• Kas šobrīd notiek ar kovidu?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lightspring/Shutterstock.com
    Stāsta ģimenes ārste un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Alise Nicmane-Aišpure.

    Detaļas par kovidu

    Šobrīd zinām, ka kovidinfekcija ir lipīga 5–6 dienas kopš simptomu sākuma. Tas arī ir iemesls, kāpēc mēs, ģimenes ārsti, lūdzām Veselības ministrijai skaidrojumu, kā mēs varam pacientam izsniegt darbnespējas lapu, ja zinām, ka viņam kovida antigēna tests ir pozitīvs. Pēc šā brīža regulējuma, mums šis pacients slimošanas ceturtajā dienā būtu jāaicina pie sevis uz praksi, kas ir visai neprātīgi – likt viņam lipīgam staigāt apkārt.

    Tagad esam saņēmuši atbildi, ka pirmās 7 slimības dienas drīkstam pacientu ārstēt attālināti, bet 8. dienā gan viņš būtu jāredz klātienē vai arī ir laižams darbā.  

    Kovidinfekcijas izpausmes var parādīties pirmās nedēļas laikā pēc kontakta ar inficēto. Tagad tas norit ar paaugstinātu temperatūru vai bez. Ar sāpēm kaklā, ar galvassāpēm. Ir aizlikts deguns. Hroniskiem pacientiem saasinās viņu hroniskās kaites. Ir milzīgs nespēks. Lai tiktu skaidrībā, jāuztaisa aptiekā nopērkamais Covid-19 antigēnu tests. Laboratorisko testu valsts tagad apmaksā tikai tiem, kas ārstējas stacionārā, un grūtniecēm.

    Lipīgs cilvēks kļūst divas dienas pirms simptomu parādīšanās un turpina tāds būt, kamēr vien ir infekcijas izpausmes, – līdz brīdim, kad antigēna tests kļūst negatīvs.

    Tad ir droši, ka cilvēks vairs neizdala vīrusu. Tāpēc būtu vēlams šīs sešas dienas palikt mājās. Pārējiem ģimenē, zinot, ka viņi var inficēties un vīrusu izplatīt tālāk, būtu jānēsā respiratoru.

    Kovida vakcīnām veidojam pierakstu

    Ne tāpēc, ka vakcīnu trūktu – nē, to pietiek, bet, kad atver vakcīnas flakonu, kurā ir sešas devas, tās visas sešu stundu laikā jāizlieto, citādi būs jālej laukā. Tāpēc mēs vispirms saorganizējam sešus potēties gribētājus un tad viņus vienā reize vakcinējam. Ja kāds zvana, ka šodien nebūs, jo saslimis, žigli meklējam vietā citu pacientu, kurš gribētu potēties pret Covid-19, lai atvērtā flakona sestā deva neietu postā.

    Kovida un gripas vakcīnu drīkst potēt reizē. Vai arī ar divu nedēļu starpību.

    Proti, ja šodien iepotē vienu vakcīnu, nākamo drīkst potēt pēc divām nedēļām vai vēlāk – ­jāpagaida, kamēr izveidojas imunitāte pēc pirmās vakcīnas. Tādi ir imunizācijas pamatnoteikumi.

    Slimošana ar kovidu pašlaik notiek pilnās burās! Ar to gultā noliekas visvairāk. Gripas izplatība pagaidām ir salīdzinoši zema. Ļoti strauji pieaug saslimstība ar respiratori sincitiālo vīrusu. To mēs jūtam ikdienā ģimenes ārsta praksē gan pēc pacientu telefona zvanu un e-pasta vēstuļu daudzuma, gan pēc apmeklējumu skaita.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē