Pagatavo sinepes pats! Tas ir daudz garšīgāk un arī lētāk, nekā pirkt

Gatavo pats
Ilze Klapere
2. septembris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Sinepes ir stipras un veselīgas, turklāt labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus. Šoreiz aicinām pamēģināt pagatavot sinepes pašiem, nevis pirkt veikalā! Tas ir vienkārši un pat interesanti.

Tās sinepes, kas mazās burciņās rindojas veikalu plauktos, lielākoties ir rūpnieciski ražotas un, palasot produkta sastāvu, satur ne tikai sinepes, bet virkni dažādu piedevu. Tīrā veidā sinepes nopērkamas kā sēkliņas vai pulverī samaltas. Sīkie sinepju graudiņi nogatavoja pākstīs – sinepes ir krustziežu dzimtas eļļas augs, kura izcelsme meklējama āzijā. kad sinepju graudiņus apstrādā un samaļ, rodas divi produkti: sinepju milti jeb pulveris, kā arī sinepju eļļa.

Sinepju pulverim pievienojot ūdeni, etiķi, cukuru, sāli un dažādas garšvielas, iegūstam tādas sinepes, kādas pazīstam burciņās veikalu plauktos. Krievu sinepes, dižonas sinepes, angļu sinepes, franču sinepes. Saldās, stiprās, maigās, graudainās un vēl visādas sinepes. Ar konjaku, ar zaļajiem pipariem, ar estragonu, ar vīģēm, ar baziliku… Garšu pārpilnība!

Sinepes maigas, stipras un pat ļoti stipras!

Sinepju stiprums jeb asums atkarīgs gan no šķirnes, gan sinepju gatavošanas tehnoloģijas. Brūnie un melnie sinepju graudiņi skaitās stiprāki par gaiši dzeltenajiem. Piemēram, graudainās sinepes sastāv no rupji maltu un veselu sinepju graudiņu maisījuma, kas lielākoties ir vidēji stiprs garšā.

Diezgan daudz ko sinepju stipruma un garšas skalā var ietekmēt ar pagatavošanas tehnoloģijām – sākot no vienkāršām darbībām, kā, piemēram, sinepju graudiņu apgrauzdēšana pirms samalšanas, kas nodrošina izteiktāku un spēcīgāku aromātu, un beidzot ar sinepju karsēšanu, ko izmanto, lai stiprumu mazinātu.

Tāpat sinepju stiprumu var regulēt, pievienojot dažādus garš augus un garšvielas – asākus un maigākus piparus, kariju, ingveru, ķiplokus, mārrutkus. nianses garšā var panākt arī ar sāls un cukura attiecības regulēšanu.

Bet, piemēram sinepes ar medu ir pasaulslavens savienojums. un, protams, etiķis – bez tā neiztikt, ja sinepes vēlas uzglabāt ilgāku laiku. Tiesa, ne vienmēr nepieciešams tieši klasiskais sarkanvīna vai baltvīna etiķis – ir receptes arī ar citrona sulu, kā arī alkohola piedevu (baltvīnu, šeriju, konjaku).

Ja sinepēm pievieno etiķi, to var darīt dažādi – samaltās sinepes parasti vispirms samaisa ar ūdeni un ļauj pastāvēt, līdz ūdens izvelk no sinepēm stiprumu, un tikai tad pievieno etiķi (apmēram pēc 10–15 minūtēm). Pievienojot etiķi reizē ar ūdeni, rezultāts būs maigāks. Bet kas gan ir teorija, runājot par ēdieniem? Labāk ķeramies pie prakses!

Izmēģini pats jeb sinepes bez receptes!

Bez receptes nozīmē sajaukt kopā nepieciešamās sastāvdaļas, bet bez stingri noteiktiem gramiem un mililitriem, vien paļaujoties uz garšas sajūtām. Tātad ņem krūzi sinepju pulvera, sajauc ar siltu ūdeni, līdz veidojas viendabīga, skābajam krējumam līdzīga konsistence bez kunkuļiem. Iegūto masu liek ledusskapī līdz nākamajam rītam un tad jauc klāt medu vai cukuru, sāli, etiķi un eļļu – visu pēc garšas! Ja vēlas, var pievienot arī sakapātus garšaugus, saulē kaltētus tomātus, iemaisīt apgrauzdētas veselas sinepju sēkliņas u. c.

Zini! Ja vēlies asākas sinepes, visiem šķidrumiem jābūt aukstiem. Lietojot siltu ūdeni, sinepes būs maigākas. Savukārt, ja sinepes šķiet pārāk stipras, tās var pasildīt, tādējādi asumu mazinot.

Ilze izmēģina sinepju receptes!

Jā, tas izrādījās diezgan vienkārši un arī aizraujoši – mazliet bija tāda sajūta, ka esmu alķīmiķe! Turklāt ar vienu šāvienu divi zaķi: tagad man ir sinepju gatavošanas pieredze un arī jauka dāvana draugiem Ziemassvētkos – mazas burciņas ar sinepēm.

Lauku sinepes. Skaista krāsa un medaina garša – šīs varētu patikt tiem, kuri iecienījuši tā dēvētās angļu sinepes. Taču, ja pierasts pie veikalā nopērkamo maigās dabas, brīdinu, ka šīs ir krietni ņiprākas

Sastāvdaļas:

  • 6 ēdamkarotes sinepju sēklu
  • 1/2 tases sinepju pulvera (ap 50 g)
  • 1/2 tases ūdens vai alus
  • 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa
  • 2 tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote kurkumas
  • 2 ēdamkarotes medus
  • šķipsna sīki sakapātu svaigu zaļumu (pēc vēlēšanās)

Piestā sagrūž sinepju sēklas – parupji, ne pilnībā.

Liek bļodiņā, pieber sāli, sinepju pulveri, kurkumu un medu, kā arī zaļumus, ja vēlas.

Samaisa.

Pievieno ūdeni vai alu, rūpīgi izmaisa. Atstāj savilkties 10 minūtes (jo ilgāk atstāj, jo maigākas būs sinepes).

Tad pievieno etiķi, samaisa, pilda burciņās un glabā ledusskapī. Pirms lietošanas sinepēm vēlams nostāvēties vismaz 12 stundas.

Padoms! Gatavojot sinepes, vienmēr vispirms pievieno ūdeni, ļauj vielām savienoties un tikai pēc tam – etiķi.

Senās romiešu sinepes

Feina recepte, atrasta interneta dzīlēs, vēsta, ka šādas sinepes itāļu saimnieces gatavo arī mūsdienās. Riekstaina konsistence un laba garša, iesaku pamēģināt, piemēram, salātu mērcē vai ar liellopu gaļu želejā.

Sastāvdaļas:

  • 1 tase melno sinepju graudiņu
  • 1/2 tases sasmalcinātu mandeļu
  • 1/2 tases sasmalcinātu ciedru riekstu
  • 1 tase auksta ūdens
  • 1/2 tases sarkanvīna etiķa
  • 2–3 tējkarotes sāls

Sinepju graudiņus samaļ kafijas dzirnaviņās vai piestā sasmalcina tā, lai graudiņi vēl sajūtami, ne pavisam smalki.

Pievieno sasmalcinātus ciedru riekstus un mandeles un ar piestu visu vēl sagrūž kopā.

Masu ieliekbļodiņā, pieber sāli, pielej aukstu ūdeni, rūpīgi samaisa un atstāj 10–15 minūtes savilkties.

Tad iemaisa sarkanvīna etiķi. Kad tas savienojies ar pārējām sastāvdaļām, sinepes pilda burciņās un liek ledusskapī.

Pirms lietošanas sinepēm vēlams nostāvēt vismaz diennakti, bet pēc tam tās var glabāt ledusskapī dažus mēnešus (sastāvā esošo riekstu dēļ ne ilgāk par 4–6 mēnešiem).

Cik daudz ir tase? Receptēs ar vārdu tase jāsaprot amerikāņu cup. Tas ir 236,588 ml. Ja nav mērtrauka ar atzīmi cup, jānomēra izejvielas daudzums aptuveni 240 ml.

Variācija par Dižonas sinepēm

No visām pārējām dižonas sinepes atšķiras ar faktu, ka vēsturiski to gatavošanā izmantoja nevis etiķi, bet… tas noticis Francijā, Dižonā, kur kāds sinepju ražotājs savā sinepju receptē etiķi aizstājis ar negatavu vīnogu sulu, un no tā arī šo sinepju īpašā garša. Es savukārt piedāvāju pamēģināt recepti ar sausu baltvīnu, svaigiem sīpoliem, ķiplokiem un medu.

Sastāvdaļas:

  • 1/2 tases sīki sakapātu sīpolu
  • 1 ķiplokdaiviņa, izspiesta spiednē
  • 1 ēdamkarote medus
  • 60 g sinepju pulvera
  • 2 tējkarotes augu eļļas
  • 1 tējkarote sāls
  • 2 pilieni Tabasco mērces
  • 1 tase sausa baltvīna

Sinepju pulveri samaisa ar sāli, medu, sakapātiem sīpoliem un caur spiedni izspiestu ķiplokdaivu. Tad piepilina Tabasco mērci, pielej vīnu un rūpīgi izmaisa.

Ļauj nedaudz pastāvēt, tad iemaisa eļļu un pilda burciņās.

Šīs sinepes nevajag glabāt ilgi, ieteicams turēt ledusskapī un izlietot nedēļas laikā.

Pieredzes stāsts – ar sinepēm ir kā ar pankūku mīklu!

Pieredzē dalās SANTA LIEPA, Āgenskalna sinepju un Zaļās maizes saimniece: «Kad pirms nu jau vairākiem gadiem nolēmu pati gatavot sinepes, es pat nezināju, kas tās sinepes ir. Skaidrs, ka augs, bet – kāds? Oga, auglis, dārzenis? Jā, patiešām nezināju, bet tagad zinu un vēl citiem stāstu!  Atceros, kad reiz viesojos Igaunijā un redzēju, kā turienieši gatavo sinepes, atceļā uz Igaunijas robežas man dzima ideja, ka arī es varētu taisīt sinepes. Daudz informācijas atradu internetā, mēģināju, un drīz vien amats bija rokā! Ar sinepēm ir līdzīgi kā ar pankūku mīklu – ir zināmi pamatprodukti, bet tālāk jau varam rīkoties pēc saviem ieskatiem. Varam veidot mīklu šķidrāku vai biezāku, pievienot kādu garšvielu, rozīnes vai ābolus… tāpat ar sinepēm – pamatā ir sinepju pulveris, ūdens, sāls un sarkanvīna etiķis, bet pārējās sastāvdaļas var pievienot pēc ieskatiem. Manās sinepēs vēl ir brūnais niedru cukurs, reizēm medus un, protams, dažādu garšvielu piedevas – pipari, timiāns, ķiploki, čili, ingvers… improvizācijas iespējas ir plašas!

Sinepju pulveri lielākos apjomos es pasūtu no Ukrainas – zinu, ka tīra manta. Bet, tikai lai pamēģinātu pagatavot sinepes, pulveri var nopirkt arī mazos iepakojumos garšvielu veikaliņos un lielveikalos.

Vislabākais ar pašgatavotām sinepēm ir tas, ka neapsīkst meklējumu radošais gars, jo atkal un atkal var pamēģināt kādu jaunu recepti, jaunu garšas niansi. Un vēl sinepes ir lielisks produkts tāpēc, ka tās var ilgi uzglabāt – jau pašas par sevi tās ir pašsaglabājošas, un sāls un etiķis tam labi palīdz. Vienīgi jārēķinās, ka ar laiku sinepju stiprums mazinās, izgaro. Tāpat reizēm gadās, ka jau atvērtā burciņā sinepju virskārta saskarē ar gaisu kļūst tumšāka, bet garšas kvalitāti tas neietekmē.»

Santa iesaka: sāļais kokteilis ar sinepēm.

Ļoti praktiska līdzņemamā maltīte – ja zinu, ka man pa dienu nebūs iespējas aiziet pusdienās, pagatavoju šādu kokteili un esmu mierīga! Tas ir garšīgs, spirdzinošs un arī gana sātīgs. Tātad, ņem kefīra paku, saturu izlej bļodā un pievieno:

  • svaigus, sakapātus zaļumus (man topā ir lociņi un kinza, arī pētersīļi)
  • smalki rīvētus marinētus gurķus
  • sāli
  • pāris Tabasco mērces pilienu
  • proteīnu (es pievienoju maltas kaņepes vai igauņu kamas miltus)
  • sinepes (daudzums pēc garšas)

Visu samaisa un iegūst lielisku auksto zupu! Lej atpakaļ kefīra pakā, aizskrūvē un ņem līdzi. Klāt var piekost kādu rupjmaizes riku. Ļoti ērti un praktiski darbā, semināros utt., jo nevajag ne plīti, ne traukus, var dzert tieši no pakas.

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs