• Kaķa barošana. Cik laba ir bezgraudu barība?

    Kaķa barošana
    Astes
    Astes
    2. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lasītāja vēstule: Šopavasar iegādājāmies kaķēnu. Kad bija izvēle ar kādu barību viņu turpmāk barosim, gan zooveikalā, gan klīnikā mums ieteica barot dzīvnieku ar bezgraudu sauso barību, jo tā ir daudz bagātīgāka ar dažādām dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām. To ēdot, dzīvnieks audzē muskuļu masu un nekļūst apaļīgs kā no barības, kuras sastāvā ir graudi. Vai kaķu barība bez graudiem tiešām ir labākā izvēle?

    Komentē kluba Rimi mājdzīvniekiem kaķu dzīves eksperte Anita Štelfa.

    Šodien attīstās ne tikai cilvēku uzturzinātne, bet nepārtraukti attīstās un mainās arī dzīvnieku barību tirgus.

    Pēdējā laikā arvien biežāk ražotāji atsakās no graudaugiem barības sastāvā, aizstājot tos ar dārzeņiem. 

    Iemesls var būt gan tas, ka graudi kļūst dārgāki, gan tas, ka, tos audzējot, tiek izmantoti ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, kuri gan iznīcina nezāles un palielina ražību, bet vienlaikus var radīt nevēlamu ietekmi uz dzīvu organismu. Labs piemērs ir kādreiz tik populārais līdzeklis raundaps, kuru vēl nesen aktīvi reklamēja, bet kas šobrīd ir aizliegts vairumā Eiropas valstu. Lauksaimniekiem galvenais mērķis ir iegūt pēc iespējas labāku ražu, tāpēc nereti zinātnieki izstrādā ģenētiski modificētas graudaugu formas. Daļa biologu jau tagad uzskata, ka būtībā nepastāv nemodificēta kukurūza, jo putekšņu pārceļošanas rezultātā notikusi modificētās kukurūzas sajaukšanās ar nemodificēto.

    Protams, šādu graudaugu ietekme uz kaķa organismu vēl ir maz pētīta, jo tas ir dārgi un nerentabli. Kaķa fizioloģija tik ļoti atšķiras no cilvēka fizioloģijas, ka pētījums būs nozīmīgs tikai pašiem kaķiem un daļai viņu īpašnieku. Tajā pašā laikā kaķa vielmaiņa strādā daudz aktīvāk nekā cilvēkam, tāpēc arī kaitīgās vielas, kas nokļūst dzīvnieka organismā, daudz ātrāk ietekmē organisma funkcionalitāti. Mūsu praksē arvien biežāk sastopamies ar parādību, ka divi veseli kaķi nevar radīt pēcnācējus. Kamēr nav pierādīts pretējais, nevar strikti izslēgt to, ka viens no neauglības cēloņiem ir barībā esošie graudaugi. Vai nu šī, vai cita iemesla dēļ arī Latvijas dzīvnieku barības tirgū arvien biežāk parādās barība, kurā graudaugus aizstāj dārzeņi vai no dārzeņiem gatavoti produkti, arī ogas.

    Tā kā kaķi ir konservatīvi, pie bezgraudu barības, tāpat kā pie jebkuras jaunas barības, kaķis jāpieradina pamazām.

    Barībā no lētā gala vienmēr ir mazāk dzīvnieku olbaltumvielu, toties dāsni tiek pievienoti garšas uzlabotāji, tāpēc šī barība, kuras sastāvā ir graudaugi, nereti kaķim garšo labāk. Pavisam bez augu valsts produktiem iztikt nevar, citādi netiks nodrošināta normāla vēdera izeja. Barība, kuru sastāvā ir vairāk dzīvnieku olbaltumvielu, ir augstvērtīgāka, tāpēc gan dienas norma būs mazāka, gan ekskrementu būs mazāk. Tā kā kaķi, izņemot sterilizētos, reti aptaukojas, barības sastāvam šajā ziņā nav īpašas nozīmes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē