• 12 interesanti fakti par jūrascūciņām

    Jūrascūciņa
    Santa Kraukle
    26. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jūrascūciņas ne tikai izskatās jaukas un pūkainas, bet ir arī ļoti draudzīgas un gudras. Bet, gluži kā jebkuram dzīvniekam, arī viņām ir savas īpatnības. Lūk, ducis faktu, kas jāzina par jūrascūciņām.

    1. Vislaimīgākās viņas ir barā

    Jūrascūciņas ir ļoti sociāli dzīvnieki. Mazie grauzēji bauda ne tikai sugas brāļu kompāniju, bet arī cilvēka klātbūtni. Taču jāņem vērā, ka savvaļā viņas dzīvo nelielos baros, tāpēc arī mājas apstākļos vajadzētu parūpēties par to, lai mazā radībiņa nejustos vientuļi. Dzīvnieka iespēja socializēties var ietekmēt viņa dzīves ilgumu.

    Bijuši gadījumi, kad jūrascūciņa saimnieka ilgas prombūtnes laikā negaidīti nomirst.

    Ja nevēlies, lai tā notiek arī ar tavu mājas mīluli, padomā par iespēju iegādāties uzreiz divas jūrascūciņas. Vislabāk būs izvēlēties viena dzimuma pārstāvjus, tas palīdzēs izvairīties no negaidīta bara pieauguma.

    2. Nekā kopīga ar cūkām

    Jūrascūciņu latīniski dēvē par Cavia porcellus, kas tulkojumā nozīmē mazā cūka. Arī tas, ka jūrascūciņu mātītes sauc par sivēnmātēm, bet tēviņus par kuiļiem, var likt domāt, ka šiem zīdītājiem ir kāda radniecība ar cūkām. Taču patiesībā jūrascūciņas pieder pie grauzēju kārtas, un ar cūkām viņām nav nekādas saistības.

    3. Zobi aug nepātraukti

    Mazajam grauzējam atverot muti, skatam paveras iespaidīgi gari priekšzobi, kas var maldīgi likt domāt, ka tie ir dzīvnieka vienīgie zobi. Jūrascūciņai ir 20 asi dzerokļi, kas, gluži kā citiem grauzējiem, piemēram, žurkai un pelei, nepātraukti aug. Dažādas graužamas lietas jūrascūciņai palīdz saglabāt zobus optimālā garumā, tāpēc neazimirsti sava pūkainā drauga ēdienkartē iekļaut sienu, burkānu vai kādu graužamo nūjiņu.

    4. Labprāt mielojas ar saviem izkārnījumiem

    Viena no jūrascūciņām raksturīgajām iezīmēm ir tā, ka viņas ir koprofāgi jeb dzīvnieki, kas barojas ar savām fekālijām. Kā zālēdāji jūrascūciņas pilnībā pārtiek no augu valsts produktiem, no kuriem ar pirmo gremošanas reizi ir grūti uzņemt visas dzīvniekam vajadzīgās barības vielas. Tāpēc tās bieži vien izvēlas pašu pārstrādāto uzņemt atkārtoti, tādā veidā pārliecinoties, ka patiesi uzņēmušas visas sev nepieciešamās uzturvielas.

    5. Vitamīniem un uzturvielām ir liela nozīme

    Kā noskaidrojām, jūrascūciņu ēdienkartē liela nozīme ir vitamīniem un uzturvielām. Taču ar to, ka ļausi viņām mieloties ar savām fekālijām, nebūs gana, grauzēja maltītei jāsastāv arī no vitamīniem un minerālvielām bagātiem produktiem.

    Jūrascūciņas, tāpat kā cilvēki, pašas neražo C vitamīnu un citas veselībai svarīgas vielas – tās tiek uzņemtas ar uzturu.

    Vislabāk savu jūrascūciņu ir barot ar specializētu pārtiku – nelielām no zāles veidotām granulām, kas bagātas ar uzturvielām, šķiedrvielām un C vitamīnu. Tās tavam mājdzīvniekam nodrošinās visu nepieciešamo. Tāpat svarīga uztura sastāvdaļa ir arī siens, kas apgādā grauzēja ķermeni ar šķiedrvielām un palīdz saglabāt zobus optimālā garumā. Savukārt, ja gribi savu mājas mīluli iepriecināt ar kādu gardu našķi, jūrascūciņa nekad neatteiksies no zaļo lapu salātiem vai augļiem.

    6. Eiropā ievestas no Dienvidamerikas, nevis Gvinejas

    Angliski jūrascūciņas dēvē par guinea pigs. Šī iemesla dēļ cilvēki mēdz uzskatīt, ka tās Eiropā ievestas no Gvinejas Āfrikā. Patiesībā, to dzimtā vieta ir Andu reģions Dienvidamerikā. Dzīvnieku eksperti un vēsturnieki izsaka dažādus minējumus, kāpēc jūrascūciņas angļu mēlē nodēvētas par guinea pigs. Vieni uzskata, ka tās no Dienvidamerikas, braucot cauri Āfrikai, ieveda spāņi. Savukārt citi prāto – iespējams, ar vārdu guinea patiesībā domāta Franču Gviāna, kas ir valsts Dienvidamerikā.

    7. Aktivitātei nav robežu

    Jūrascūciņas ir vieni no aktīvākajiem grauzējiem – viņas guļ tikai četras stundas dienā. Visaktīvākās jūrascūciņas ir krēslas un rītausmas stundās. Šajā laikā viņām ir nepieciešama nepārtraukta pieeja ūdenim, ēdienam, rotaļlietām un dažādām izklaides iespējām, piemēram, trubām, tuneļiem un slēptuvēm, kas palīdzēs tās nodarbināt. Jūrascūciņu lielā aktivitāte ir vēl viens no iemesliem, kāpēc viņas no sirds būs pateicīga par sugas brāli vai māsu, ar ko kopā draiskuļoties laikā, kad to saimnieks būs aizņemts ikdienas darbos.

    8. Ātri mācās

    Dabā mazajiem grauzējiem jābūt sevišķi piesardzīgiem, tāpēc viņi ļoti ātri mācās. Jūrascūciņu mazuļi atšķirībā no citiem zīdītājiem dzimst ar acīm vaļā. Tāpat, tie piedzimstot, ir klāti ar apmatojumu, kas zīdītājiem ir diezgan neraksturīgi. Jau pēc pāris stundām mazā radībiņa spēj patstāvīgi skriet, pēc trim nedēļām viņa nošķiras no mātes un pēc trim mēnešiem jau ir pilnībā pieaugusi un kļuvusi patstāvīga.

    9. Ļoti pļāpīgas

    Ja esi klusuma cienītājs un labprāt izbaudi mieru, padomā divreiz, vai jūrascūciņa būs tev piemērots mājdzīvnieks.

    Jūrascūciņa ne tikai būs nomodā 20 stundas dienā, bet lielāko daļu šī laika aktīvi komunicēs.

    Kopumā tās spēj izdvest vairāk nekā 11 dažādas skaņas, no kurām katrai ir sava nozīme. Visbiežāk tu dzirdēsi jūrascūciņu izdvešam tai raksturīgo week-week, kas liecina par līksmu noskaņojumu un prieku. Savukārt čīkstēšana var norādīt uz satraukumu vai bailēm. Tāpat grauzēji mēdz atdarināt šņākšanai, ņurdēšanai un pat svilpošanai līdzīgas skaņas.

    10. Truši nav jūrascūciņu labākie draugi

    Jā, tavai jūrascūciņai noteikti vajadzēs draugu, bet, lūdzu, neizvēlies trusi. Cilvēki mēdz uzskatīt, ka jūrascūciņa lieliski sadzīvos ar mazu, mīlīgu trusīti, taču tā nav tiesa. Abiem dzīvniekiem ir ne tikai atšķirīgs dienas ritms, bet arī dažādas vajadzības. Noteikti jāņem vērā arī tas, ka jaunais draugs var pārnēsāt jūrascūciņai nāvējošas slimības. Tāpēc, ja vēlies sagādāt pūkainajam grauzējam kompāniju, tad dod priekšroku tā sugas brāļiem.

    11. Sava smarža liek viņām justies kā mājās

    Jūrascūciņas, tāpat kā daudzi citi dzīvnieki, iezīmē savas lietas ar smaržu, berzējot zodu vai vaigu pret kādu priekšmetu. Sava smarža dzīvesvietā cūciņai sniedz miera un drošības sajūtu. Tādēļ pēc būra iztīrīšanas neaizmirsti atlikt atpakaļ mājas mīluļa iemīļotās rotaļlietas un guļamvietu. Savu smaržu pūkainie grauzēji atstāj, arī rīvējot pēcpusi pret zemi, tādā veidā iezīmējot teritoriju.

    12. Jūrascūciņas ir ilgdzīvotājas

    Atšķirībā no citiem grauzējiem jūrascūciņas ir ilgdzīvotājas – viņu mūža ilgums var būt līdz pat septiņiem gadiem. Taču, ja sevišķi rūpīgi izturēsies pret savu mājas mīluli un nodrošināsi viņu ar visu nepieciešamo, pūkainais mīlulis var nodzīvot arī ilgāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē