• Eksministrs nežēlīgi nogalinājis savu mīļoto. Notikumi tiesas zālē satriec Kazahstānu

    Slepkavība
    Marta Kalniņa
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Saltanata un Kuandiks.
    Foto: Instagram
    Saltanata un Kuandiks.
    Šodien teju visa Kazahstāna tiešraidē pieslēgusies beidzamo gadu skaļākajam tiesas procesam. Tiek skatīta bijušā Kazahstānas ekonomikas ministra Kuandika Bišimbajeva lieta. Viņš ar īpašu nežēlību nogalinājis savu mīļoto sievieti skaistuli Saltanatu Nukenovu.

    Noliedz, ka sitis nežēlīgi

    Tiesas process sākās šā gada martā, un tiek lēsts, ka šodien tas varētu noslēgties. Kazahstānas iedzīvotāji cer, ka bijušajam ministram tiks piespriests augstākais iespējamais soda mērs – 15 gadi cietumā.

    Kuandiks Bišimbajevs līdz pēdējam cenšas to mīkstināt, apgalvojot – lai gan ir vainojams 31 gadu vecās Saltanatas nāvē, viņš neesot nogalinājis sievieti ar īpašu nežēlību. Šie vārdi ikreiz raisa lielu sašutumu tiesas zālē, kur procesu klātienē vēro Saltanatas māte, tēvs un brālis. Novērošanas kameru video rāda pretējo, turklāt Bišimbijevs vairākas stundas sitis Saltanatu tā, ka bērēs nebija iespējams atvērt zārku.

    Pat māte nav varējusi atpazīt savu vienīgo meitiņu…

    Saltanata bija ļoti skaista sieviete. Viņa aizrāvusies ar astroloģiju, piedalījusies kastingos un cerējusi kļūt par TV raidījumu vadītāju. Ar Kuandiku iepazinusies koncertā pirms diviem gadiem. Bijušais ministrs ir no turīgas, ietekmīgas ģimenes. Arī viņa tēvs ir ekspolitiķis, māte – uzņēmēja. Tiesa, 2018. gadā Kuandiks nonāca aiz restēm par valsts naudas izsaimniekošanu, taču, lai gan viņam piesprieda 10 gadus cietumā, jau pēc gada eksministru atbrīvoja.

    Kaundiks Bišimbajevs.
    Kaundiks Bišimbajevs.

    Līdz šai dienai slepkavības lietā notikušas jau četras tiesas sēdes, un visas tiek rādītas tiešraidē. Process guvis plašu rezonansi ne tikai tāpēc, ka slepkavība ir patiešām šausminoša, bet arī tādēļ, ka vardarbība ģimenē Kazahstāna līdz šim nav vērtēta pietiekami nopietni. Vēl viena būtiska nianse – to pastrādājis varai pietuvināts cilvēks, un pirmās tiesas sēdes šokējušas tautu. Tajā acīmredzami tika lobētas slepkavas, nevis upura ģimenes intereses.

    Strīds sācies Dimas Bilana koncertā

    Traģēdija notika pagājušā gada rudenī. 8. novembra vakarā Saltanata un Kuandiks devās uz Krievijas dziedātāja Dimas Bilana koncertu. Tur abi esot sastrīdējušies, tomēr pēc koncerta vēlā vakara stundā kopā devušies uz eksministra ģimenei piederošu restorānu. Vakariņu laikā strīds turpinājies. Saltanata gribējusi pamest restorānu, pat uzrakstījusi ziņu brālim, ka pārnakšņos pie viņa, taču Kuandiks viņu pie durvīm aizkavējis.

    Abi atgriezušies restorānā un devušies uz VIP kabīnīti, kur vairākas stundas turpinājuši dzert dzirkstošo vīnu un skaļi strīdēties. Eksministrs kliedzis, ka nodrošina Saltanatu ar visu, kas viņai ir. Sieviete, it kā spītējot Kuandikam, esot novilkusi drēbes.

    Vēlāk gaitenī eksministrs vairākas reizes iesitis civilsievai pa galvu. Kad viņa nokrita uz grīdas, Kuandiks turpināja sievieti spārdīt ar kājām. Viņai izdevās piecelties un ieslēgties tualetē. Kuandiks izlauza durvis un turpināja sist Saltanatu. 

    Skraidījis ar nazi un gribējis sevi nonāvēt

    No rīta Bišimbajevs piezvanīja restorāna vadītājam – savam brālēnam – un lūdza, lai viņš atbrauc. Brālēns ieraudzījis Nukenovu, kura bijusi bezsamaņā un dīvaini sēkusi. Visapkārt asinis un matu kušķi… Kopā ar Kuandiku viņš Saltanatu noguldījis uz dīvāna VIP istabiņā. Brālēns devies prom, lai Nukejevai ļautu attapties.

    Sākotnēji Bišimbajevs plānojis slēpt nozieguma pēdas – lūdzis brālēnam atvest divus pledus, ar kuriem piesegt Saltanatu, palūdzis dzēst novērošanas kameru ierakstus un aizvest uz mājām Saltanatas telefonu. Tomēr no rīta kāds restorāna darbinieks bija izsaucis ātro palīdzību, kas ieradās notikuma vietā un konstatēja sievietes nāvi. Pa to laiku

    Bišimbajevs ar nazi rokā skraidījis pa restorānu un atkārtojis: «Es viņu nogalināju?»

    Viņš ieslēdzies tualetē un, domājot, ka Kuandiks grasās sevi nonāvēt, darbinieku to uzlauzuši un izvilkuši eksministru laukā.  

    Saltanata ar savu mammu.
    Saltanata ar savu mammu.

    Piecas stundas stāsta par mirušās slikto raksturu

    Tiesas procesa skatītājus pārsteidz Kuandika liecības un uzvedība. Stāstot par konfliktiem ar Saltanatu, slepkava tiesas zālē mēdz smaidīt, pat iesmejas.

    Kad pēc mirušās sievietes ģimenes lūguma viņam tiek izteikt aizrādījums, Kuandiks paskaidro – tās esot labas atmiņas, tāpēc tāda reakcija…  

    Vislielāko sabiedrības sašutumu raisījusi pati pirmā tiesas sēde, kurā viņš gandrīz piecas stundas netraucēti  klāstīja, kā sākušās abu attiecības un kāda patiesībā bijusi Saltanata. No viņa teiktā tika veidots mirušās sievietes psiholoģiskais portrets – Saltanata bijusi nepamatoti greizsirdīga, histēriska, apsaukājusi viņu un provocējusi ar stāstiem par savām bijušajām attiecībām ar Bišimbajevam labi pazīstamu biznesmeni. Saltanata un Kuandiks nebija oficiāli noslēguši laulību. Viņi apprecējušies pēc musulmaņu tradīcijām. Kauandiks saka – pirms šīm laulībām Saltanata bijusi maiga un jauka, bet pēc tam pārvērtusies.

    Savukārt laikā, kad liecināja Nukenovas brālis, viņam vairākkārt tika izteikti aizrādījumi, ka stāsti par Bišimbajeva personību neattiecas uz lietu.

    Kad Bišimbajevs stundām ilgi bija nomelnojis savu mirušo partneri, bet līdz slepkavības dienas notikumiem tā arī netika, viņš lūdza tiesas sēdi turpināt citā dienā, jo jūtas pārāk saguris. Tas tūdaļ tika atbalstīts.

    Nevis izsaucis ārstu, bet piezvanījis gaišreģei

    Tiesas zālē uzvirmoja emocijas arī brīdī, kad Bišimbajevs detalizēti klāstīja, ko darījis no rīta, kad sapratis – Saltanata vēla aizvien ir bezsamaņā un nemostas. «Es sāku satraukties, tāpēc piezvanīju pazīstamai gaišreģei. Teicu: «Viņa nemostas, viņai uz sejas ir milzīgs zilums.»

    Gaišreģe atbildēja: «Viņa ir vienkārši nogurusi. Attapsies un brauksiet mājās.»  Mana sirds nomierinājās,» sacīja Bišimbajevs,

    kurš nolēma nezvanīt ātrajai palīdzībai. Tā vietā atkal piezvanīja brālēnam un lūdza atnest aspirīnu. Klātesošos satrieca fakts, ka Biīsmajevs, kuram, ir trīs augstākās izglītības, civilsievas nāves brīdī pieņēma tieši šādu lēmumu. Pēc slepkavības nakts notikumu izklāsta Nukenovas brālim kļuva slikti, un uz dažām minūtēm izklāstu nācās pārtraukt.  

    Kuandiks tiesā turpina apgalvot, ka civilsievu sitis tikai ar plaukstu, lai nenodarītu viņai lielus miesas bojājumus. Viņš apgalvoja, ka viņa esot kritusi un streipuļojusi, jo bijusi iereibusi. Krītot pati sevi savainojusi, ar galvu spēcīgi atsitusies pret tualetes poda malu.

    Savukārt brīdī, kad tiesas zālē tiek rādīts liktenīgās nakts videoieraksts, kur Bišimbajevs satvēris Saltanatas galvu un ik pa laikam sparīgi to krata, aizstāvības puse to komentē kā glāstus…

    Sadusmojies, jo noslīcinājusi rotas podā

    Šodien tiesas zālē Bišimbajeva advokāte nolasīja Saltanatas iesniegumu vīram. To viņa ierakstījusi civilvīra blociņā: «Es, Saltanata Nukenova, apsolu atgūt Kuandika uzticību. Apsolu, ka vairs nebūšu greizsirdīga. Iešu regulāri pie psihologa. Būšu patiesa, paklausīga, cienīšu Kuandiku. (..) Es nelamāšos, neuzvilkšos…»  Tiesnese atzina, ka viņu mulsina tas, ka sieva ko tādu vispār ir rakstījusi. Tika nolemts šo vēstuli nepievienot lietai.

    Tāpat eksperti norādīja, ka notikuma vietā atrasta Nukenovas rokassprādze, kas bija pārrauta, un pārrauta bija arī viņas «Rolex» pulksteņa siksniņa. Iepriekš Kuandiks apgalvoja, ka viņa aiz dusmām visu norāvusi pati. Kad eksperti apšaubīja, ka sieviete spētu pārraut pulksteņa siksniņu, Kuandiks atrunājās – varbūt saplēsis to nejauši, cenšoties piecelt pakritušo Saltanatu.  Vēlāk viņš atminējās, ka Saltanata demonstratīvi norāvusi visas viņa dāvātās rotaslietas un vienu pēc otras metusi tualetes podā. «Es apstulbu, jo viņa mani ar to ļoti pazemoja. Manās acīs visām šīm rotām bija emocionāla nozīme,» tā Bišimbajevs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē