• Pirmo reizi Latvijas vēsturē prezidents dodas vizītē uz psihiatrisko slimnīcu

    Politika
    Estere Jansone
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Lai iepazītos ar centra darbu, kā arī psihiskās veselības un atkarību ārstēšanas aktualitātēm, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru apmeklēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Līdz šim neviens amatā esošs prezidents iestādi nav apmeklējis.

    Vizītes laikā prezidents apmeklēja Akūto psihiatrisko vīriešu nodaļu, kurā uzturas arī pacienti, kuriem ar tiesas lēmumu piespriesta piespiedu ārstēšana, kā arī Akūto psihiatrisko pirmreizējo pacientu nodaļu.

    Tāpat tika apskatīts arī stratēģiskais redzējums par RPNC Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļas (ANPREN) tālāko nākotni, kā arī ANPREN tālākā attīstība un finansējuma jautājums.

    RPNC Komunikācijas speciāliste Ilze Krūkle norāda, ka šim nolūkam nav garantēta valsts finansējuma un budžets ir atkarīgs no pasūtītāja, proti, policijas.

    ANPREN veic ne tikai medicīniskās pārbaudes un ķīmiski toksikoloģiskos izmeklējumus, bet pilda arī valstiski svarīgas funkcijas,

    sniedzot konsultācijas, rakstiskus skaidrojumus tiesībsargājošām iestādēm – tiesai, policijai, prokuratūrai par dažādu vielu psihotropām īpašībām un ietekmi uz organismu, gatavo tiesu eksperta atzinumus administratīvajās un krimināllietās. Tāpat speciālisti regulāri tiek aicināti piedalīties tiesas sēdēs, izsaukti uz nopratināšanu, un šo funkciju veikšanai nav piešķirts finansējums. Tiesu eksperta atzinumu sagatavošana ir darbietilpīgs process, speciālistiem ir jāstrādā papildus ārpus noteiktā darba laika.

    ANPREN gadā tiek veiktas 1850 medicīniskās pārbaudes. Kopumā pārbaudes veikušas 8230 personas, bet veikto analīžu skaits sasniedz 13 300.

    Krūkle informēja, ka kā aktuāls jautājums tika pacelta arī jauniešu akūtā psihiatriskā ārstēšana un pusaudžu pāreja uz bērnu psihiatrijas uz pieaugušo psihiatriju. Lai arī pavisam nesen Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) atklāts jauns, moderns bērnu psihiskās veselības centrs, tomēr neatliekamā medicīniskā palīdzība jauniešus ved uz RPNC, jo akūtiem pacientiem BKUS ir piešķirta viena valsts apmaksāta psihiatrijas gulta. Psihiatriskās palīdzības dienesta vadītāja Iveta Ķiece norāda, ka pusaudži, sākot no 16 gadu vecuma nonāk RPNC Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā, kur «kāda no telpām reizi divās nedēļās tiek izdemolēta tieši no jauniešu puses».

    «Mums problēma ir tāda, ka nevaram nodrošināt pusaudžiem izolēto vidi, jo pie mums ir dažāda vecuma pacienti, tai skaitā pacienti, kas ir piespiedu ārstēšanā. Mēģinām kā varam – sarunāt Ģintermuižu, lai paņem pusaudzi ārstēšanā, ielikt kādā no Uzņemšanas nodaļas brīvajām palātām, pielāgojamies,» atzīst Ķiece.

    Kopumā no 2023.gada janvāra līdz novembrim psihiatrijā stacionējušies 80 nepilngadīgi pacienti, bet narkoloģijā – deviņi nepilngadīgi pacienti.

    Kopumā šajā laika posmā psihiatriju ambulatori apmeklējis 601 nepilngadīgs pacients, bet narkoloģiju – 229.

    Vienlaikus RPNC valdes priekšsēdētāja Sandra Pūce atzīst, ka grūti pieejama ir tieši valsts apmaksātā psihiatriskā palīdzība. Visā Latvijā šobrīd ir aptuveni 200 psihiatri un lielākā daļa šo ārstu strādā gan valsts iestādēs – RPNC, Ģintermuižā, Strenčos, Daugavpilī – gan arī privāti. Daudziem ārstiem ir arī vairākas specialitātes – papildus psihiatrijai ir arī narkoloģija, bērnu psihiatrija, kas nozīmē, ka reāli to psihiatru skaits, kas praktizē, ir vēl mazāks.

    'Tāda šobrīd ir realitāte, un psihiatru ir tik, cik ir. Tā vietā, lai uzreiz dotos uz RPNC, mēs aicinātu cilvēkus vispirms doties pie sava ģimenes ārsta, kurš jau veiktu pirmo skrīningu un noteiktu, vai pacientam ir nepieciešams psihologs, psihoterapeits vai psihiatrs, un kurš, piemēram, var konsultēt par depresijas ārstēšanu, ja nepieciešams, arī izrakstīt atbilstošus medikamentus," aicina Pūce.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē