• Slavenā Jaņa Rozentāla glezna atdzimst bronzā Saldū

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Didzis Grodzs
    Saldū atklāta vērienīga septiņu bronzas skulptūru grupa pēc slavenās Jaņa Rozentāla gleznas No baznīcas (Pēc dievkalpojuma), kuru tēlnieks Sandis Aispurs radīja, par prototipiem izmantojot centrālos tēlus Rozentāla izcilajā gleznā.

    Dižā latviešu mākslinieka 155. jubilejas gadā Saldū bronzā iemūžināta viens no viņa slavenākajiem darbiem – 1894. gadā tapusī glezna No baznīcas (Pēc dievkalpojuma).

    Šis latviešu glezniecības klasiķa plaši pazīstamais darbs ir iekļauts Latvijas Kultūras kanonā, kurā par to ir rakstīts: “Jaņa Rozentāla glezna No baznīcas ir trāpīgs un daudzslāņains latviešu tautas dzīves tēlojums, kas raksturo 19. gadsimta 90. gadus – laiku, kad sabiedrībā pieaug latviešu tautas nacionālā pašapziņa. Ar šo darbu mākslinieks aizsāka jaunu tradīciju latviešu glezniecībā, pirmo reizi centrā ieceļot zemniekus un vienkāršo tautas dzīvi.”

    Skulptūras novietotas pie Jaņa Rozentāla dzimtās pilsētas Saldus Sv. Jāņa Evanģēliski luteriskās baznīcas, kura  attēlota arī ievērojamajā Janis Rozentāls "No baznīcas" (Wikimedia)gleznā. Tēlnieks Sandis Aispurs, veicot gleznas tēlu telpisko interpretāciju, saglabājis maksimālu pietāti pret oriģinālu. Cilvēkiem nu ir iespēja iejusties tā laika pasaulē un pašiem it kā iekļauties labi atpazīstamajā mākslas darbā.

    “Bija jāiedziļinās ļoti daudzās detaļās: pētīju ne tikai gleznu, bet papildus arī dažādus avotus. Galvenais bija uzticība Jaņa Rozentāla tēlveidei. Sajutos kā viņa laikabiedrs – vienu brīdi likās, ka figūras atdzīvojas!" par padarīto saka tēlnieks.

    «Svarīgi, ka šādi radoši, paliekoši un vērienīgi projekti šobrīd top tēlotājmākslā. Īpaši šai Covid-19 gadā, kad tā vien šķiet – viss apstājies. Rozentāls to ir pelnījis. Un Saldus pilsētas iedzīvotāji un viesi šo vietu noteikti iecienīs,» cer skulptūru dārza mecenāts Jānis Zuzāns.

    Saldus un visa Kurzeme uz visiem laikiem ir ieguvusi vēl vienu redzamu kultūras vērtību. Laikā, kad notikumi iekštelpās ir liegti pandēmijas dēļ, īpaši vilinoši ir doties aplūkot jauno mākslas darbu brīvā dabā. 

    Sandis Aispurs 2012. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu.  Viņa apjomīgākais figuratīvais darbs 12 apustuļi atrodas pie Bruknas Svēto Apustuļu kapelas (2018).  2014. gada rudenī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tika atklāta Sanda Aispura un Brigitas Zelčas-Aispures veidotā paliekošā skulptūra Klusā daba, kas tapusi Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskajā telpā ietvaros.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē