• Mokoši un necilvēcīgi. ASV pirmo reizi izpilda nāvessodu ar slāpekļa gāzi

    Cietumsods
    Estere Jansone
    26. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: View Apart/Shutterstock
    Alabamas štatā ceturtdien izpildīts pirmais nāvessods ar slāpekļa gāzi, lai gan šādu metodi kritizē cilvēktiesību aizstāvji. Ieslodzītajam šis ir bijis otrais nāvessoda mēģinājums.

    Slepkava Kenets Jūdžins Smits tika apcietināts tālajā 1988. gadā pēc tam, kad tika atzīts par vainīgu garīdznieka sievas Elizabetes Senetas nonāvēšanā. Garīdznieks Čārlzs Senets bija pasūtījis Smitam un viņa pāriniekam Džonam Pārkeram savas sievas slepkavību, atlīdzībā piedāvājot 1000 ASV dolārus. Tomēr pēc nedēļas pats garīdznieks visu atzina saviem dēliem un izdarīja pašnāvību, bet slepkavas ātri vien tika pieķertas. Pirmais nāvessodu saņēma Smita pārinieks Džons Pārkers, kas 2010. gadā saņēma letālu injekciju. Savukārt 58 gadus vecais Smits pēc vairāk nekā 30 gadu gaidīšanas sagaidīja sava nāvessoda izpildi. Nāvessodu notiesātajam izpildīja Holmanas cietumā Etmorā, izmantojot slāpekļa hipoksiju, kas nozīmē slāpekļa gāzes iesūknēšanu sejas maskā, izraisot viņa nosmakšanu.

    Kenets Jūdžins Smits tika pasludināts par mirušu ceturtdien plkst.20.25 (plkst.4.25 piektdien pēc Latvijas laika), liecina ASV dienvidu štata prokuratūras paziņojums. «Taisnīgums ir panākts. Šovakar Kenetam Smitam tika izpildīts nāvessods par zvērīgo rīcību pirms 35 gadiem,» paziņoja Alabamas štata ģenerālprokurors Stīvs Māršals.

    Vietējais portāls «Al.com», atsaucoties uz aculiecinieku teikto, vēstīja, ka uz nāvi notiesātais «aptuveni divas līdz četras minūtes raustījās un mētājās, pēc tam apmēram piecas minūtes smagi elpoja».

    Par mirušu viņu pasludināja pēc nepilnām 40 minūtēm.

    Nevalstiskās organizācijas «Death Penalty Information Center» izpilddirektore Robina Mēra iepriekš paziņoja, ka Alabamas štata izraudzītā «nāvessoda izpildes metode ir nepārbaudīta, nepierādīta». Tā neesot izmantota ne tikai ASV, bet arī pasaulē nav zināmi nāvessoda izpildes ar slāpekļa gāzi gadījumi.

    Smitam šī nav pirmā nāvessoda izpilde. Viņam 2022.gada novembrī tika veikts neveiksmīgs nāvessoda mēģinājums, kad cietuma amatpersonas nespēja iestatīt intravenozas līnijas, lai ievadītu letālu injekciju. Decembrī Simts atzina, ka ar šausmām gaida jauno nāvessoda izpildi, jo joprojām ciešot no iepriekšējā neveiksmīgā mēģinājuma radītās traumas.

    ANO augstā komisāra cilvēktiesību jautājumos preses pārstāve Ravina Šamdasani pagājušajā nedēļā aicināja Alabamu

    atteikties no nāvessoda izpildes Smitam ar «jaunu un nepārbaudītu» metodi.

    Viņa sacīja, ka pat ASV Veterinārmedicīnas asociācija iesaka lieliem dzīvniekiem dot nomierinošus līdzekļus pirms slāpekļa gāzes izmantošanas. Alabamas štata nāvessoda izpildes protokols neparedz nomierinošu līdzekļu izmantošanu pirms slāpekļa gāzes asfiksijas. Turklāt Alabamas štats izvēlēto metodi aizstāvēja kā «iespējams vishumānāko metodi, kāda jebkad izmantota nāvessoda izpildē».

    Alabama, Oklahoma un Misisipi ir vienīgie trīs ASV štati, kuros atļauta slāpekļa gāzes izmantošana nāvessoda izpildē. Slāpekļa gāze nekad iepriekš nav izmantota nāvessoda izpildē ASV, bet reizēm to izmanto dzīvnieku nogalināšanai. Iepriekšējo reizi gāze nāvessoda izpildē ASV tika izmantota 1999.gadā, kad ar ūdeņraža cianīda gāzi nāvessodu izpildīja par slepkavību notiesātai personai. Pērn ASV izpildīja 24 nāvessodus, izmantojot letālas injekcijas. Nāvessods ir aizliegts 23 ASV štatos, bet vēl sešos štatos to izmantošana ir apturēta ar gubernatora lēmumu.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē