• Auto industrijas nākotne – kādi elektriskie superauto mūs sagaida?

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    12. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Auto industrija piedzīvo lielākās pārmaiņas pēdējā simtgadē, proti, spēkratus ar iekšdedzes dzinējiem jau pavisam tuvā nākotnē, iespējams, aizvietos elektroauto, tāpēc arī leģendārie auto ražotāji ir uzsākuši sacensību par videi draudzīgu superauto radīšanu, vēsta kanāls “National Geographic”.

    Superauto no sporta auto un citiem spēkratiem atšķiras ar ātrumu, jaudu, dizainu un, protams, cenu. Šāda dzelzs rumaka cena var sasniegt pat vairākus desmitus miljonus eiro, un tos var atļauties tikai ļoti turīgi cilvēki.

    Piemēram, šobrīd pasaulē dārgākais superauto pasaulē ir “Bugatti La Voiture Noire”. Pēc nodokļu nomaksas tā cena ir 18,7 miljonu ASV dolāru (aptuveni 17,8 miljoni eiro). Jāpiebilst, ka šis auto ir arī ļoti rets, jo tika uzbūvēts tikai deviņos eksemplāros. Taču tas nav ātrākais superauto pasaulē, proti, tā ātrums ir “tikai” 418 kilometri stundā. Savukārt ātrākā superauto tituls pieder citām šī auto ražotāja modelim – “Bugatti Chiron Super Sport”. Tā maksimālais ātrums ir iespaidīgi 440 kilometri stundā!

    Taču “Bugatti” neguļ uz lauriem un kopā ar Horvātijas auto ražotāju “Rimac” jau nākamgad plāno ielauzties elektrosupeauto tirgū ar hibrīdauto “Rimac Nevera”. Savukārt pilnībā elektrisks “Bugatti” varētu parādīties ne ātrāk par 2030. gadu.

    “Honda NSX”: atpakaļ nākotnē

    Pirms teju 30 gadiem, 1984. gadā, ilgi pirms tam, kad konkurenti sāka aizdomāties par zaļajām tehnoloģijām, japāņu ražotājs “Honda” uzsāka darbu pie tā, lai pārveidotu savu slavenāko sporta auto par hibrīdu. Sākotnēji nosaukums bija saīsinājums no vārdiem «New», «Sportscar» «eXperimental» jeb jauns eksperimentālais sporta auto.

    Šobrīd otrās paaudzes “Honda NSX” ar 600 zirga spēkiem bruģē ceļu pavisam jaunām sporta auto paveidam. Lai gan nosaukums NSX paliek nemainīgs, tagad vārdi nozīmē kaut ko citu, proti, tagad atšifrējums ir «New Sports eXperience» jeb jaunā sporta pieredze.

    Otrās paaudzes NSX ir hibrīda elektriskā spēka piedziņa ar 3,5 litru V6 dzinēju ar dubultu turbokompresoru un trim elektromotoriem, no kuriem divi ir daļa no SH-AWD (Super Handling-All Wheel Drive) piedziņas, kas kopā spēj sasniegt 573 ZS.

    “NSX Type S” tika prezentēts 2021. gadā. Bija saražotas tikai 345 “NSX Type S” – 300 bija paredzētas ASV, 30 vienības Japānas, savukārt 15 – Kanādas tirgum. Auto cena – no 172 tūkstošiem ASV dolāru (aptuveni 165 tūkstoši eiro) – padara to pieejamu plašam pircēju lokam.

    “McLaren Artura”: kad māksla satiek nākotni

    Lielbritānijas superauto ražotāja otrā hibrīda, – “Artura”, – nosaukums veidots no vārdiem “art” un “future” jeb māksla un nākotne. Un patiesi “McLaren Artura” izskatās, kā futūristisks mākslas darbs.

    “Artura” var paātrināties līdz 100 km/stundā tikai 2,9 sekundēs, un līdz 200 km/stundā 8,3 sekundēs. Superauto maksimālais ātrums ir 330 km/stundā.

    “Artura” ir pirmais “McLaren” auto ar jauno vieglsvara virsbūvi jeb “Carbon Lightweight Architecture” (MCLA), kas esot vieglāks par tā priekšgājēja konstrukciju. Eksperti novērtē, ka ar šo auto var vienlīdz labi traukties gan pa sacīkšu trasi, gan pa šoseju.

    “Artura” sākuma cena superauto kategorijai ir diezgan pieticīga – tie 238 tūkstoši ASV dolāru (aptuveni 228 tūkstoši eiro).

    “Maserati MC20”: veiktspēja, tehnoloģijas un dizains

    MC20 ir pirmais superauto, ko pēdējos 40 gados uzbūvējis itāļu luksusa auto ražotājs “Maserati”. MC20 nodrošina visu, ko no tā sagaida: veiktspēju, modernas tehnoloģijas un stilīgu dizainu.

    Jāpiebilst, ka “Maserati” inovāciju laboratorija izstrādāja arī pilnībā elektrisku MC20 variantu, kas visai drīz varētu nonākt ražošanā.

    2022. gada maijā “Maserati” prezentēja “MC20 Cielo” (vārds “cielo” itāļu valodā nozīmē debesis), kas ir MC20 kabrioleta variants. Tam ir tas pats 3,0 litru dubultais turbo V6 motors, taču "MC20 Cielo” ir pievienots divdaļīgs salokāms cietais jumts. Jumta sistēma sver papildu 65 kg, savukārt jumta atvēršana un aizvēršana aizņem tikai 12 sekundes.

    “Maserati” norāda, ka MC20 svars ir “zem 1500 kg”, taču neatkarīgi eksperti saka, ka tas varētu būt ap 1700 kg.

    “Lotus Evija”: iespaidīgs auto par iespaidīgu cenu

    “Evija” ir pirmais britu luksusa superauto ražotāja “Lotus” elektriskais modelis un tās ir arī ātrāks nekā citi iepriekšējie “Lotus” spēkrati. Proti, “Lotus” apgalvo, ka “Evija” spēs paātrināties no 0 līdz 100 km/h mazāk nekā trīs sekundēs, un no 0 līdz 300 km/stundā 9,1 sekundē, kā arī spēs sasniegt maksimālo ātrumu 349 km/stundā.

    Tika paziņots, ka plānots saražot ne vairāk kā 130 “Evija” modeļus. Jāatzīmē, ka nosaukums “Evija” atvasināts no bibliskā vārda “Eva”, kas nozīmē “dzīvs”.

    Kā jau superauto pienākas, arī “Lotus Evija” cena ir visai iespaidīga – 2,3 miljoni ASV dolāri (2,2 miljoni eiro).

    “Bugatti Rimac Nevera”: kad luksuss satiek elektriskās tehnoloģijas

    Futūristiskais “Bugatti Rimac Nevera” ir elektriskais superauto, kas ir slavenā franču luksusa auto ražotāja “Bugatti” un pazīstamā Horvātijas elektroauto tehnoloģijas kompānijas “Rimac Automobili” sadarbības auglis.

    Kad 2021. gadā "Bugatti Rimac Nevera” tika prezentēta sabiedrībai, uzreiz tika ziņots, ka tas ir viens no visvarenākajiem un visātrākajiem elektriskajiem automobiļiem, kas jebkad ir radīts.

    Šim superauto ir 1914 ZS, kas patiešām padara to par vienu no visjaudīgākiem spēkratiem pasaulē. Tas spēj sasniegt 100 km ātrumu mazāk nekā divās sekundēs. “Bugatti Rimac Nevera” ir aprīkots ar 120 kWh akumulatoru, kas nodrošina ievērojamu braukšanas diapazonu. Maksimālais ātrums, kuru spēj sasniegt šīs futūristiskais spēkrats, ir 415 km/stundā.

    Taču, protams, lai šāds superauto rotātu jūsu garāžu, būs jāšķiras no prāvas naudas summas, proti, sākumcena ir 2,4 miljoni ASV dolāru (2,3 miljoniem eiro). “Rimac” ziņo, ka jau 50 “Bugatti Rimac Nevera” atraduši savus īpašniekus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē