummer»*, «Colda Maris», «Olynth», «Vibrocil» vai citi – noderēs, lai mitrinātu deguna gļotādu un atvieglotu elpošanu gan lidmašīnā, gan viesnīcā, kur darbojas kondicionētājs un tāpēc gaiss ir ļoti sauss.

    * Sūkājamās «kakla» konfektītes tik lieliem bērniem, kas jau prot tās sūkāt, palīdzēs novērs sausā gaisa radīto kņudināšanu kaklā. Konfektīšu sūkāšana palīdz arī pārdzīvot gaisa spiediena maiņas radītās nepatīkamās sajūtas.

    * Noderēs arī līdzeklis ausu sāpju mazināšanai («Otipax» vai kāds cits).

    * Kāds no pretsāpju un pretdrudža līdzekļiem, kas satur paracetamolu vai ibuprofēnu, noderēs temperatūras pazemināšanai, ja gadījies, piemēram, pārsauļoties, un arī tad, ja iesāpas zobs. Tabletes, pilieni vai sīrups – tas atkarīgs no ceļotāju vecuma. Uzmanību! Bez ārsta ziņas bērniem nekādā gadījumā nedrīkst dot aspirīnu!

    * Zāles pret vēdergraizēm un caureju, ko var izraisīt saindēšanās ar pārtiku, neierasts ēdiens un arī vienkārša pārēšanās. Lai izvairītos no saindēšanās, bieži jāmazgā rokas ar ziepēm. Jādzer tikai dzeramais ūdens, ko pārdod pudelēs. Dažās eksotiskajās valstīs pat zobus nedrīkst tīrīt ar to ūdeni, kas tek no krāna. Nevajadzētu ēst uz ielas gatavotu ēdienu. Ja caureja tomēr piemetusies, noderēs aktīvā ogle un rehidrona pulveris, no kura pagatavotais dzēriens pasargās bērna organismu no atūdeņošanās un sāļu zuduma (mazajiem tas notiek ļoti ātri!).

    Atjaunot līdzsvaru zarnu iemītnieku mikroorganismu vidē palīdzēs jogurta tabletes vai «Linex». Cīnīties ar gremošanas traucējumiem, ko radījusi neierastu ēdienu baudīšana vai neliela pārēšanās, līdzēs «Smecta» un gremošanas fermenti, piemēram, «Mezim forte» vai kreona kapsulas bērniem. Savukārt pieugušajiem pēc tam, kad daudz vemts un sēdēts uz poda, «dezinfekcijai no iekšpuses» iesaka turēt pa rokai mazu blašķīti kāda stiprā alkoholiskā dzēriena.

    * Ja mazulis mājās cīnījies ar vēdergraizēm un mammas nemiera mazināšanai viņam dotas zālītes, arī ceļojumā var paņemt līdzi vēdergraižu pilienus – «Sab simplex», «Espumisan» u. c.

    * Pretalerģijas līdzeklis – «Zyrtek», «Claritine» vai kāds cits ar līdzīgu iedarbību, ko iesaka ģimenes ārsts. Svarīgi, lai tie mazinātu alerģijas izpausmes, bet neradītu miegainību. Noderēs, piemēram, alerģisku izpausmju mazināšanai pēc kukaiņu kodumiem.

    * Niezes un tūkuma mazināšanai pēc dažādu sīku un citādi nekaitīgu lidojošu mošķīšu kodumiem noderēs «Psilobalzams», «Fenistil» u. tml. uzziežami līdzekļi.

    * Savukārt, ja dodaties uz zemi, kur var inficēties ar malāriju, jau divas nedēļas pirms došanās ceļā, brauciena laikā un arī divas nedēļas pēc tā jālieto zāles malārijas profilaksei.

    * Dezinficējošs krēms, ziede, gels vai šķidrums, kas pasargās no infekciju iekļūšanas nelielās skrambās un nobrāzumos, piemēram, «Cuosine», «Bepanhten» vai cits.

    * Ja bērns bieži saslimst, visādam gadījumam var paņemt līdzi kādu no antibiotikām, ko iesaka ģimenes ārsts. Bet to lietot bez ārsta norādījuma nevajadzētu, tāpēc aptieciņā jābūt arī ģimenes ārsta tālruņa numuram.

    * Ja mazajam bieži gadās klepus, var paņemt līdzi klepus sīrupu.

    * Noteikti nedrīkst aizmirst pastāvīgi lietojamās zāles hronisku slimību, piemēram, cukura diabēta, astmas, reimatisma, poliartrīta u. c. ārstēšanai. Jābūt pārliecinātiem, ka paņemat līdzi to tik daudz, cik nepieciešams visam ceļojumam, turklāt rēķinoties, ka neparedzētu apstākļu dēļ tas var dažas dienas ieilgt.


    Citas lietas

    * Termometrs. Ceļasomā drošāk glabāsies termometrs plastmasas korpusā, nevis vecais labais stikla ar dzīvsudrabu. Termometrs gan nav pirmās nepieciešamības lieta, jo tas būs dabūjams katrā viesnīcā. Un arī bez tā katra mamma pēc bērna karstās pierītes un straujās elpas spēj noteikt, ka mazajam ceļas temperatūra.

    * Dažāda lieluma plāksterīši noberztu kāju, tulznu un citu sīku savainojumu piesegšanai. Marles saite. Šķēres un pinceti skabargu, ērkšķu un dzeloņu izvilkšanai lidostas drošības dienests var uzskatīt par bīstamām un atņemt.

    * Saules aizsargkrēms un krēms pēc sauļošanās.

    * Līdzeklis kukaiņu atbaidīšanai.

    * Ja bērns vēl neēd pie ģimenes galda, jānoskaidro, vai galamērķī pieejams tas ēdiens, pie kura viņš pieradis. Ja nav – der paņemt līdzi savu ēdienu, turklāt tādu, kas nebojājas, piemēram, gatavās sausās putras.

    * Ja mazajam tās vajadzīgas, var noderēt arī rezerves brilles, jo būtu taču skumji neredzēt neko no ceļojuma tikai tāpēc, ka acenes pazūd vai saplīst.


    Neaizmirstiet!

    * Ģimenes ārsta vai cita uzticama ārsta tālruņa numuru, lai varētu piezvanīt un pakonsultēties. Piemēram – ķerties pie līdzpaņemtajām zālēm, vēl nogaidīt vai saukt ārstu.

    * Ceļojuma apdrošināšanas polisi – tomēr var pienākt brīdis, kad ar pašu spēkiem un «čemodāna aptieku» ir par maz.


    Konsultē bērnu ārste ANNA BIRKA, poliklīnika «Via Una», pieredzējusi ceļotāja.

    Teksts: Gunta Šenberga

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē