• Vai dienestu armijā ieskaita darba stāžā?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: wir_sind_klein/Pixabay
    Līdz pensijai man atlicis gads, un, lai gan visu dzīvi esmu strādājis, aprēķini rāda, ka saņemšu minimālo pensiju.

    «Vēlējos noskaidrot, vai, aprēķinot vecuma pensiju, kopējā darba stāžā ieskaita dienestu padomju armijā? Kādi dokumenti par to jāiesniedz? Ko vēl no padomju gados darītā ieskaita darba stāžā?» raksta izdevuma «Ievas Padomu Avīze» lasītājs. 

    Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) skaidro –

    tā nevar būt, ka cilvēks visu mūžu strādājis un viņam būs tikai minimālā pensija.

    Tāpēc ļoti svarīgi vēl pirms pensijas pieprasīšanas pārliecināties, vai VSAA rīcībā ir dati par darba attiecībām līdz 1996. gadam.

    Darbu līdz 1995. gada 31. decembrim pielīdzina apdrošināšanas stāžam, ja to pierāda ar darba grāmatiņu, darba līgumu, arhīva izziņu, darba devēja izziņu, tiesas spriedumu, ievērojot darba attiecību nodibināšanai valstī noteikto minimālo vecumu. Darbu apliecinošus dokumentus var meklēt Latvijas Nacionālajā arhīvā, kur šie dati glabājas. Arhīva izziņu var pieprasīt elektroniski, izmantojot e-pakalpojumu, aizpildot pieprasījuma veidlapu vai rakstot brīvā formā un nosūtot uz arhīva e-pastu vai pa pastu, iesniedzot pieprasījumu klātienē. Ja cilvēkam ir darba grāmatiņa, tā ir jāiesniedz VSAA – darba stāža apliecināšanai der gan darba grāmatiņa, gan arhīva izziņas. Arī tad, ja ieraksti darba grāmatiņā ir nepilnīgi vai kļūdaini, nepieciešams papildu dokuments – arhīva izziņa.

    Darba stāžu līdz 1996. gadam Latvijas pilsoņiem veido arī dienests PSRS bruņotajos spēkos,

    ja vien nav piešķirta citas valsts pensija par šo periodu. Dokumenti, kas to apliecina un kas iesniedzami VSAA, var būt karaklausības apliecība, arhīva izziņa, darba grāmatiņa. Darba stāžu līdz 1996. gadam veido arī mācību laiks, politiskās represijas, bērna audzināšana, personas ar invaliditāti vai veca cilvēka kopšana. 

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē