• Vai ar e-recepti var iegādāties zāles ārzemēs? Atbild eksperte

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Melany/Unsplash
    Tagad arī ārzemēs iespējams iegādāties Latvijā izrakstītas e-receptes zāles, tostarp – arī kompensējamos medikamentus. Līdz šim to varēja izdarīt tikai tad, ja recepte bija izrakstīta uz papīra veidlapas.

    E-receptes zāles jau šobrīd var iegādāties Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā, un pakāpeniski šo valstu skaits palielināsies. «Ierodoties citas Eiropas Savienības dalībvalsts aptiekā, jāinformē, ka esi Latvijas iedzīvotājs un vēlies iegādāties e-receptes zāles, kas izrakstītas Latvijā. Aptiekā jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments,» informē Nacionālā veselības dienesta pārstāve Sintija Gulbe.

    «Ja cilvēks vēlas izmantot e-recepti, kas Latvijā izrakstīta kompensējamo zāļu saņemšanai, par zāļu iegādi būs jānorēķinās no saviem personīgajiem līdzekļiem. Šādā gadījumā, atgriežoties Latvijā, var vērsties Nacionālajā veselības dienestā un pieprasīt izdevumu atmaksu.» Kā to izdarīt? Visērtāk – elektroniski, mājaslapā aizpildot attiecīgo iesnieguma formu, pievienojot klāt nofotografētu čeku un parakstot iesniegumu ar e-parakstu. Otrs variants – iesniegumu rakstīt brīvā formā uz papīra lapas, norādot, kādas zāles un kur pirktas, pievienojot čeka kopiju un neaizmirstot uzrakstīt arī savu tālruņa numuru, lai neskaidrību gadījumā būtu iespējams sazināties, un savu bankas konta numuru. Iesniegumu paraksta un nosūta pa pastu dienestam (Cēsu iela 31, LV-1012).

    «Izdevumu atmaksa tiks piemērota atbilstoši Latvijā spēkā esošiem kompensācijas nosacījumiem. Piemēram, ja medikamentu valsts kompensē 70% apmērā, tad cilvēks atgūs šo summu, bet tiks ņemta vērā cena, par kādu šo medikamentu var iegādāties Latvijā.  Ja cilvēks zāles būs nopircis dārgāk, nekā tās maksā Latvijā, tad attiecīgi viņš būs par zālēm dārgāk samaksājis,» skaidro Sintija Gulbe. Vienlaikus jāņem vērā, ka ārzemēs nevar iegādāties Latvijā izrakstītās e-receptes zāles, ja tās satur psihotropās vai narkotiskās vielas, kā arī zāles, kuras aptiekas izgatavo pēc pasūtījuma.

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē