“Vispirms vecākiem jāiepazīstas ar uzturvielām, kas bērnam dienā būtu jāuzņem. Katra bērna ēdienkartes sastāvs var būt dažāds, tāpat kā porcijas lielums, tomēr visiem bērniem, kā maziem, tā lieliem, dienā jāuzņem olbaltumvielas jeb proteīni (liesa gala, zivis, olas, piena produkti, pākšaugi, rieksti), tauki (piemēram, avokado, rieksti, kvalitatīvas eļļas, treknāka zivs, siers, olas dzeltenums) un ogļhidrāti (graudaugi, to izstrādājumi – pilngraudu maizīte un cepumi, sausmaizīte, augļi, smūtiji),” skaidro “Rūdolfs” uztura speciāliste Baiba Grīnberga.
Izplatīts ir mīts, ka visām ēdienreizēm noteikti jābūt siltām. Nevajadzētu satraukties un nomākt ceļošanas prieku, ja ēdienreizē bērnam nevarēs piedāvāt siltus griķus, gaļu vai putru. Mūsdienās pieejams plašs, pat vietēji ražotas, bioloģiskās bērnu pārtikas piedāvājums – jau gatavi biezeņi, deserti, gatavās maltītes un putras, kas ļauj mazo nodrošināt ar pilnvērtīgu ēdienreizi, pat atrodoties tālu no mājām. Svarīgākais, lai bērns saņemtu daudzveidīgu un kvalitatīvu uzturu.
Ēdienreizes pamats
Tāpat kā mājās, arī ārpus tās vislabākais būs dārzeņu biezenis ar gaļu/zivi vai putra ar piena produktiem. Jāatceras, ka, esot ārā, ieteicams izvēlēties produktus, kuru iepakojums ir termiski noslēgts, lai ārējie vides apstākļi tos nesabojātu. Īpaši uzmanīgiem ar mājās gatavotu līdzpaņemtu maltīti jābūt siltajā sezonā – tad ēdiens bojājas īpaši ātri. Vislabāk šādos gadījumos noder veikalā nopērkamas gatavās mazuļu maltītes, tomēr jāatceras, ka tām jābūt kvalitatīvām – bez mākslīgiem konservantiem, krāsvielām, aromatizētājiem, vēlams ar BIO izcelsmes izejvielām.
Citi lasa
Spēcinošs un veselīgs saldais ēdiens
Vienmēr ieteicams dot priekšroku veselīgajiem našķiem – augļiem un ogām, jo tie ne tikai apmierina saldumu kāri, bet ir arī veselīgi un sniedz enerģiju. Esot ārā, ieteicams izvēlēties produktus termiski noslēgtos iepakojumos, lai tajos nevairotos sliktās baktērijas. Ja tomēr dodat priekšroku neapstrādātai pārtikai, līdzi var ņemt iepriekš nomazgātus ābolus, bumbierus vai citus sezonālos augļus vai ogas, kas ātri nebojājas (dažus augļus ieteicams atstāt nesagrieztus, lai nesāktos oksidācijas process, kā rezultātā auglis iebrūnē).
Šķidrums
Vislabāk jau no agras bērnības bērnu radināt pie tīra, negāzēta ūdens bez piedevām. Ja gaidāms vēsāks laiks, tad līdzi var sagatavot siltu tēju termosā. Arī dabīgas (neatšķaidītas) augļu sulas derēs šķidruma uzņemšanai aktivitāšu laikā, jo nodrošinās organismu ar papildu enerģiju. Bērnam kļūstot vecākam, garšu daudzveidībai var piedāvāt arī bio sulas/ biezsulas, noteikti no ēdienkartes izslēdzot cikurotās limonādes un gāzētus dzērienus ar mākslīgām krāsvielām un aromatizētājiem.
Uzkodas
Svaigā gaisā apetīte vienmēr ir labāka, tāpēc nedrīkst aizmirst par gardām uzkodām starp ēdienreizēm. Sātīga un veselīga izvēle būs pilngraudu galete ar riekstu sviestu vai augļu/dārzeņu krēmu. Mājās sagatavoti dārzeņi, kas ātri nebojājas (gurķi, burkāni, redīsi u.c.) arī būs lieliska līdzņemšanas uzkoda, it īpaši, ja tie būs daudzveidīgās krāsās un sagriezti dažādās formās. Ja mājās sagatavot uzkodas nav laika, veikalos ir pieejami bioloģiski biezenīši, veselīgs deserts vai sātīgāka putra piknikiem ērtā iepakojumā (stāvpakās).
Ceļasomā līdzi pako arī mitrās salvetes, lacīti un ūdens necaurlaidīgu plediņu, uz kā ierīkot piknika vietu. Tāpat atceries, ka šajā laikā īpaši svarīgi ir doties pastaigā uz vietām, kas nav ļaužu pārpilnas, labāk izvēloties Latvijas vēl neatklātos skaistos nostūrus!