• Ko iesākt ar veselīgo purava tumšo daļu? Nemet ārā!

    Padomi virtuvē
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    3. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības SIA «Žurnāls Santa» arhīva (Shutterstock/Brent Hofacker)
    Puravi parasti iegādājami brangā izmērā, taču ēdienos izmantojam tikai to gaišo, mīkstāko, daļu. Tikmēr tumši zaļā, kokainākā purava daļa nereti nonāk kompostā vai atkritumos. Taču, kā izrādās, tieši šajā tumšajā daļā slēpjas īpaši daudz C vitamīna un šķiedrvielu, kā arī sēra un spēcīgu antioksidantu (kuru daudzums karsējot nemazinās).
    • Visvienkāršākais – izmantot kā vienu no izejvielām dārzeņa buljona pagatavošanai. Tāpat tumšzaļos lakstus var pievienot blendētās  krēmzupās un biezās mērcēs (katlā liek apmēram 10 minūtes pirms pievieno gaišās daļas). 
    • Vēl viena ideja – smalki sagrieztas purava strēmelītes rūpīgi sajaukt ar sāli un kādu lāsi eļļas un gaisa friterī (vai eļļā) sakraukšķināt, lai pievienotu zupām, omletēm, salātiem un citiem ēdieniem. 
    • Nesagrieztas puravu lapas izmantojamas tīteņos – dārzeņu vai gaļas pildījumu ietin noblanšētā purava lapā un šādu tīteni izsutina (kā kāpostu tīteņus) vai izvāra eļļā (kā springrollus vai samosas). 
    • Purava tumšās daļas var arī fermentēt! Rīkojas šādi. Sagatavo tīru puslitra burciņu. Apmēram divu puravu tumši zaļās daļas (200–300 g) rūpīgi nomazgā un sadala strēmelēs. Vislabāk – vienāda garuma, tā, lai tās varētu glīti, stāvus, sapildīt burciņā. Puslitrā tīra ūdens izšķīdina 20 gramus jūras sāls. Sālsūdeni pārlej burciņas saturam tā, lai puravi pilnībā pārklāti. Uzliek slogu, aizver burciņu. Notur istabas temperatūrā trīs nedēļas, kontrolējot oglekļa dioksīda izdalīšanos. Pēc tam slēgtā traukā uzglabā ledusskapī.

    Vēl labi padomi:

     

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē