• 6 padomi, kā vannot lidoni

    Daba un dzīvnieki
    Ilze Zicāne
    30. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Katram istabas putniņam ir sava attieksme pret higiēnas procedūrām, tostarp ūdeni. To vislabāk iespējams novērot, ja mājās ir vismaz divi putni. Dažiem putniem patīk ilgi spēlēties ūdenī, citi atsakās pieskarties ūdenim pat tad, ja viņu šķirnes brāļi un māsas savvaļā ūdenī mazgājas labprāt.

    Lai uzzinātu, kādas attiecības ar ūdeni un vannošanu ir tieši tava putniņa šķirnei, meklē specializētus informācijas avotus. Mēs esam apkopojuši noteikumus, kas attiecas uz visām putnu šķirnēm.

    Ko īsti nozīmē – ūdens pelde putnam?

    Ūdens pelde vai vannošana putnam ir atšķirīga no citām sugām. Liela daļa putnu nekad paši negremdējas ūdenī pilnībā, un tos nedrīkst ar varu sēdināt ūdenī, apšļakstīt no visām pusēm, mazgājot berzēt un atkal peldināt.

    Putnam nav jāpalīdz. Viņš pats lieliski tiek galā. Vienīgais – tu vari ar pirkstu paplunšķināt pa ūdeni, lai rosinātu putnā interesi.

    Putni vannojas seklā ūdenī, plunčājoties, bužinot spalviņas un šļakstoties, bet nekad pilnībā līdz ādai nesamērcējoties. Viņi sēž uz vannas malas, ļaujot ūdenī iemērkties astei vai uz neilgu brīdi iesēžoties ūdenī, bet tūlīt arī lec ārā.

    Vanna var būt dziļš šķīvis, sekla bļodiņa vai izlietne, kurā ieliets ūdens 3–6 centimetru augstumā – atkarībā no putna izmēra.

    1. Izmanto tīru ūdeni bez mazgāšanas līdzekļiem!
      Lai gan zoopreču tirgū iespējams atrast šampūnus putniem, labākais un drošākais veids ir izmantot tīru ūdeni. Putni savas spalviņas notīra paši, izdalot īpašu eļļainu vielu. Šampūni un līdzīgi produkti šo dabisko kopšanas līdzekli var iznīcināt, un tas, savukārt, var spalvas padarīt neveselīgas. Neaizmirsti arī parūpēties, lai ūdens trauks vienmēr būtu tīrs, sevišķi, ja to tur būrītī.
    2. Vanno dienas siltākajā daļā!
      Ja putniņš ir saslapinājies un nonāk caurvējā, viņš viegli var saaukstēties, kas tādai mazai radībai ir nopietna slimība un pat drauds dzīvībai. Ja piedāvā putnam vannu, dari to dienas siltākajā daļā, lai spalvas paspēj izžūt, līdz temperatūra telpā pazeminās.
    3. Pārbaudi ūdens temperatūru!
      Pārāk karsts vai auksts ūdens var izraisīt šoku, apdegumus un citas nopietnas problēmas. Pirms ļauj putnam pieeju pie ūdens, pārbaudi ūdens temperatūru. Lielākajai daļai patīk istabas temperatūras vai remdens ūdens.
    4. Neļauj pilnībā samirkt!
      Savvaļā liela daļa putnu nekad neļauj savām spalviņām samirkt līdz ādai. Tas var radīt ķermeņa temperatūras pazemināšanos un nespēju lidot. Izņemot īpašus ārkārtas gadījumus, nekad neveicini putna nonākšanu ūdenī pilnībā un izmirkšanu līdz ausīm. Ir putni, kas paši grib mērcēties līdz ādai, bet nekad nedrīkst viņus piespiest.
    5. Atrodi īsto metodi!
      Ja tev šķiet, ka putniņam ūdens nepavisam neiet pie sirds, bet ūdens peldes viņa šķirnei ir nepieciešamas, izmēģini kādu citu metodi. Putni ir lielas personības, un viņam varbūt tevis piedāvātā metode vienkārši nepatīk. Dažiem putniem patīk piedalīties saimnieka higiēnas procedūrās – sēdēt uz duškabīnes malas un ik pa brīdim iespurgt ūdenī. Varbūt paies ilgāks laiks, kad viņš vienkārši vēros tevi mazgāšanās procesā, līdz nolems, ka tas ir droši. Citiem putniem patīk viegla ūdens migliņa no izsmidzināmās pudeles. Iegādājies atsevišķu izsmidzināmo pudeli (lai tajā nebūtu ķīmisko tīrīšanas līdzekļu pārpalikumu) un ielej istabas temperatūras ūdeni. Citiem putniem plunčāšanās laikā patīk sēdēt saimniekam rokās. Tā viņi jūtas drošāk.
    6. Ļauj kārtīgi izžūt!
      Kamēr putns žāvē spalviņas un apkopj sevi, rūpējies, lai telpā nav caurvēja un krasas temperatūras izmaiņas. Nekādā gadījumā neizmanto fēnu, jo, pirmkārt, tas var apdedzināt, un, otrkārt, putns var nobīties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē