• Sākta parakstu vākšana par bezmaksas atsāpināšanu dzemdībās

    Grūtniecība
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuuterstock
    «Jebkurai sievietei, kura dzemdē, būtu jābūt pieejamai dzemdību sāpju remdēšanas iespējai par velti, taču pašlaik izvēle taisīt epidurālo anestēziju ir tikai tām sievietēm, kurām tam ir pietiekami daudz finanšu līdzekļu. Tāpēc epidurālai anestēzijai ir jābūt valsts apmaksātam pakalpojumam,» uzsakata iniciatīvas iesniedzēja portālā Manabalss.lv Simona Dilāne.

    Mammu vidū viņai ir gan atbalstītājas, gan arī tādas, kas šo iniciatīvu neatbalsta, uzsverot, ka dzemdības ir dabisks process un, ka šāds lēmums varētu veicināt ķeizargriezinu skaitu.

    «Eksperti atzīst, ka ilgstošas dzemdību sāpes var radīt pacientes veselības problēmas un skābekļa trūkumu bērnam. Lielai daļai sieviešu kontrakciju sāpes ir ļoti spēcīgas un rada sarežģījumus dzemdību procesā, jo tiek patērēts daudz spēka. Dzemdību nami sāpju mazināšanai piedāvā epidurālo anestēziju. Problēma ir, ka ne visas sievietes šo pakalpojumu var atļauties, jo summa uz Latvijas minimālās algas fona ir gana augsta. Piemēram, Rīgas Dzemdību namā šis pakalpojums maksā 285 eiro; arī Jūrmalas dzemdību namā pakalpojumam ir tāda pati cena. Sievietei tomēr būtu jābūt brīvai izvēlei, veikt vai neveikt epidurālo anestēziju augstu sāpju gadījumā. Ja sieviete nolemj, ka viņai šī anestēzija ir nepieciešama, šim pakalpojumam vajadzētu būt valsts apmaksātam,» minēts iniciatīvas aprakstā, kas iesniegta portāla manabalss.lv. 
     

    Tikmēr Facebook domubiedru grupā Atsaucīgo māmiņu forums par šo iniciatīvu sākušās asas diskusijas ar pilnīgi pretējiem viedokļiem. Lūk, ieskats:

    Laura:
    Kāpēc? Dzemdības ir dabīgs process, kuram jāgatavojas fizioloģiski un psiholoģiski. Atsāpināšana ir iegriba (ja nav medicīniski pamatota), par iegribām ir jāmaksā un tas ir tikai normāli. Nemaz nerunājot par sekām, kuras EA var atstāt uz veselību ilgtermiņā.

    Sanita:
    Man ir aizdomas, ka šis varētu palielināt ķeizargriezienu skaitu, jo EA sāks izmantot daudzas dzemdētājas…Bet, kā zināms, EA var palēlināt dzemdības vai tās apturēt, tas savukārt pakārto vēl vairākas manipulācijas, radot papildus slodzi medicīnas personālam… Bet tas būtu jāizlemj pašām dzemdētājām, rūpīgi iepazīstoties ar iespējamām sekām. Iniciatīva, protams, ar cēlu mērķi!

    Jana:
    Esmu par to, ka dzīvojam civilizētā pasaulē un šādai iespējai ir jābūt katrai. Un nevis iespējai, ka pakalpojums tiek sniegts, bet to var atļauties, nevis mocīties, jo tam nav līdzekļi. Nesaprotu, kāpēc pie ierosināšanas tā ir bez maksas…
    Man ir divas atšķirīgas pieredzes un vienā no tām – paldies, ka tāda ea vispār ir 🙏🙈

    Zaiga:
    Īrijā paldies dievam pa velti ir.
    Abas grūtniecības bija ierosinātas.
    Ar pirmo bērnu beigās prasīju EA, nekas nebija jāmaksā.
    Otro bērnu dzemdēju bez EA.

    Natālija:
    Vispār EA jau tagad taisa bez maksas, ja ārsts vai vecmāte uzskata par nepieciešamu. Man bija bezmaksas 2017.gadā, jo bija indikācijas.

    Diāna:
    Ja nevari izturēt, nedzemdē vispār. Mēs sievietes esam radītas dzemdībām.
    Šim piekrītu tikai ja veselības drošības dēļ vajadzīgs. Ja tā ir kaprīze, nu sorry tad neražo bērnus. Dzemdības ir dabīgs process kam iet visas cauri… 

    Sarmīte:
    Dzemdību sāpes ir arī nepieciešamas psiholoģiski, tādā veidā satuvinoties ar mazuli. Pēc tam sūdzas par pēcdzemdību depresijām, kad nejūt saikni ar bēbi, nejūtas kā māte u.t.t
    Uzskatu, ka ja medicīniski nepieciešama EA (ilgas dzemdības) tad jā, bet vienkārši tāpat, tad jāmaksā.


    Sintija:
    Svarīgi aatcerēties,ka ne visām ir vienlīdzīgs sāpju slieksnis. Reizēm dzemdībās piedzīvotās sāpes tik spēcīgi iespiežās atmiņā, ka otrreiz tam parakstīties baidās.

    Ilze:
    Dabīgi dzemdēt or arī uz lāviņas pirtī vai siena gubā. Nav korekti aizvainot sievietes, kas izvēlas epidurālo vai ko citu. Katrs gadījums ir individuāls un unikāls. Apsveicu tās, kurām ir vieglas dzemdības, bet tas nedod tiesības noniecināt citas, kurām ir smaga pieredze!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē