• Pūkainākie garauši pasaulē – Angoras truši

    Truši
    Marta Kalniņa
    20. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Angoras trusis ir ļoti vērtīga trušu šķirne, ko speciāli audzē to garā un pūkainā kažoka dēļ, no kā iegūst tā saukto angoras vilnu – ļoti, ļoti mīkstu.

    Interesanti fakti par Angoras trušiem

    • Angoras trusis ir šķirņu grupa, kas populāra visā Eiropā. Šo trušu dzimtene ir Turcija (Angora ir vēsturiskais Ankaras pilsēta nosaukums). Tiek uzskatīts, ka jūrnieki un ceļotāji no tālām zemēm sāka šos dzīvniekus vest uz dzimteni un tā pakāpeniski truši izplatījās – sākumā pa Eiropas valstīm, bet pēc tam arī pa visu kontinentu.
    • Ārēji šie truši šķiet ļoti masīvi – to garais un pūkainais apmatojums var sasniegt līdz pat 25 cm garumu. Taču, ja šo rotu nocērp, izrādās, ka zem kažociņa slēpjas pavisam nelieli trusīši, kuru svars ir vidēji 2–5 kg.
    • Kā jau minējām, Angoras truši ir šķirņu grupa, tie atšķiras gan pēc izmēriem, gan apmatojuma daudzuma. Ir angļu, franču, vācu, satīna, gigantiskie un pūkainie Angoras truši. Katrai no šķirnēm ir savas īpatnības. Piemēram, vācu šķirne dod vislielāko pūkas daudzumu gadā – aptuveni 1,5 kg no viena truša. Savukārt angļu šķirnes pārstāvji ir visvieglākie – viņu svars svārstās no 2–3 kilogramiem. Par līderi Angoras trušu vilnas ieguvē tiek uzskatīta Ķīna. Ķīnieši gada laikā saražo aptuveni 8000 tonnas trušu vilnas. Nepieciešams aptuveni 11 miljoni trušu, lai saražotu šādu apjomu.
    • Angoras vilnu, kuras dēļ trušu audzētāji tos audzē, iegūst cērpot, ķemmējot un izplūkājot matiņus no dzīvnieku kažokiem. Visbiežāk vilnu iegūst ar ķemmēšanas un izplūkāšanas palīdzību, kas padara šo procesu visai laikietilpīgu un prasa tikai roku darbu, – tas izskaidro Angoras vilnas izstrādājumu augstās cenas.
    • Cilvēki pieraduši redzēt Angoras trušus baltā krāsā, tomēr tie mēdz būt arī citās krāsās, piemēram, pelēki, melni vai pat iezilgani. Baltie truši ir visizplatītākais variants.
    • Angoras truši ir ļoti rotaļīgi un mīlīgi, tāpēc tos bieži iegādājas kā mājas mīluļus.

    Angoras trušu šķirnes

    Pasaulē ir vairākas Angoras truša šķirnes. Visizplatītākās ir šīs piecas.

    • Angoras gigants. Dzīvnieks sver līdz 6 kg, tāpēc tā ir viena no produktīvākajām šķirnēm pēc iegūstamās vilnas daudzuma. Trušu ausu galos ir mīlīgi pušķīši. No viena dzīvnieka gadā var iegūt līdz 1,2 kg pūkas.

    • Angļu Angoras trusis. Šie truši jāķemmē ik pēc trim dienām. Tikai uz deguna nav garā apmatojuma. Šīs šķirnes pārstāvji sver aptuveni 3 kg, bet no viena truša gadā var iegūt līdz 450 g pūkas.

    • Angoras atlasa (satīna) trusis. Šai šķirnei ir vismazākā produktivitāte pēc iegūstamās vilnas daudzuma. Popularitāti ieguvuši tāpēc, ka to vilna ir ārkārtīgi mīksta un izturīga. Vidēji šie truši sver 3–5 kg.

    • Franču Angoras trusis. Šķirne atšķiras ar to, ka nav pārāk prasīga kopšanā, trušu apmatojums tikpat kā nesaveļas, tas ļauj tos ķemmēt daudz retāk nekā citas Angoras šķirnes. Dzīvnieki sver vidēji 4–5 kg, un no viena truša gadā var iegūt līdz 550 g pūkas.

    • Vācu Angoras trusis. Šķirnes spilgtākā iezīme – šo dzīvnieku vilnu var iegūt, tos nocērpot. Šīs šķirnes trušus var cirpt katrus 2,5 mēnešus. No viena truša gadā var iegūt līdz pat 1,5 kg pūkas, bet sver šie garauši līdz 3,5 kg.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē