• Liepājas Simfoniskais orķestris dodas Latvijas tūrē

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    22. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ar pieciem koncertiem no 21. septembra līdz 1. oktobrim Liepājas Simfoniskais orķestris dosies Latvijas koncerttūrē. Uz Jelgavu, Auci, Limbažiem, Madonu un Daugavpili orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma kopā ar klarnetisti Annu Gāgani vedīs iedvesmojošu Vīnes klasiķu programmu.

    Liepājas Simfoniskais orķestris savas Latvijas koncerttūres programmā iekļāvis trīs Vīnes klasiķu skaņdarbus: skanēs Volfganga Amadeja Mocarta Koncerts klarnetei un orķestrim, Ludviga van Bēthovena Trešā simfonija un Jozefa Haidna Uvertīra Remažorā.

    Mocarta Klarnetes koncerts rakstīts viņa draugam Antonam Štadleram, kurš savulaik bija talantīgākais klarnetists Vīnē. Klarnetes koncertā apvienotas maigi liriskas pasāžas ar prasīgu virtuozitāti, un tas tiek uzskatīts par pirmo nozīmīgo skaņdarbu, kas rakstīts šim salīdzinoši jaunajam instrumentam, ko izgudroja 18. gadsimta sākumā.

    Interesanti, ka šajā koncertā soliste būs klarnetiste Anna Gāgane, kura Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā izglītojusies pie diriģenta un klarnetista Gunta Kuzmas, kurš savukārt būs redzams pie diriģenta pults.

    Gāgane guvusi panākumus gan starptautiskos konkursos, gan saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā «Gada jaunais mūziķis». Kā soliste uzstājusies ar Liepājas Simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, kamerorķestri «Sinfonietta Rīga». Anna muzicē arī kopā ar «Trio Carmine» un «Trio Fabel», pirmatskaņo jauno komponistu darbus un regulāri uzstājas kā kamermūziķe un soliste Latvijā, Vācijā, Šveicē un citviet.

    Kā orķestra mūziķis spēlējusi orķestrī «Sinfonietta Rīga», Lībekas Filharmoniskajā orķestrī, Igaunijas festivāla orķestrī, Šlēzvigas-Holšteinas festivāla orķestrī, «Argovia Philharmonic», «Collegium Winterthur» un  Bernes Simfoniskajā orķestrī. Orķestros gūtā pieredze devusi iespēju muzicēt ar daudziem starptautiski atzītiem diriģentiem, kuru skaitā ir Nēme Jervi, Pāvo Jervi, Mario Venzago, Simona Janga u.c.

    Šobrīd Anna Gāgane ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistara vietniece, taču pirmā darba pieredze orķestrī tika gūta tieši Liepājas Simfoniskajā orķestrī, par kuru Anna teikusi: «Tas bija mans pirmais orķestris, un tieši šajā kolektīvā iemīlēju muzicēšanu simfoniskajā orķestrī; sajutu, cik lieliski ir būt daļai no liela, spēcīga kolektīva, kopā radot neaizmirstamus un maģiskus muzikālus mirkļus.»

    Studējot Bāzeles Mūzikas augstskolā, Anna bija Šveices valdības izcilības stipendiāte. Pirms tam viņa studēja arī Lībekas Mūzikas augstskolā, mācoties pie Sabīnes Meijeres un Rainera Vēles.

    Bēthovena Trešā simfonija ir viens no viņa slavenākajiem skaņdarbiem. Tajā komponists atļāvies pārkāpt žanra robežas, iezīmējot pāreju starp klasicisma un romantisma laikmetu. Bēthovena Trešā jeb «Heroiskā» simfonija sākotnēji veltīta Napoleonam, vēlāk – cilvēka varonīgumam vispār. Šo uzskata par pirmo īsteno romantisma laika simfoniju.

    Haidna Uvertīra Remažorā sastāv no vienas daļas ātrā tempā. Mūzika ir dzīvespriecīga un enerģiska, un tā atspoguļo Haidna formas veidošanas un izteiksmīguma meistarību; vēlāk Haidns to izmantoja kā savas 53. simfonijas finālu.

    Liepājas Simfoniskā orķestra Latvijas tūres “Vīnes klasiķi” pieturvietas:
    21. septembrī pulksten 19 Jelgavas Kultūras namā,
    22. septembrī pulksten 19 Auces pilsētas kultūras namā,
    29. septembrī pulksten 19 Limbažu Kultūras namā,
    30. septembrī pulksten 15 Madonas pilsētas kultūras namā,
    1. oktobrī pulksten 16 Daugavpils Vienības namā.

    Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas «Biļešu Paradīzes” tīklā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3795.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē