• 10 populārākās brokastis pasaulē

    Brokastis
    Lelde Lūse
    4. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay un no publicitātes materiāliem
    Kamēr pasaules apceļošana ir gaužām ierobežota, neatliek nekas cits, kā doties virtuālā garšu ceļojumā, izzinot citu kultūru raksturīgākās maltītes, kuras, iespējams, pat varēsi pagatavot savā virtuvē!

    Projekta TasteAtlas ietvaros apkopotas 10 populārākās brokastis pasaulē:

    Kruasāns

    Visgardāk šis zeltainās krāsas konditorejas izstrādājums sanāks, ja to gatavos no tīra sviesta un nedaudz saldās rauga mīklas.

    Patiesībā kruasāna izcelšanās nav Francijā – šis gardais ēdiens radās 1683. gadā par godu Austrijas uzvarai pār Osmaņu impēriju. Kruasāna forma atgādina pusmēnesi, kas attēlots Turcijas karogā.

    Piederību Francijai kruasāni ieguva brīdī, kad tos sāka gatavot ar kārtaino mīklu. Mūsdienās kruasāni tiek pildīti ar šokolādi, ievārījumu, rozīnēm, vai pat sieru.

    Turku pīrāgs börek

    Turku pīrāgs tiek gatavots no plānās jufkas vai filo mīklas. Vārds börek nāk no turku valodas un apzīmē jebkuru ēdienu, kas gatavots no jufkas mīklas. Pīrāgu parasti pilda ar fetas sieru, kartupeļiem un pētersīļiem, taču tos var bagātināt arī ar malto gaļu un dārzeņiem, piemēram, spinātiem un kabačiem.

    Miso zupa

    Tradicionāla japāņu sojas zupa – pagatavota no buljona un miso pastas, kas gatavota no fermentētām sojas pupiņām. Klāt tiek pievienotas dažādas papildus sastāvdaļas, piemēram, jūras aļģes.

    Tiek uzskatīts, ka zupai piemīt ārstnieciskas īpašības, jo tā atdzīvina nervu sistēmu. Vairākums japāņu šo ēdienu lieto brokastīs, taču tas ir pieejams jebkurā diennakts laikā – ASV japāņu restorānos šis ēdiens tiek piedāvāts kā uzkoda.

    Miso zupa ir viegli un ātri pagatavojama, tādēļ Japānā tā pieejama pat tirdzniecību veikalu automātos par nelielu naudas summu.

    Spāņu churros cepumiņi

    Garenais, kraukšķīgais cepums sastāv no ceptas rauga mīklas, kas pārklāta ar cukuru. Šos cepumiņus izgudrojuši spāņu gani, jo tie ir viegli pagatavojami uz pannas atklātā ugunī. Churros visbiežāk ēd Spānijā un Latīņamerikā kā karstu brokastu ēdienu, klāt piedzerot stipru kafijas tasi vai karsto šokolādi.

    Beļģu vafeles

    Garšīgās un smaržīgās vafeles ir slavenākā kulinārijas preču zīme Beļģijā. Tās var būt gan biezākas, gan plānākas, taču visas tiek ceptas speciāli izstrādātajā pannā, kas abas vafeļu pusēs padara ar rūtainā rakstā.

    Vafeles beļģu virtuvē sastopamas jau kopš viduslaikiem, tomēr plašāku popularitāti tās sasniedza Pasaules izstādē, kas notika 1964. gadā Ņujorkā. Vafeles pasniedz ar putukrējumu, šokolādi, karameli vai sagrieztiem augļiem.

    Amerikāņu pankūkas 

    Amerikāņu pankūkas tiek gatavotas no biezas mīklas, kas sastāv no olām, miltiem, piena un cepamā pulvera. Mīklai var pievienot arī augļus vai ogas, piemēram, ābolus, zemenes vai mellenes.

    Pasniedzot pankūkas, tās tiek sakrautas viena virs otras, un pēc tam papildinātas ar citām sastāvdaļām, kā kļavu sīrups, augļu ievārījums vai zemesriekstu sviestu.

    Brokastīs amerikāņu pankūkas tiek pasniegtas ASV un Kanādā, un dažreiz tām tiek pievienotas pat ceptas olas, desas vai bekons. Sākotnēji šīs pankūkas simbolizēja sauli – tām bija galvenā loma vietējo amerikāņu reliģiskajos rituālos, kuri pankūkas gatavoja no kukurūzas miltiem, cepjot uz karstām klintīm.

    Angļu tradicionālās brokastis

    Šādas brokastis būs tieši laikā, ja gribas sātīgi paēst. Viena no svarīgākajām sastāvdaļām angļu tradicionālajās brokastīs ir gaļa – cūkgaļas desa vai bekons. Dārzeņi un pākšaugi ir neatņemama ēdiena sastāvdaļa, parasti tās ir ceptas pupiņas un tomāti.

    Visbeidzot, brokastis papildinās kraukšķīga, grauzdēta maize un divas vai trīs no vienas puses apceptas olas. Bagātīgais brokastu salikums tiek papildināts ar tasi melnās tējas. Pēc izvēles porcijai var pievienot arī sēnes vai kartupeļus.

    Lai gan tradicionāli šis ir brokastu ēdiens, tas ir pietiekami sātīgs, lai tiktu pasniegts arī pusdienās.

    Japāņu himono

    Šis ēdiens pagatavots no dažādu veidu žāvētām zivīm. Parasti to gatavo no mazo zivju šķirnēm, piemēram, skumbrijām vai sardīnēm, kuras notīra, marinē un pēc tam kaltē saulē.

    Kādreiz žāvēšana un sālīšana bija vienīgās uzticamās metodes, lai veiksmīgāk uzglabātu nozvejotās zivis, tādēļ himono bija ļoti sālīts ēdien, taču mūsdienās sāli pievieno tikai garšas pēc. Zivju ēdienu parasti notiesā kopā ar rīsiem un sojas mērci.

    Benedikta ola

    Grauzdētas smalkmaizītes, kuras rotā šķiņķa vai bekona šķēle, apcepta ola un holandiešu mērce. Tiek uzskatīts, ka ēdiens radies restorānā Delmonico’s – ASV pirmajā restorānā. Ap 1860. gadu restorāna patstāvīgā apmeklētāja LeGranda Benedikta kundze ēdienkartē neatrada neko sev tīkamu, tādēļ šefpavārs Čārlzs Ranhofers pagatavoja kaut ko vēl nebijušu.

    Argentīniešu empanadas

    Empanadas ir pusmēness formas pīrāgi, kas sastopami visā Latīņamerikā. Empanadu pildījums var būt visdažādākais – sākot no pikantiem čili, haizivju gaļas, dažādām jūras veltēm, līdz pat kartupeļiem, olām un cūkgaļas sautējumam. Ir arī saldie pīrādziņi, kas pildīti ar svaigiem ananāsu gabaliņiem.

    Argentīnā šo ēdienu var atrast visur – ielas ēstuvēs, vietējās maiznīcās un pat izsmalcinātos restorānos. Katru septembri Tukumanas provincē Argentīnā tiek svinēts Empanadas festivāls.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē