• Atbildam lasītājam: kā pacienti var uzlabot zāļu drošumu?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Melany/Unsplash
    Lai iedrošinātu cilvēkus ziņot par zāļu blaknēm, Zāļu valsts aģentūra sākusi kampaņu «Lieto zāles? Novēro blaknes? Ziņo!».

    Ikviens iedzīvotājs var ziņot par jebkuru novērotu nevēlamu reakciju, par ko ir aizdomas, ka tā ir zāļu blakne. Tagad ziņot iespējams, skenējot QR kodu, kas pieejams uz plakātiem vai uzlīmēm aptiekās. Kods aizvedīs uz iedzīvotājiem paredzētu blakņu ziņošanas veidlapu. Lai tas notiktu, nepieciešams mobilajā telefonā skenēt redzamo QR kodu. Taču ziņot par zāļu blaknēm var arī aģentūras mājaslapā zva.gov.lv sadaļā Pacientiem un sabiedrībai, pēc tam izvēloties sadaļu Zāles un Ziņot par blakusparādībām. Visus saņemtos ziņojumus aģentūra izvērtēs un ievadīs starptautiskā ES datubāzē, kurā apkopoti un izvērtēti ziņojumi no visas Eiropas un pasaules. Tas ļauj laikus atklāt jaunas, nozīmīgas, arī retas zāļu blaknes un ar tām papildināt zāļu lietošanas instrukcijas un zāļu aprakstus, brīdināt ārstus, farmaceitus un pacientus, kā arī ieteikt pasākumus, lai novērstu vai mazinātu blakņu rašanās risku. «Lai iesniegtu ziņojumu par zāļu blakni, pietiek vien ar pacienta aizdomām, ka lietotās zāles  izraisījušas šo blakni. Ziņojot par blaknēm, sabiedrība piedalās zāļu drošuma uzraudzībā. Ziņošana ļauj ātrāk atklāt jaunas un retas blaknes un no tām turpmāk pasargāt citus cilvēkus. Pateicoties saņemtajiem ziņojumiem, tiek papildinātas zāļu lietošanas instrukcijas ar norādījumiem, kā mazināt vai novērst blakņu rašanās risku. Līdz ar to katrs ziņojums ir svarīgs un padara drošāku zāļu lietošanu citiem,» uzsver Zane Neikena, Zāļu valsts aģentūras zāļu drošuma speciāliste. Lai gan daļa iedzīvotāju apzinās, ka zālēm var būt blaknes, tomēr Latvijā saņemto iedzīvotāju ziņojumu skaits viešot bažas, ka ne visos gadījumos, kad novēro blakni, par to tiek paziņots. Situācija liecinot, ka iedzīvotāji par zāļu blaknēm ziņo maz – pērn ir saņemts tikai 61 ziņojums.

    ! Ja ir bažas, ka zāles izraisījušas blaknes, vispirms jāsazinās ar ārstu vai farmaceitu, lai saņemtu medicīnisku padomu par nepieciešamo rīcību, piemēram, zāļu lietošana ir jāpārtrauc vai jāsamazina deva, vai arī jāaizvieto ar cita veida zālēm.  

    3 svarīgi jautājumi:

    Kas ir zāļu blakusparādība jeb blakne?

    Lietojot zāles, iespējams, sanācis saskaries ar nevēlamu organisma reakciju – to sauc par zāļu blakusparādību jeb blakni. Blaknes iespējamas jebkurām zālēm, tomēr ne visiem cilvēkiem tās rodas.

    Kādas var būt zāļu blaknes?

    Vienkāršākās blaknes: galvassāpes, drudzis, nogurums, ādas izsitumi, slikta dūša, vemšana, caureja, reibonis. Retos gadījumos, kad blakne izpaužas ar nopietnākiem veselības traucējumiem, ārsts var mainīt ārstēšanā noteiktās zāles pret citām un noteikt papildārstēšanu.

    Blaknes rašanos un tās izpausmes nosaka gan pašu zāļu īpašības, gan konkrētā cilvēka organisma īpatnības.

    Kā var uzzināt par zāļu blaknēm?

    Zināmās blaknes, kas var rasties zāļu lietošanas laikā, aprakstītas zāļu lietošanas instrukcijā, sadaļā Iespējamās blakusparādības. Lietošanas instrukcija ir pievienota katram zāļu iepakojumam. Zāļu lietošanas instrukcijas pieejamas arī elektroniski Zāļu valsts aģentūras tīmekļa

    vietnes www.zva.gov.lv sadaļā Zāļu reģistrs. Ievadot meklēšanas laukā zāļu nosaukumu, iespējams aplūkot informāciju par konkrētām zālēm, arī to lietošanas instrukciju.

    Atceries! Lai iesniegtu ziņojumu par zāļu blakni, pietiek vien ar aizdomām, ka lietotās zāles, iespējams, šo blakni ir izraisījušas.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē