Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • FOTORECEPTE: Mājās vītināta gaļa soli pa solim. Gatava 5 dienu laikā!

    Uzkodas un salāti
    Daina Lapiņa
    10. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vītināta cūkgaļas fileja.
    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Vītināta cūkgaļas fileja.
    Runājot par vītinātu gaļu, vispirms prātā nāk itāļu prošuto un spāņu hamons, vai ne? Taču arī tepat tuvāk – Baltkrievijā un Polijā – ir dzīvas gadsimtiem senas gaļas vītināšanas tradīcijas. Pamēģini!
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    1 vērtējums
    5/5

    Viens līdz mūsdienām saglabājies baltkrievu virtuves ēdiens ir paļandvica jeb vītināta cūkgaļas, liellopa, retāk arī zirga gaļas karbonāde. Ar nosaukumu poledwica tas zināms arī Polijā. Paļandvicu pa poļu modei mūsdienās darina daudz vienkāršāk kā senos laikos – proti, garšvielām ieberzta vai dažas dienas sālījumā noturēta cūkas fileja vai karbonāde tiek cieši notīta (vai iepakota zarnās) un pakarināta tumšā, vējainā vietā, kur tā savīst un nogatavinās.

    DARA TĀ:

    Svaigu cūkas fileju vai tās gabalu nomazgā, papīra dvielī nosusina. Pārber ar sāli un to kārtīgi iemasē gaļā.

    Gaļu liek piemērotā traukā, uzliek vāku vai pārklāj ar pergamentu un foliju. Fileju sālījumā tur diennakti istabas temperatūrā, vienu reizi apgrozot.

    Tad radušos sāļo šķidrumu nolej, sālījuma pārpalikumus notīra un sālīto fileju liek garšvielu maisījumā, kas pagatavots, saberžot, sablendējot vai samaļot ķiploka daiviņas ar ķimenēm, sinepju graudiņiem, koriandra sēklām, pipariem, lauru lapu. Ar maisījumu labi ieberzē sāļo fileju, lai tā viscaur ir labi pārklāta.

    To liek uz dubulti salocīta marles gabala, stingri tajā ietin kā kūniņu vai mūmiju.

    Vairākkārtīgi pārsien ar auklu un tāpat istabas temperatūrā labi vēdināmā telpā brīvi pakar uz 3–4 dienām. Ziemā aukstā telpā jātur ilgāk. Iztīta no pārsēja, gaļa ir stingra ārpusē ar mīkstu iekšpusi. To griež plānās šķēlītēs, izmanto kā uzkodu, liek uz sviestmaizes, papildina ar zaļumiem. Ietītu pergamentā, uzglabā ledusskapī.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē