• Kā tas var būt, ka gāzes cenas atšķiras?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Laikā, kad dzīves dārdzība sit augstu vilni, cilvēki meklē iespējas, kā par kādu pakalpojumu maksāt lētāk, tostarp arī par dabasgāzi. Tomēr nav saprotams, kā šis tirgus darbojas. Kāpēc gāzes cenas atšķiras, un kā gāzes piegādātājs līdz katram dzīvoklim var piegādāt tieši tā tirgotāja gāzi, ko cilvēks izvēlējies?

    «Šis ir klasiskais gadījums, kad uz šaura tirgus skatuves notiek konkurences spēkošanās. Tas ir absolūti normāli – jaunie dabasgāzes tirgotāji cenšas izdomāt jaunus piedāvājumus un kompleksās paketes, lai piesaistītu sev jaunus klientus. Līdz ar to katrs var brīvi izvēlēties, no kura tirgotāja gāzi pirkt, un izvēles pamatā, protams, ir cena. Ir tikai normāli, ka seniori, kam no svara katrs cents, meklē lētāko variantu. Tomēr jārēķinās, ka ilgstoši ar pastiprināti zemām cenām tirgū diez vai varēs noturēties. Bet, kamēr piedāvājumi atšķiras, katru mēnesi līdz 15. datumam var mainīt tirgotāju un skatīties, kas sanāk lētāk,» stāsta Vinets Veldre, uzņēmuma Gaso Gāzapgādes drošības departamenta Analītikas un risku novēršanas daļas vadītājs.

    Uzņēmums Latvijas gāze ir lielākais dabasgāzes tirgotājs Baltijas valstīs un Somijā. Jaunie tirgus dalībnieki ir Igaunijas uzņēmums Elenger un Elektrum, kas pieder uzņēmuma Latvenergo. Jaunie tirgotāji dabasgāzi var tirgot no dažādiem avotiem – tas var būt Igaunijas ceļš, tas var būt Lietuvas ceļš pa kuģi. Lietuva gāzi piegādā arī no Amerikas, Norvēģijas un Somijas. Akciju sabiedrība Gaso, kas pieder Somijas un Igaunijas investoriem, ir tikai dabasgāzes sadales sistēmas operators, kas nodrošina izvēlētā tirgotāja dabasgāzes piegādi no pārvades sistēmas līdz gala patērētājiem. Visi tirgotāji savu gāzi glabā vienā vietā, Inčukalna glabātuvē, atšķiras tikai deponētie tarifi, par kādu gāze iegādāta. Taču vēl gāze var tikt piegādāta no kaimiņvalsts kuģa.

    Vinets Veldre iesaka skatīties ne tikai uz cenu, bet ņemt vērā arī piedāvātās gāzes siltumspēju: «Mums ir cilvēki, kas saka – es visu laiku savu privātmāju apkurināju praktiski vienādi, bet aizgāju pie viena gāzes piegādātāja, pie otra, un kā tas var būt, ka iztērētās dabasgāzes apjoms svārstās? Tas tāpēc, ka atšķiras piegādātās dabasgāzes siltumspēja. Caur gāzes skaitīju ar spiedienu iziet viens apjoms, bet tai gāzei, kas kaut kur iepirkta, siltumspēja atšķiras. Nebūtiski, bet tomēr. Tie, kas gāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai, to pat neizjūt. Bet gāzes kaloritāti katrs var redzēt savā rēķinā.»

     

    Padoms!

    Pievērs uzmanību, lai gāzes plīts degļi būtu tīri! Ja degļi ir netīri (ap tiem ir apdegumi, aplikumi), gāzes patēriņš gatavojot būtiski pieaug.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē