• FOTO un VIDEO: Čehova teātris ar unikālu mākslas darbu aicina nekurināt naidu

    Māksla
    Zane Piļka- Karaļeviča
    26. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dana Bjorka atklāj izstādi. Fonā slavenais mākslas darbs.
    Foto: Picture Agency
    Dana Bjorka atklāj izstādi. Fonā slavenais mākslas darbs.
    Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra galerijā parādījies neparasts mākslas darbs no Nacionālā teātra direktora Māra Vītola kolekcijas. Tas aktualizē šobrīd karstu tematu – kaimiņu naidīgās attiecības.

    Čehova teātra galerijas izveides idejas autore ir teātra mākslinieciskā vadītāja režisore Laura Groza. «Laikmetīgā māksla ir mans jaunais hobijs un mīlestība. Kad pirmo reizi ieraudzīju Kaļķu un Kalēju ielas stūri, sapratu – te noteikti jābūt laikmetīgās mākslas galerijai. Jāsaka paldies, teātra direktorei Danai Bjorkai, kura atbalsta manas trakās idejas,» izstādes atklāšanā teica Laura, norādot, ka šī galerijā ir jau trešā izstāde.

     

    Šoreiz izstādīts poļu mākslinieka Olafa Bžeska darbs, kas nācis no mākslas mecenātu – Nacionālā teātra direktora Māra Vītola un viņa sievas Irinas – kolekcijas. Izstāde kurators Igors Gubenko skaidro, ka šis darbs izvēlēts, jo Čehova teātra sezonas vadmotīvs ir vara. «Arī šis mākslas darbs ir par varu, konkrētāk – par iztēles varu. Šī darba stāsts ir par mākslinieka nepatiku pret savu kašķīgo kaimiņu, kurš pastāvīgi sūdzas par mākslinieku pašvaldības iestādēs. Brīdī, kad kārtējā sūdzība Bžeskim kļūst par pēdējo pilienu, viņš iedomājas, kā kaimiņš nokrīt ar sirdslēkmi. Izsapņoto kritienu viņš uzskicēja savā skiču grāmatā, ko vēlāk iemūžināja krāsota tērauda trīsdimensionālā skulptūrā,» atklāj Gubenko.

    Šis darbs šodienas kontekstā ilustrējot arī latviešu sarežģītās attiecības ar savu kaimiņu. Bžeska darbu var uzlūkot arī kā aicinājumu pasargāt sevi un citus no naida postošā spēka, kas rada nesaticību pašiem savās mājās un apdraud sabiedrības noturību tik nemierīgā laikā. «Ceru, ka šī izstāde uzrunās pēc iespējas vairāk cilvēku, mudinās iedziļināties savā iekšējā pasaulē un motivēs uz cilvēcību un labām attiecībām mūsu kopējās mājās Latvijā,» teica teātra direktore Dana Bjorka.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē