• Jēkabpils novadā tiek veidots atpūtas dārzs, kurā mitināsies arī Eiropas kokvarde

    Abinieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Uzsākts darbs pie atpūtas dārza veidošanas Ancenes ciemā. Plānots, ka tā būs apskates un atpūtas vieta gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem. Atpūtas vieta un dabas taka tiek veidota pamesta augļu dārza vietā, kurā līdz šim rudeņos mieloties ar āboliem nākuši arī meža iemītnieki – stirnas un zaķi.

    Vieta drīzumā iegūs jaunu elpu. Kādu laiku dārzs nav ticis kopts, tomēr savu īpašo šarmu tas ir saglabājis, tāpēc apkārtnes iedzīvotāji apvienojušies idejā radīt tur īpašu atpūtas vietu, kurā būtu arī izglītojoša taka, lai ģimenes ar bērniem varētu iepazīt Latvijas mežu daudzveidību.

    Dārzā iespējams satikt arī Eiropas kokvardi, kas iekļauta īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. 

    Idejas autori uzskata, ka atpūtas vietu nekad nevar būt par daudz, turklāt, kurš cits tās veidos un uzlabos apkārtni, ja ne paši – ar šādu pamatojumu arī radusies ideja par vecā dārza pārvērtībām. Ciema iedzīvotāji stāsta, ka vieta ir skaista visos gadalaikos – to apjož Kaukāza plūmju dzīvžogs, pavasaros zied ābeles, pienenes. Savukārt rudenī tas joprojām dod ābolu ražu, ar ko mieloties nāk arī stirnas un zaķi. Tāpēc bijis skaidrs, ka šeit jātop kam tādam, kas sadzīvotu ar dabas skaistumu, saglabātu parka īpašo šarmu un vienlaikus priecētu gan iedzīvotājus, gan viesus.

    Viena no idejas autorēm, biedrības Kopā – 2 valdes locekle Santa Ašaka stāsta: “Prieks, ka projekts ir viens no uzvarētājiem zīmola Mežpils alus rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā Dari savu pilsētu labāku! un esam ieguvuši finansējumu idejas īstenošanai. Viena no lietām, ko ļoti vēlējāmies īstenot – izveidot izglītojošu dabas taku ar ģeogrāfiski tipiskās faunas vides objektiem, kas papildināti ar kodolīgu, interesantiem faktiem bagātu aprakstu, ko vecāki var izmantot par špikeri, stāstot bērniem par katru konkrēto dzīvnieku. Ģimenes ar mazajiem dabas pētniekiem šajā dārzā varētu darboties un iepazīt dabas daudzveidību. Un kas zina, iespējams, arī ieraudzīt pavisam īstus zaķus un stirnas, kas raduši nākt uz dārzu. Lai būtu nodarbes ne tikai prātam, bet arī ķermenim, Ancenes atpūtas dārzā plānota arī meža aktivitāšu taka mazākajiem – no priedes koka veidota šķēršļu josla.”

    Atpūtas dārzs būs pieejams visiem, kuri vēlēsies izlocīt kājas un pēc pastaigas atpūsties, lai izbaudītu augļu koku dārza burvību dažādos gada laikos. Tā arī varētu tikt izmantota kā vieta dažādiem dārza svētkiem. Biedrības pārstāvji cer, ka līdz ar dārza atdzimšanu, varēs īstenot ideju arī par Ražas festivālu vai Ābolu svētkiem, kas palīdzētu piesaistīt arī viesus no citiem Latvijas novadiem.  

    “Dārza atdzimšana veicinās arī kopienas līdzdalību vides attīstībā, uzlabošanā, iesaistīšanos darbos, lai apzinātos esošo lietu vērtību un to potenciālu. Ikvienai kopienai nepieciešama iedvesmojoša vieta, kur pulcēties. Turklāt, ar šādu vietu tiktu popularizēts arī Ancenes vārds, kas vienlaikus arī mums pašiem ļaus vēl vairāk lepoties ar savu ciemu, un tas lauku nomales iedzīvotājiem ir īpaši svarīgi,” stāsta Ašaka. 

    Ancenes ciems atrodas Jēkabpils novadā. Atpūtas dārzs pieguļ bijušās skolas teritorijai – tajā sastopamas dažādu šķirņu ābeles, plūmes un dabas nejaušības dēļ arī priedes. Augļu dārzs ir viens no ciema sabiedriskajiem kopienas objektiem. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē