• FOTO: Skrastiņš, Sīmanis, ministre Logina un citi līksmo Berlīnes kinofestivālā. Latviešiem balva!

    Kino
    Marta Kalniņa
    26. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Berlīnes kinofestivālā
    Foto: Publicitātes foto
    Berlīnes kinofestivālā
    Nedēļas nogalē noslēdzās 74. Berlīnes starptautiskais kinofestivāls, kurā pasaules pirmizrādi piedzīvoja režisora Dāvja Sīmaņa filma «Marijas klusums». Latviešu veikums saņēmis īpašo žūrijas balvu.

    Režisora Dāvja Sīmaņa  filmai «Marijas klusums», kas veidota Latvijas filmu studijā «Mistrus Media» kopprodukcijā ar Lietuvas filmu studiju «Broom Films»,  piešķirta festivāla Ekumēniskās žūrijas balva. Ar to apbalvo dalībniekus, kas savā darbā aktualizē garīgās, cilvēcīgās un sociālās vērtības. Šī balva festivālā tiek pasniegta kopš 1992. gada, un to veido starptautiskā katoļu un evaņģēliskās baznīcas organizāciju «Interfilm» un «Signis» kino organizāciju atlasīta žūrija. Šogad festivāla programma tika atzīmēta kā īpaši daudzveidīga, tajā pārstāvētās vairāk nekā 80 valstis, un tā atlasīta no vairākiem tūkstošiem festivālam pieteikto filmu.

    «Esmu dziļi aizkustināts un patiesi pagodināts saņemt šo balvu. (..) Šī balva stiprina manu pārliecību, ka mūsu filma spēj motivēt cilvēkus saglabāt modrību,» tā filmas režisors Dāvis Sīmanis.

    Filmā «Marijas klusums» žūrija atzinīgi novērtēja galvenās varones pārvērtības, kura kļūst par liecinieci sistēmas ļaunumam un galu galā noelmj izvēlēties klusēšanu kā pretošanās veidu pret nežēlīgo vardarbību. «Marijas klusums» ir vēsturiska drāma, kas veidota pēc slavenās teātra un kino aktrises Marijas Leiko dzīvesstāsta un vēsta par viņas dzīves pēdējiem gadiem, kad aktrise dodas uz Padomju Savienību, lai rūpētos par savu mazmeitu, un kļūst par Staļina iniciētās latviešu iznīcināšanas akcijas liecinieku un upuri.

    Filmas seansi festivālā bija ļoti plaši apmeklēti, par to rakstītas atzinīgas atsauksmes ārvalstu medijos. Vairāki žurnālisti atzīmējuši kā zīmīgu faktu, ka uzreiz pēc festivāla preses seansa pasauli sasniedza traģiskā ziņa par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nogalināšanu, velkot paralēles starp reālajiem notikumiem Krievijā un tiem, kas atainoti filmā.

    Filmas «Marijas klusums» radošā komanda ir režisors Dāvis Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, scenārija autori Dāvis Sīmanis, Magali Negroni un Tabita Rudzāte, māksliniece Kristīne Jurjāne, grima māksliniece Beate Rjabovska, komponisti Paulius Kilbauskas un Justas Štaras, montāžas režisore Ieva Veiverīte, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa un producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe. Galvenajās lomās – Olga Šepicka, Artūrs Skrastiņš, Ģirts Ķesteris, Inese Kučinska, Vilis Daudziņš.

    Latvijā filmu «Marijas klusums» sāks demonstrēt 4. aprīlī.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē