• Krūšu implanti — ēnas puses un riski

    Aktuāli
    Laura Kalniņa
    14. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mēs visas zinām teicienu, ka skaistums prasa upurus, taču reizēm par iedomāto ideālu nākas maksāt pārāk dārgi. Patiesie stāsti par vilšanos brīnumainajās pārvērtībās brīdina: skaistuma industrijas ēnas puses ir pavisam reālas.

    2019. gada nogalē populārā Krievijas TV personība Ļera Kudrjavceva izraisīja pamatīgu vētru, publiskajā Instagram profilā atklāti stāstot par savu neveiksmi ar krūšu implantiem.

    Slavenība atklāja, ka pirms 15 gadiem Sanktpēterburgā veikusi krūšu palielināšanas operāciju.  «Sertifikātā bija rakstīts – mūža garantija, un ārsts galvoja, ka tādiem implantiem var kaut ar tanku braukt pāri,» viņa minēja. Taču neilgi pirms gadumijas Ļerai pēkšņi bija plīsis viens no silikona krūšu implantiem, un tam iztecējis pildījums. Pēc negadījuma slavenība steidzami tika nogādāta uz operācijas galda un savā Instagram ierakstā brīdināja sievietes par to, ka implantu sekas var būt ļoti nepatīkamas.

    Skaļais notikums atkal izraisīja diskusijas par to, ka dažādo skaistuma uzlabojumu procedūras var radīt arī negatīvus rezultātus, par kuriem upuri bieži vien izvēlas klusēt.

    Uzmanies, pirms riskē!

    Veselības ministrija brīdina, ka, veicot mikropigmentācijas un permanentā grima procedūras, ir īpaši jāuzmanās. Tie ir augsta riska pakalpojumi, jo procedūras laikā tiek caurdurta vai traumēta āda. Lietojot nepietiekami vai nepareizi apstrādātus instrumentus, pastāv iespēja inficēties ar B vai C vīrushepatītu. Lai tas nenotiktu, liela nozīme ir profilakses pasākumiem, it īpaši svarīgi ir, lai būtu ievērotas visas prasības darba piederumu apstrādei pirms pakalpojuma sniegšanas. Tāpat arī ir ļoti svarīgi, lai pakalpojuma sniedzējs pirms procedūras pareizi mazgātu un apstrādātu rokas, kā arī lietotu cimdus.

    Lai veicinātu šo pakalpojumu sniegšanas drošību, kā arī izglītotu sabiedrību izvēlēties drošus un legālus pakalpojumus, pērnā gada vasarā tika uzsākta informatīvā kampaņa Uzticies pārbaudot! 

    Komentē TĀLIVALDIS KRŪMIŅŠ, plastikas ķirurgs:

    «Pēc būtības plastiskās operācijas neatšķiras no citām ķirurģiskajām operācijām. Un jebkurai operācijas var būt noteiktas komplikācijas. Vienīgā pozitīvā atšķirība – medicīnā ķirurģiskās operācijas tiek veiktas, lai uzlabotu veselību, bet plastiskās operācijas vienmēr veic veselam cilvēkam, tās ir iepriekš plānotas, cilvēks tiek sagatavots, un līdz ar to komplikāciju iespējamība ievērojami samazinās.

    Pirms krūšu plastikas savām pacientēm vienmēr saku: «Mīļā, ieliekot šos implantus, jūs nokļūstat vienā grupā ar visiem citiem, kam ir paaugstināts risks! Ir jāapzinās, ka nākotnē var notikt arī kaut kas neparedzēts, var būt sarežģījumi – implants var iekapsulēties, var traucēt dzīvot, var saplīst. Un jums jābūt gatavai nākotnē šos implantus ņemt ārā.»

    Taču uzskatu – ja ir problēmas, tad tās vienmēr var atrisināt. Manā pieredzē nav bijis neatrisināmu gadījumu.

    Pasaulē ir veikts miljoniem krūšu palielināšanas operāciju. Protams, nepateikšu, cik daudzām sievietēm ir plīsuši krūšu implanti, bet vienmēr jāņem vērā, ka tāda iespēja pastāv.

    Un domāju, ka arī nākotnē tas nemainīsies. Uzreiz piebildīšu: implantu plīsums ir nepatīkama komplikācija, bet tā nav fatāla, no tās nemirst, un arī veselības stāvoklis no tās necieš. Ja rodas šāda problēma, tad tā ir jārisina kopā ar ārstu. Un risinājuma varianti ir divi – vienkārši izņemt implantus vai arī tos mainīt.

    Tie ir maldi, ka implanti ir mūžīgi. Kopš strādāju plastiskajā ķirurģijā un lieku krūšu implantus, vienmēr esmu rekomendējis ievietotos implantus pēc 10 gadiem mainīt. Protams, ne visas sievietes ņem vērā šo rekomendāciju.

    Ja runājam par tauku atsūkšanu – ja kāda sieviete sūdzas, ka viņai nāk atpakaļ svars, tad varu droši apgalvot, ka vainīga ir pati sieviete. Ir jāskatās, ko ēd! Ja sieviete veic tauku atsūkšanas operāciju, tad ir viens nosacījums – ir jāievēro veselīgs dzīvesveids, citādi rezultāts nebūs ilgstošs. Iegūtais svars ir jānofiksē, un to nedrīkst pārsniegt.

    Kad man jautā, kurš Latvijā ir labākais ķirurgs, es varu minēt sevi, jo par pārējiem nezinu. Labi, to saku ar humoru, bet vispār uzskatu, ka ir diezgan absurdi veidot labāko plastikas ķirurgu topus.

    Medicīna nav sports, kur var redzēt, kurš ātrāk noskrien simts metrus.

    Ir, protams, populārāki plastikas ķirurgi, bet, godīgi sakot, ne vienmēr tas populārākais ir arī labākais ārsts. Plastiskajā ķirurģijā darbojas princips – klientu labās atsauksmes ir efektīvākais mārketings.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē