• Atbildam lasītājam: Kas var izmaksāt apbedīšanas pabalstu?

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Apbedīšanas pabalsts ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) izsniegts pabalsts cilvēka nāves gadījumā. Saskaņā ar valsts apbedīšanas pabalstu sistēmu cilvēkam, kurš ir uzņēmies apbedīšanu, ir paredzēts valsts apbedīšanas pabalsts, bet, ja tāda nav, – pašvaldības apbedīšanas pabalsts.

    Kā tas notiek dzīvē, jautājam Antrai Gabrei, Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatorei.

    Kādos gadījumos pabalstu piešķir vai atsaka?

    Vēršoties VSAA pēc apbedīšanas pabalsta, tiks noskaidrots, vai mirušais ir bijis sociāli apdrošināts, vai veiktas nepieciešamās iemaksas u. tml. Apbedīšanas pabalsts pienākas nodokļu maksātāju, pensionāru un arī bezdarbnieku pabalsta saņēmēju tuviniekam, kurš uzņēmies cilvēku guldīt zemes klēpī.

    Kam piešķir apbedīšanas pabalstu?

    To piešķir:

    *sociāli apdrošinātam cilvēkam tā apgādībā bijuša ģimenes locekļa nāves gadījumā;

    *sociāli apdrošināta cilvēka ģimenes loceklim vai cilvēkam, kurš faktiski uzņēmies apbedīšanu, ja miris sociāli apdrošinātais, bezdarbnieks, pensijas, atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējs;

    *ģimenes loceklim vai cilvēkam, kurš uzņēmies apbedīšanu, ja sociāli apdrošinātais vai tā apgādībā bijušais ģimenes loceklis miris mēneša laikā pēc darba attiecību vai pašnodarbinātības izbeigšanas.

    Valsts ir noteikusi apbedīšanas pabalsta apmēru katrā no gadījumiem, bet pastāv arī tā dēvētais garantētais minimums, par kuru mazāks šis pabalsts nevar būt. Tomēr,

    ja mirušais nav bijis sociāli apdrošināts vai nav strādājis un nav veicis nepieciešamās iemaksas, kā arī nav saņēmis bezdarbnieka pabalstu, tad valsts apbedīšanas pabalstu nepiešķir.

    Ko darīt, ja nepienākas valsts pabalsts?

    Šādos gadījumos jāvēršas tās pašvaldības Sociālajā dienestā, kurā mirušais bijis deklarēts. Katrā pašvaldībā ir sava apbedīšanas pabalsta piešķiršanas kārtība un apmērs, un amplitūda ir ārkārtīgi plaša – no 100 eiro līdz 750 eiro. Tam, kādi nosacījumi apbedīšanas pabalsta saņemšanai ir katrā no pašvaldībām, nav nozīmes, jo katra pašvaldība to piešķir brīvprātīgās iniciatīvas ietvaros. Proti, tas nav obligāts.

    Šobrīd pat ir pašvaldības, kuras ir atteikušās no brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu izmaksas, lai nodrošinātu Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktos pamata un papildu sociālās palīdzības pabalstus un segtu izdevumus par iedzīvotājiem sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem (piemēram, aprūpe mājās).

    Cik liels ir apbedīšanas pabalsts Rīgā?

    Rīgas valstspilsētas pašvaldības noteiktais apbedīšanas pabalsts ir pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsts, kura apmēru pašvaldība nosaka saskaņā ar savām finanšu iespējām. Būtiski zināt, ka

    Rīgā, pieprasot apbedīšanas pabalstu, ģimenes (cilvēka) ienākumi un materiālais stāvoklis netiek vērtēts.

    Rīgā 2023. gadā apbedīšanas pabalstu saņēma 549 iedzīvotāji, vidējais pabalsta apmērs bija 361 eiro, pabalstam tika izlietoti 198 295 eiro.

    Šogad apbedīšanas pabalsta apmērs Rīgā noteikts līdz 430 eiro, bet ne vairāk kā faktiskās apbedīšanas izmaksas. Pabalsta apmēru samazina par VSAA izmaksātā apbedīšanas pabalsta apmēru. Teiksim, ja sociāli neapdrošināta cilvēka apbedīšanas izdevumi ir 350 eiro, tad Rīgas pašvaldība izmaksā šo summu. Ja valsts izmaksātais pabalsts ir bijis lielāks nekā 430 eiro, tad pašvaldība apbedīšanas pabalstu neizmaksā.

    Rīgā gadījumos, kad VSAA nav bijis likumīga pamata piešķirt apbedīšanas pabalstu, atbalstu mirušā piederīgajiem izmaksā tikai pēc bērēm, kad saņemti ar tām saistītie dokumentētie izdevumi (zārka iegāde, morga pakalpojumi, transporta pakalpojumi, kapa rakšana, instrumentu noma, nesēju un racēju pakalpojumi). Tajos neiekļauj bēru mielasta un ziedu izmaksas, samaksu izvadītājam, mūziķiem. Salīdzinot vairāku apbedīšanas pakalpojumu sniedzēju minimālās izmaksas, tās ir no 375 eiro līdz 690 eiro.

     

    ! Lai saņemtu apbedīšanas pabalstu, Rīgas pašvaldības Sociālajā dienestā jāvēršas ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērēm, VSAA – sešu mēnešu laikā.

    !Lai noskaidrotu, kurā Rīgas Sociālā dienesta teritoriālajā centrā cilvēkam ir jāvēršas, var zvanīt pa tālruni 67105048, 25770080 vai 80005055.

    ! Kā liecina informācija VSAA mājaslapā, minimālais pabalsts, ja miris strādājošais, šogad nedrīkst būt mazāks par 1217,54 eiro, pensionāram ne mazāk kā divu pensiju apmērā, bet bezdarbniekam – 411 eiro.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē