• Cīņa ar kakām. Veidi, kā savākt mīluļa «lielās darīšanas»

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    12. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kamēr suns parkā kārto lielās darīšanas, saimnieks jau sagatavojis maisiņu un gaida, kad varēs savākt ekskrementus un izmest tos atkritumu tvertnē. Ārvalstīs (un šur tur arī Latvijā) tas ir ierasts skats garāmgājējiem un ikdienas sastāvdaļa suņu saimniekiem. Bet suņu kaku savākšanas kultūra nav nedz sena, nedz viegli iesakņojusies. Turklāt daudziem vēl jāizprot, kāpēc vispār un kā jāsavāc aiz sava suņa.

    No laukiem uz pilsētu

    Gadsimtiem ilgi suņi dzīvojuši ārā, medījuši zaķus un citus savvaļas zvēriņus, nekontrolēti vairojušies, un, protams, neviens tiem ar maisiņu pakaļ nav staigājis. 18. gadsimta pašās beigās, sakņojoties iepriekšējo gadsimtu sasniegumos, sākās industrializācija. Situācija mainījās. Līdz ar ekonomikas pārstrukturizāciju, par kuras pamatu kļuva tehnoloģiskie atklājumi, sabiedrība no laukiem pārorientējās uz pilsētu. Dzīve pilsētās kļuva ērtāka, drošāka, pārticīgāka. Pilsētas labiekārtoja, izbūvēja ielas, parkus. Lai cienītu un saglabātu ieguldīto darbu, vajadzēja pielāgoties dzīvei modernajā pilsētā un mainīt attieksmi – vairs nevarēja sabristām galošām lāčot sabiedriskās vietās un ļaut savam mīlulim atstāt kakas, kur pagadās.

    19. un 20. gadsimta mijā Amerikas presē tika publicēti pirmie padomi, kā trenēt un mācīt labu uzvedību iekštelpās dzīvojošiem suņiem. Viens no padomiem bija iemācīt sunim dabiskās vajadzības vienmēr nokārtot ārā, nevis iekštelpās. Pienāca 70. gadu pirmā puse, un suņu skaits Ņujorkā bija ievērojami pieaudzis. Visi, kā pieklājas, nokārtojās ārā, bet neviens aiz viņiem nesatīrīja.

    Šmuce kļuva tik apjomīga, ka likumdevējiem nācās pieņemt revolucionāru lēmumu.

    1978. gada negribētais likums

    Labāk tajā iekāpt nekā paņemt ar rokām –  tāda kopumā esot bijusi ņujorkiešu attieksme pret 1978. gadā ieviesto likumu, kas paredzēja, ka katra suņa saimnieka obligāts pienākums ir savākt sava mīluļa ekskrementus. Paradoksāli, bet šis no mūsdienu skatpunkta pašsaprotamais un nesarežģītais likums radīja ne tikai neizpratni, pretestību, bet arī dažādu dīvainu priekšlikumu ierosināšanu. Piemēram, ka suns drīkstētu nokārtoties tikai un vienīgi notekās un ka suņus Ņujorkā vajadzētu aizliegt vispār. Likumu vajadzēja vairākas reizes precizēt, piemēram, nosakot, ka ne tikai suņa īpašnieka, bet ikviena cilvēka, kurš izvedis suni pastaigā, pienākums ir savākt aiz šī suņa. Vajadzēja arī atteikties no sākumā noteiktā aizlieguma izmest ekskrementus publiskajās atkritumu tvertnēs. Kaku savākšanas likums skāra pat reliģiju. Ierēdņiem nācās skrupulozi pamatot un likumā ierakstīt, ka noteikums savākt aiz sava suņa attiecas arī uz ortodoksālajiem ebrejiem sabatā (svētdienā), un tas nekādā veidā nav agresīvs uzbrukums viņu reliģiskajai nostājai, bet gan vispārējās kārtības un higiēnas nodrošināšanas instruments, par ko atbildīgs katrs indivīds.

    No Ņujorkas jaunie higiēnas noteikumi izplatījās tālāk. Kamēr daļa pilsētu iedzīvotāju aizrautīgi iesaistījās polemikā par suņu kaku savākšanu, citi pamazām sāka izmēģināt labākās metodes, kā tad šīs kakas savākt.

    No avīzēm līdz DNS atpazīšanas laboratorijām

    Sajukums, ko radīja kaku savākšanas likums, deva iedvesmu radošiem prātiem. Izgudroja gan mehāniskas ierīces, gan inovatīvas metodes, gan augsto tehnoloģiju brīnumus, ar kuru palīdzību organizēt kārtības un higiēnas uzturēšanu sabiedriskās vietās. Pirmā metode, ko izmēģināja ņujorkieši 70. gados, bija visvienkāršākās avīzes izmantošana. Vismaz neaktuālajai presei bija kāds pielietojums. Mūsdienās Tenesijas štatā (ASV) darbojas laboratorija, kurā iespējams pēc anonīmiem ekskrementiem noteikt suņa DNS un, salīdzinot ar čipēto suņu datu bāzi, atrast suņa īpašnieku, lai sodītu par nesavākšanu aiz sava mīluļa. Laboratorijas darbinieki nesiro pa ielām, bet viņu pakalpojumus izmanto smalkas nekustamā īpašuma apsaimniekošanas firmas, kuras nevar atļauties, ka viņu klienti netīšām iekāpj suņa kakā, tāpēc uztur dzelžainu kārtību.

    Citur pasaulē uzskata, ka savākt sava suņa lielās darīšanas jāmudina nevis ar bargiem sodiem, bet gan pozitīvām un interesantām metodēm. Piemēram, Meksikas galvaspilsētā Mehiko darbojas interneta provaiders Terra, kurš nodrošina interneta pieejamību 10 pilsētas parkos. Šajos parkos kompānija izvietojusi īpašus konteinerus suņu ekskrementu izmešanai. Kad konteinerā tiek iemests maisiņš ar kakām, sistēma izrēķina tā svaru un attiecīgi piešķir parka apmeklētājiem iespēju īslaicīgi izmantot bezvadu internetu bez maksas. Taivānā suņu ekskrementu nodošanas punktā izsniedz loterijas biļetes ar iespēju laimēt 2000 dolāru. Bet ilgtspējīgākā un praktiskākā ideja ienākusi prātā Arizonas (ASV) suņu pastaigu parka saimniekiem. Izmetot suņu ekskrementus tiem paredzētā ierīcē, ierīce konvertē kakas elektroenerģijā – darbina tā paša suņu pastaigu parka apgaismojumu. Jo vairāk kaku, jo labāk apgaismots pastaigu parks.

    Nav kaku izmešanas konteinera – nav kārtības

    Tomēr nekas nav tik efektīvs kā rūpīgi pārdomāti sabiedriskās kārtības noteikumi, stingras, bet taisnīgas sankcijas par noteikumu neievērošanu, kā arī nodrošinātas visas iespējas likumus ievērot. Tas attiecas uz speciāliem ekskrementu izmešanas konteineriem, kam pietiekamā skaitā un brīvi pieejamiem būtu jāatrodas sabiedriskās vietās, kā arī norādēm un atgādinājumiem, kādam nolūkam tie paredzēti. Un, protams, jābūt ne vien instancei, kas uzrauga, vai noteikumi tiek ievēroti, bet arī tādai, kas paskaidro, ka suņu ekskrementi, kas mētājas parkos un uz ielām, ne tikai atstāj šmuci, kurā nejauši var iekāpt, bet nodara reālu kaitējumu videi.

    Veidi, kā savākt suņa kakas

    • Speciāli maisiņi suņu kaku savākšanai. Dažu Latvijas pilsētu parkos tie izvietoti īpašās urnās. Diemžēl, kā liecina pieredze, huligāni tos bieži vien piesavinās vai izmētā. Maisiņus var iegādāties sadzīves preču un zoopreču veikalos. 20 maisiņi maksā apmēram no 0,70 līdz nepilniem 3 eiro.
    • Maisiņi, kas krājas saimniecībā. Plastikāta maisiņu izmantošana ir metode, pret ko iebilstu zaļā dzīvesveida aktīvisti, taču lētākā.
    • Papīra turzas. Ekoloģiski, taču dārgi.
    • Avīzes. Rīkošanās ar avīzi var sanākt ķēpīgāka nekā uzvilkt rokā maisiņu, satvert kaku un ievīstīt maisiņā. Iespējams, ka vajadzīgs kas līdzīgs lāpstiņai, ar ko ekskrementus uz avīzes uzgrābt.
    • Ja suns dabiskās vajadzības vienmēr kārto privātmājas pagalmā, kakas var aprakt vienā noteiktā vietā, taču saglabājas bīstamība, ka kaitīgās vielas un slimību izraisītāji iesūcas augsnē. Jāaprok pēc iespējas tālāk no dārza, jo lietusūdens ekskrementus var ieskalot dārzeņu sakņu līmenī.
    • Noskalošana tualetes podā. Labs variants, ja atrod piemērotu metodi, kā ekskrementus līdz podam aiznest tā, lai nebūtu podā jāiemet kopā ar visu iepakojumu. Mājas variantā varētu noderēt slota un liekšķere. Savukārt uz ielas savāktus ekskrementus aiznes līdz mājai maisiņā, saturu noskalo tualetes podā, bet maisiņu izmet atkritumu tvertnē.

    Alternatīvas metodes

    Internetā iespējams pasūtīt speciālu mājdzīvnieku (suņu, kaķu, putnu) ekskrementu sasaldētāju Poop Freeze (interneta veikals amazon.com, cena 12,90 eiro). Kad mīlulis nokārtojis dabiskās vajadzības, saimniekam atliek vien uzpūst sasaldētāju un kaka sasalst līdz –52 oC. Tādējādi to ir viegli paņemt un izmest. Īpaši noderīgs šis līdzeklis esot tad, ja dzīvniekam bijusi caureja, un tas noticis, piemēram, uz paklāja. Sasaldētājs ievērojami atvieglojot satīrīšanu.

    Ja paņemt rokās sava suņa ekskrementus šķiet pārāk riebīgi, iespējams pasūtīt ierīci – ekskrementu satvērēju (interneta veikals amazon.com, cena aptuveni 15 eiro). Tomēr apgrūtinoša varētu būt tā nēsāšana līdzi, turklāt nepieciešams arī iepakojums, kur satvertos ekskrementus ievietot.

    Dārgākā ierīce tirgū, ko ražo Lielbritānijas kompānija Auggiedog, ir elektroierīce ar tādu pašu nosaukumu kā ražotājam. Tā maksā aptuveni 130 eiro. Auggiedog ir slotai līdzīgs putekļusūcējs. Tam ir izbīdāms kāts, ko pieregulēt tā nesēja garumam, lai ejot varētu pret to atbalstīties kā pret spieķi. Kad suns parkā atstājis kaku, saimnieks to iesūc Auggiedog un izpūš ārā tuvākajā atkritumu tvertnē.

    Ja tavs kaimiņš nesavāc aiz sava suņa

    Ja dzīvo daudzdzīvokļu namā, tu vari ziņot savas pilsētas pašvaldībai un lūgt izskatīt iespēju iegādāties un konkrētajā pagalmā izvietot īpašus kaku savākšanas konteinerus ar norādēm, kam tie domāti. Kamēr pašvaldība izskatīs lūgumu, ieplānos budžetā jaunu pozīciju un izvietos konteinerus, var paiet samērā ilgs laiks. Ja tev rūp, lai pagalms būtu estētisks, bērnu rotaļām un pastaigām drošs, kā arī tiktu saudzēta vide, ir lietas, ko ietekmēt vari arī tu personīgi.

    • Aprunājies ar mājas apsaimniekotāju par iespēju izgatavot un mājas teritorijā izvietot izkārtni ar draudzīgu atgādinājumu savākt sava suņa kakas. Varbūt apsaimniekotājs ar mājas iedzīvotājiem komunicē caur elektronisko pastu? Tādā gadījumā atgādinājumu par suņa saimnieka pienākumu varētu nosūtīt tajā.
    • Kā papildu līdzeklis kārtības uzturēšanai var būt videonovērošanas kameru izvietošana. Tās var noderēt arī nopietnāku problēmu atklāšanai.
    • Ja kopā sanāk vairāki entuziasti, iespējams, var kopīgi iegādāties suņu kakām paredzēto konteineru.
    • Komunicē ar kaimiņiem! Aicini savākt suņa ekskrementus un paskaidro, kāpēc tas ir jādara. Taču atceries – ar nikniem aizrādījumiem, pasīvo agresiju, draudiem un lamāšanos neko nevar panākt. Apbruņojies ar pacietību un laipnību. Mēģini iztēloties situāciju no kaimiņa skatpunkta un pasniegt informāciju tā, lai arī viņš saprastu, ka suņa kaku savākšana viņam pašam nāks par labu.
    • Esi labais piemērs! Vienmēr savāc aiz sava suņa. Ja kaimiņš tevi uzskata par ākstu, atceries, ka tavu rīcību vēro un no tās mācās bērni. Ja tev ar viņiem ir labas attiecības, pastāsti, kāpēc nekad neatstāj sava suņa ekskrementus mētājamies pagalmā vai uz ielas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē