• Pustūkstotis par katru bērnu. Kas vēl par šo pabalstu jāzina!

    Aktuāli
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Marta beigās vecāki saņems vienreizēju valsts atbalstu – 500 eiro par katru bērnu. Šādu atbalstu valsts izmaksās pirmoreiz, tādēļ tas radījis daudz jautājumu, piemēram, vai sociālais dienests vai bāriņtiesa drīkst kontrolēt, kā tērēšu šo naudu?

    1. Kādam nolūkam valsts paredzējusi šo pabalstu?

    Tas paredzēts kā atbalsts vecākiem, kam Covid-19 radītās situācijas dēļ jāiegulda ļoti lieli resursi, lai apvienotu darbu un bērnu mācīšanos mājās. Nauda domāta arī, lai varētu segt dažādus ārkārtējās situācijas radītus papildu izdevumus – pārtikas iegādei, komunālajiem maksājumiem, skolēniem mācībām nepieciešamā datora iegādei utt. Tāpat ir vecāki, kas maksā cilvēkiem, kuri palīdz pieskatīt vai izglītot bērnus..

    2. Kam šis atbalsts tiek piešķirts – bērnam vai bērna vecākam?

    Atbalsts netiek piešķirts bērnam, bet gan vienam no viņa vecākiem. 500 eiro pabalstu saņems vecāks, kurš saņem kādu no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) piešķirtajiem pabalstiem:

    • bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam,
    • ģimenes valsts pabalstu,
    • piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.

    3. Kā pārliecināties, ka saņemu kādu no šiem pabalstiem?

    Ja ir šaubas, to var noskaidrot portālā Latvija.lv, izmantojot e- pakalpojumu Informācija par piešķirtajiem VSAA pakalpojumiem.

    4. Vai atbalsta saņemšanai jāraksta iesniegums?

    Nē, iesniegums nav jāraksta. 500 eiro par katru bērnu automātiski ieskaitīs kontā, kurā cilvēks ik mēnesi saņem attiecīgo pabalstu.

    5. Kad varu gaidīt naudu savā kontā?

    500 eiro vecāki saņems nevis ierastajā pabalsta izmaksas datumā, bet marta beigās.

    Naudu par katru bērnu ieskaitīs atsevišķi – ja pabalsts pienākas par trim bērniem, tad trīs reizes kontā ieskaitīs pa 500 eiro.

    Turklāt tas var notikt atšķirīgos datumos, piemēram, par vienu bērnu maksājums ienāks vienā dienā, par pārējiem – nākamajā. Naudu izmaksās pakāpeniski pēc bērna dzimšanas gada – vispirms pabalstu saņems par vecākajiem bērniem.

    6. Vai atbalstu saņems arī par martā dzimušajiem bērniem?
    Tiesības saņemt atbalstu būs arī mammām, kam piešķirts maternitātes pabalsts par dzemdību atvaļinājuma laiku saistībā ar bērna piedzimšanu, ja bērns piedzimis laikā no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas laika beigām – 6. aprīlim, vai ārkārtējās situācijas laikā ir radušās tiesības saņemt maternitātes pabalstu.

    7. Vai kāds (sociālais dienests vai bāriņtiesa) drīkst kontrolēt, kā tērēšu šo naudu?

    Nevar teikt, ka sociālie dienesti kontrolēs, kā vecāki tērē naudu. To uzdevums ir veikt sociālo darbu ar cilvēkiem un ģimenēm, novērtējot viņu vajadzības, materiālos un personiskos resursus – arī cilvēka motivāciju, nepieciešamās zināšanas un prasmes.

    Sociālajam dienestam ir tiesības un pienākums cilvēkam saprotamā veidā informēt un konsultēt par materiālo un psihosociālo palīdzību, lai palīdzētu pārvarēt krīzi. Tātad sociālie dienesti un sociālie darbinieki, kuri strādā ar dienesta redzeslokā esošajām ģimenēm ar bērniem, savu iespēju robežās pievērsīs uzmanību un sazināsies ar ģimenēm, lai sniegtu atbalstu un padomu, kā vislabāk ģimenē izmantot pienākošo atbalstu 500 eiro apmērā.

    8. Vai pabalsta saņemšana ietekmēs iespēju pēc tam saņemt trūcīgā vai maznodrošinātā statusu?

    Nē. Šo atbalstu neņems vērā, lemjot par maznodrošinātas vai trūcīgas personas vai ģimenes statusa piešķiršanu.

    9. Ko darīt, ja man ir tiesības uz kādu pabalstiem, ko piešķir VSAA, bet neesmu tam pieteikusies?

    Lai VSAA izmaksātu bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, tas ir jāpieprasa. Arī tad, ja kāds no šiem pabalstiem ir piešķirts, bet netiek saņemts, jo mainīts kredītiestādes konts un jaunais konts nav paziņots, jāiesniedz VSAA iesniegums, pieprasot nepieciešamo pabalstu.

    Tiem, kas šādu iesniegumu VSAA uzrakstīja līdz 1. martam, 500 eiro vienreizējo pabalstu par bērnu izmaksās līdz 31. martam. Tiem, kas iesniegums par pienākošos pabalstu iesniegs vēlāk, 500 eiro atbalstu izmaksās 30 dienu laikā pēc tā piešķiršanas. Iesniegumu visērtāk iesniegt elektroniski portālā Latvija.lv, bet to var nosūtīt arī pa pastu jebkurai VSAA nodaļai vai atstāt VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs darba laikā no pulksten 8.30 līdz 17.

    10. Kas jādara, lai no saņemtā pabalsta tiesu izpildītāji neietur parādu?

    Šis ir vienreizējs pabalsts, kurš paredzēts atbalsta sniegšanai ģimenēm ar bērniem Covid-19 krīzes radīto apstākļu mazināšanai, tāpēc tiesu izpildītāji no tā parādu neieturēs. Tomēr jāpatur prātā, ka tiesu izpildītāji nevienā datubāzē nevar iegūt informāciju, kādus pabalstus parādnieks saņem – šādu informāciju zina tikai pats parādnieks.

    Tāpēc ļoti svarīgi, savu tiesu izpildītāju laikus informēt par saviem ienākumiem, jo īpaši šajā gadījumā, kad parādnieks skaidri zina par martā gaidāmo valsts pabalstu ģimenēm.

    Lai atbalstu nenovirzītu parādu dzēšanai, atbalsta saņēmējam pašam par to jāinformē tiesu izpildītājs, norādot kontu, kurā atbalsts tiks ieskaitīts.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē