• Lielā grāmatu tīrīšana – kā to pareizi darīt?

    Māja un Dārzs
    Elīna Kondrāte
    13. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Personiskā bibliotēka ir katras mājas lepnums. Tomēr grāmatu plaukti glabā ne vien grāmatas, bet bagātīgi uzkrāj arī putekļus – ir īstais laiks no tiem atbrīvoties.

    KONSULTĒ: Dace Dubrovska, Latvijas Nacionālās bibliotēkas grāmatu un dokumentu restauratore; Jānis Klopovs, SIA Tīrības pamats nozares vadītājs, telpu uzkopšanas specialists.

    Cik bieži jātīra?

    Cik daudz putekļu krāsies uz grāmatām, atkarīgs no tā, cik tīrs ir mājoklis. Apdzīvotā pilsētas dzīvoklī putekļi uzkrāsies vairāk nekā meža ieskautā vasarnīcā vai lauku mājā.

    Ja esi kļuvis par senu grāmatu īpašnieku, arī šīs grāmatas pirms likšanas plauktā vajadzētu notīrīt un pavēdināt.

    Savukārt, ja, sekojot tehnoloģiju laikmeta tendencēm, lasīts tiek retāk un grāmatu plauktam vairāk ir dekoratīva loma, arī tā ir droša pazīme, ka sen nekustinātās grāmatas noteikti būs noputējušas.Jo poraināks un vecāks grāmatu lapu papīrs, jo vairāk putekļu tas būs uzkrājis. Tāpēc, ja esi kļuvis par senu grāmatu īpašnieku, arī šīs grāmatas pirms likšanas plauktā vajadzētu notīrīt un pavēdināt.

    Tomēr neatkarīgi no tā, kādā telpā atrodas grāmatplaukts, vismaz reizi pusgadā vai gadā grāmatas būtu jāizņem no plaukta, lai veiktu pamatīgāku tīrīšanu – noslaucītu priekšējo vāku, aizmuguri, augšu, apakšu un sānu malas. Savukārt lauku mājās būtu jāpadomā ne vien par putekļu tīrīšanu, bet arī regulāri jāvēdina telpa, kurā atrodas grāmatas.

    Šādās ēkās nereti nav ierīkota centrālapkure un gaiss mēdz būt mitrāks vai sasmakt. No tā var ciest arī grāmatas. Tāpat būtu jākopj arī grāmatu plaukti. Īpaši šai kopšanai jāpievērš uzmanība mājās, kuras ziemas sezonā ir neapdzīvotas. Vēsums grāmatām par sliktu nenāks, taču mitrums gan.

    Izsūkt vai noslaucīt?

    Grāmatplauktu tīrīšana ir ļoti laikietilpīgs darbs. Tajā parasti ietilpst grāmatu izņemšana no plauktiem un atputekļošana, grāmatu plauktu virsmu notīrīšana un grāmatu ievietošana atpakaļ plauktos.

    Tīrot grāmatas, putekļsūcējs jāieslēdz uz minimālo jaudu, kā arī tam jāpievieno uzgalis ar ļoti maigu, vislabāk dabisko saru, birstīti.

    Izsūkt ar putekļsūcēju ir vienkāršākā un tīrākā metode, lai atbrīvotos no putekļiem, kas sakrājušies uz grāmatām. Tās galvenā priekšrocība – putekļi nelidos pa gaisu un nepārvietosies uz citu vietu telpā. Ja tā ir ikdienišķa uzkopšana, neizkustinot grāmatas no plaukta, to augšpuses un grāmatplaukta maliņas var izsūkt katrā mājas tīrīšanas reizē. Tomēr svarīgi būtu atcerēties, ka, tīrot grāmatas, putekļsūcējs jāieslēdz uz minimālo jaudu, kā arī tam jāpievieno uzgalis ar ļoti maigu, vislabāk dabisko saru, birstīti.

    Var izvēlēties arī birstīti, kas paredzēta ļoti kvalitatīvu un smalku audumu tīrīšanai. To pēc putekļu tīrīšanas var izmazgāt un izžāvēt. Ja lieto raupju plastmasas saru uzgali, grāmatu lapas tikt saskrāpētas. Turklāt pārbaudīt grāmatai paredzēto birstīti uz rokas ādas nebūs uzticams rādītājs.

    Noder arī maigu saru slotiņa vai antistatiskā lupatiņa. Tad gan jārēķinās, ka, nepareizi tīrot, putekļi no grāmatām pazudīs, bet pieputēs visa telpa. Tāpēc, ja grāmatas ieplānots tīrīt šādā veidā, praktiski būtu sagatavot vietu, kur notiks grāmatu tīrīšana – uz grīdas vai ārā uz zemes izklāj polietilēna plēvi, bet tai pa virsu uzklāj ļoti viegli samitrinātu palagu.

    Ja tīrīšana notiek telpā, jāaizver logi un durvis, lai neveidojas caurvējš.

    Tad grāmatas izņem no plaukta un ne augstāk kā 30 centimetru attālumā no palaga katru grāmatu neatverot tīra. Birstīte tikai viegli jāpiespiež un jātīra, velkot no vienas malas uz otru, nevis šurpu turpu. Šādi tīrot, putekļi krāsies uz mitrā palaga.

    Nepiemirsti plauktus!

    Nevajag piemirst arī par grāmatu plauktu higiēnu. Kad grāmatas izņemtas, plauktus var izsūkt vai notīrīt ar lupatiņu – no sākuma mitru, tad ar sausu. Tāpat noderēs arī antistatisks līdzeklis, kas atvairīs putekļus no plaukta virsmas. Tīrot plauktus, var sākt arī ar neērtāko pozīciju – augšējo plauktu. Maldīgs ir uzskats, ja tīrīsim no augšas, pēcāk putekļi no apakšas celsies uz augšu. Ja tīra lēni un rūpīgi, tā nenotiks.

    Iekārtojot jaunu grāmatplauktu, svarīgi atcerēties, ka tam jābūt ne vien stabilam, bet to nevajadzētu novietot ļoti tuvu sienai.

    Ja grāmatas atrodas plauktā aiz stikla, gaisa plūsma būs ierobežotāka un putekļi krāsies mazāk, tomēr arī šādi plaukti pieput. Turklāt, jo vairāk brīvas vietas plauktā, jo bagātīgāk uzkrāsies putekļi. Iekārtojot jaunu grāmatplauktu, svarīgi atcerēties, ka tam jābūt ne vien stabilam, bet to nevajadzētu novietot ļoti tuvu sienai. Tā ir samērā izplatīta kļūda.

    Ja plaukts būs novietots tieši pie sienas, grāmatas darbosies kā papildu filtrs, kas aizkavē gaisa cirkulāciju, un siena kļūs mitra. Īpaši bīstami tas ir, ja grāmatplaukts novietots pie ēkas ārsienas vai telpā, kurā jau ir tendence uz paaugstinātu mitrumu. Uz šādas sienas radīsies labvēlīgs mikroklimats arī pelējumam. Ideālā variantā plaukts jānovieto aptuveni 10 centimetru attālumā no sienas, lai gaiss var brīvi cirkulēt ap grāmatām.

    Kaitēkļi, kas mīl grāmatas

    • Pilsētās lielākā problēma ir smilšainās ielas, kas veicina putekļu rašanos, taču lauku mājās biežāk sanāk saskarties ar pelēm, kurām ļoti garšo grāmatas, kā arī ar mitrumu, kas rada pelējumu plauktos un gan sabojā arī pašas grāmatas.
    • Ja grāmatplauktā konstatēts pelējums, grāmatas vajadzētu nekavējoties izņemt, plauktu iztīrīt ar dezinficējošām salvetēm un pavēdināt. Savukārt, ja pelējums skāris arī kādu grāmatu, to plauktā atpakaļ vairs nevajadzētu likt. Īpaši tad, ja gaiss joprojām būs mitrs un silts, pelējums izplatīsies ļoti ātri. Šādu grāmatu var pārvietot uz sausu telpu vai mazliet izlikt pavēdināties laukā, bet ne tiešos saules staros.
    • Līdz ar pelējumu un mitrumu plauktā var iemājot arī ķirmji, kodes, sudraba zivtiņa jeb sudrabainā zvīņene, kuri iecienījuši mitras vietas, kā arī papīru. Pirmā palīdzība būtu samazināt mitruma līmeni, vēdinot un apsildot telpu, kā arī pareizi novietot grāmatu plauktu. Ja tas nav iespējams, grāmatplauktu pēc iztīrīšanas pārvietot uz citu, piemērotāku telpu. Noteikti ar steigu būtu jālikvidē arī kukaiņu perēkļu vietas. Tam labi noderēs saimniecības preču veikalos nopērkamās kukaiņu mājiņas.

    Tomēr pieredzējuši grāmatu restauratori neiesaka pie grāmatu pelējuma likvidēšanas ķerties pašam, bet pēc padoma vērsties bibliotēkās vai pie zinošiem speciālistiem.

    Šādi grāmatas nedrīkst tīrīt!

    • Ar mitru drānu – šis ir pats nepareizākas grāmatu tīrīšanas veids. Mitrums grāmatu nevis atbrīvo no putekļiem, bet tos pārvieto dziļāk grāmatā un iekonservē. Turklāt mitrums ne vien rada piemērotu vidi pelējumam, bet arī sabojā grāmatu iesiešanā lietotos diedziņus un līmes.
    • Purināt, kratīt vai ātri šķirstīt – šis nav efektīvākais paņēmiens, lai atbrīvotos putekļiem, toties ir vienkāršākais veids, kā sabojāt grāmatu.
    • Turēt tiešos saules staros – grāmatu saulainā dienā var atvērt un pavēdināt. Taču, ja grāmata ir sena un papīrs jau kļuvis trausls, tieši saules stari to sabojās pavisam. Arī grāmatu plauktam istabā nevajadzētu ilgstoši atrasties tiešos saules staros.

    Ļauj grāmatām elpot!

    Ja kādu laiku māja jāatstāj, grāmatas nevajag apklāt, jo tas aizkavēs dabisko ventilāciju. Īpaši bīstama ir apklāšana ar plastmasas plēvi – ja telpa ir vēsa, bet pēc tam saulē uzkarst, zem plēves veidojas kondensāts, kas savukārt vēlāk rada lieliskus apstākļus pelējumam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē