• Mākslas darbs tavā virtuvē – putotu olas baltumu torte

    Tortes
    8. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Putotu olas baltumu torte recepte
    Putotu olas baltumu torte recepte
    Šī torte ir īsts konditormākslas brīnums – patiesas baudas mirklis tiem, kas to ieraudzīs un nogaršos, bet pamatīgs izaicinājums saimniecei, kura torti ceps. Atceries: lai izdotos, viss jādara tieši tā, kā rakstīts receptē!
    Sarežģītība
    Augsta
    Izmaksas
    Vidējas
    1 vērtējums
    5/5

    1. Bļodā liek visus tortes pamatnei paredzētos produktus, ar karoti vai pirkstiem ātri saberž kopā, pārklāj un noliek aukstumā uz 30 minūtēm.
    2. Biskvītam: olu baltumus atdala no dzeltenumiem, saputo. Atsevišķi gaišās, biezās putās saputo olu dzeltenumus ar cukuru.
    3. Saputotajos dzeltenumos iemaisa miltus, kartupeļu cieti un apmēram 1/3 saputoto olas baltumu.
    4. Samaisītajā masā lēni iecilā pārējos saputotos olu baltumus – tā, lai nepaliktu lielas olas baltuma pikas.
    5. Pusi saputotās masas izklāj tortes veidnē (ar noņemamu malu) uz cepamā papīra. Liek sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, cep zeltainu (apmēram 10 minūtes). Tāpat izcep otru pusi saputotās masas. Var arī cept vienu biskvītu, veidnē liekot visu masu uzreiz, tikai tad jācep zemākā temperatūrā (180 grādos) un ilgāku laiku – gatavību pārbauda ar kociņu. Atdzesētu biskvītu horizontāli pārgriež.
    6. Cep pamatni. Ar cepamo papīru izklātā veidnē liek mīklu un ar roku izlīdzina pa visu veidnes pamatni.
    7. Mīklu ar dakšiņu sadursta, lai izcepas vienmērīgi, liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperatūrā cep apmēram 
    20 minūtes.
    8. Krēmam olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus liek aukstumā, lai vēlāk izmantotu tortes pārklāšanai. Dzeltenumus sajauc ar cukuru un miltiem, pievieno nedaudz piena, lai masa nebūtu pārāk bieza, un labi izmaisa, lai nebūtu kunkuļu. Pārējo pienu uzkarsē.
    9. Uzkarsētu pienu maisot lej olu un miltu masā. Tad pārlej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot, uz mazas uguns karsē, līdz masa sabiezē. Uzvārīt nedrīkst, jo tad masa sāks dalīties. Tad apmaisot atdzesē.
    10.  Saputo sviestu, pa daļām puto klāt atdzesēto krēmu. Sviests nedrīkst būt aukstāks par vārīto krēmu! Beigās, ja vēlas, var iemaisīt rumu.
    11. Atsevišķā traukā ieliek ceturto daļu krēma, tajā iemaisa šķīstošās kafijas pulveri.
    12. Ar kafijas krēmu pārklāj tortes pamatni.
    13. Uzliek biskvīta kārtu, to pārklāj ar daļu krēma, pārber ar jāņogām vai citām skābenām ogām pēc patikas, ogas nedaudz iespiežot krēmā.
    14. Virsū liek otru biskvīta kārtu un visu torti gan no virspuses, gan no sāniem pārklāj ar pārējo krēmu. Torti uz vairākām stundām noliek ledusskapī.
    15. Olu baltumus ar šķipsniņu sāls saputo stingrās putās. Tad, nepārtraucot putošanu, pa daļām ber klāt cukuru. Puto, līdz izveidojas bieza, stingra nedaudz spīdīga masa.
    16. Ar balto masu pārklāj atdzesētās tortes  virspusi un sānus, atstājot 1/3 saputotā olu baltuma greznošanai.
    17. Pārpalikušo putoto masu liek konditorejas maisiņā ar robotu uzgali, uzspiež tortei greznojumu. Uz 5–6 minūtēm torti ieliek līdz 220 grādiem sakarsētā krāsnī, lai olas baltuma pārklājums nedaudz apcepas un izskatās skaisti apbrūnējis.


    SVARĪGI: Kad torte pārklāta ar vārīto krēmu, tā noteikti uz vairākām stundām jāieliek ledusskapī sasalt. Cepot zem tortes liek vairākās kārtās salocītu foliju – lai torte no apakšas mazāk sakarst.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē