• Apkures sezonā īpaši jārūpējas par acu labsajūtu!

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apkures sezonas sākums ir ne tikai siltums un komforts, bet arī sauss iekštelpu gaiss. Šajā periodā pat cilvēkiem ar lielisku redzi sāk rasties diskomforta sajūta acīs no ierastā darba pie datora un lasīšanas. Kā pasargāt acis no diskomforta sajūtas un kāpēc tas ir svarīgi, stāsta oftalmologs Andrejs Solomatins.

    Iekštelpu mitrumu samazina radiatoru, gaisa kondicionieru, grīdas apsildes un citu apkures ierīču darbība. Nepietiekami mitrs gaiss negatīvi ietekmē ādas kvalitāti, imunitāti un mūsu acu stāvokli.

    Ja āda un lūpas kļūst sausas, drēbes un mati elektrizējās, acis asaro un izskatās apsārtušas, tad iekštelpu gaiss ir pārāk sauss. Tas izraisa asaru izžūšanu, liedzot acīm normālu uzturu. Tā kā acs radzenei nav asinsvadu, to baro un ar skābekli nodrošina tieši asaras.

    Kāpēc sauss gaiss ir bīstams acīm?

    Asaru plēve spēlē dabiskas kontaktlēcas lomu. Ja acis kļūst sausas, tad mēs jūtam arī redzes pasliktināšanos, jo trūkst mūsu dabiskās lēcas.

    Sausas acis rodas no viena vai vairāku faktoru kombinācijas: sauss gaiss, regulārs darbs pie datora, kontaktlēcu nēsāšana, slimības un noteiktu medikamentu lietošana.

    Sākoties aukstam laikam, sausas acis ir pat tiem, kuriem pārējā gada laikā nav problēmu ar redzi.

    Sausās acs sindromam ir raksturīgi: acu apsārtums un dedzinoša sjūta, samazināta redzes skaidrība, asarošana un fotofobija. Šajā stāvoklī acs pilnīgi vai daļēji zaudē spēju radīt dabiskās asaras. Ja Jūs savlaicīgi neveiksiet profilaktiskas darbības, nepatīkamās sajūtas katru dienu saasināsies.

    Kā apkures sezonā pasargāt acis?

    • Vēdiniet telpas un izmantojiet gaisa mitrinātāju;
    • Ieviesiet pārtraukumus darbā. Darbs pie datora, lasīšana un citās aktivitātes, kam nepieciešama pastiprināta koncentrēšanās, nomāc acs mirkšķināšanas refleksu, un asaras izžūst ātrāk;
    • Dienā izdzeriet vismaz 1,5 l šķidruma. Tas palīdzēs izvairīties no dehidrācijas;
    • Aizsargājiet acis no vēja un aukstuma ar briļļu vai cepures palīdzību;
    • Lietojiet mitrinošus acu pilienus.

    Kāpēc ziemā jālieto mitrinošus acu pilienus?

    Mitrinoši acu pilieni vai mākslīgās asaras – tās ir zāles, kas palīdz atjaunot asaru plēvi uz acs. Mitrinoši pilieni apkures sezonā ir tikpat nepieciešami acīm kā atjaunojošs krēms rokām.

    Pilieni ir ērti un viegli lietojami – daži pilieni dienas laikā, un diskomforts pazūd. Pilienus var lietot visā apkures sezonas periodā, lai sausās acs sindroma simptomi vairs neatkārtotos.

    Mūsdienās pastāv diezgan plašs mitrinošu acu pilienu klāsts. Tie atšķiras pēc sastāva, aktīvo vielu veidiem un to koncentrācijas. Pirms pilienu iegādes un lietošanas ir jākonsultējas ar ārstu.

    Asaru kvalitātes uzlabošana ir iespējama, lietojot pārtikas piedevas, panākot līdzsvarotu hormonālo fonu un bagātinot uzturu ar pārtikas produktiem, kas satur omega-3 taukskābes un vitamīnus. Lai novērstu sausas acs sindroma attīstību, ir arī savlaicīgi jāveic pamatslimību ārstēšanu.

    Ja joprojām traucē sausas acs simptomi, tai skaitā dedzinoša sajūta, sāpēs, apsārtums, svešķermeņa sajūta acī, redzes asuma samazināšanas, tad gan nekavējoties jāvēršas pie oftalmologa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē