• Uztura nepietiekamības pazīmes. Ja tādas ir, dodies  pie ārsta!

    Uzturs
    Arta Lāce
    25. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja organismam kādu iemeslu dēļ pietrūkst nepieciešamo barības vielu un krītas svars, vispirms pazūd nevis tauki, bet gan liesā šūnu masa. Tas nozīmē, ka nodilst muskuļi un orgāni un mainās ķermeņa uzbūve. Šādu stāvokli dēvē par malnutrīciju jeb uzturvielu deficītu. Malnutrīcijas pirmās pazīmes skaidro dietoloģe interniste Laila Meija.
    • Svars kūst bez mērķtiecīgas vājēšanas. Ja trīs mēnešu laikā neplānoti, nepalielinot fizisko slodzi un/vai nepārkārtojot savu ēdienkarti, cilvēks zaudē vairāk nekā piecus procentus ķermeņa svara, noteikti jādodas pie ārsta! Piemēram, ja tu sver 60 kilogramus, trīs pazuduši kilogrami neliekas daudz, taču var liecināt par veselības nedienām.
    • Sarūk apetīte. Jā, varētu domāt – tas taču labi, ledusskapis vairs nevilina un pārtikas plauktiem veikalos ej garām bez jebkādas intereses. Tomēr, ja tu apēd mazāk nekā agrāk, jo ir sajūta, ka ēdiens vairs neiet pie dūšas, ja ir traucēta smaržas un garšas sajūta, kā arī zudusi interese par ēšanu – tie ir signāli, ka kaut kas nav kārtībā.
    • Pazūd muskuļi. To visvieglāk pamanīt pēc apģērba, kas kļūst par lielu, vai gredzeniem, kas vairs neturas pirkstos. Pirmie parasti sarūk sejas, kāju, roku un dupša muskuļi. Jāuzmanās arī apaļīgām dāmām, jo uzturvielu deficīts var būt arī cilvēkiem ar lieko svaru. Piemēram, 10 procenti nejauši izgaisušu kilogramu, kad iepriekš svēri centneru, izraisīs pozitīvas emocijas, skatoties spogulī, bet nenāks par labu tavam organismam.
    • Sliktāk dzīst pušumi. Drusku iešņāpi ar nazi pirkstā, agrāk brūce aizvilkās ātri vien, bet tagad nedzīst un nedzīst…
    • Regulāri moka nogurums, draņķīga oma un nespēks. Slikta emocionālā un fiziskā pašsajūta, aizkaitināmība, nomāktība, miegainība, apātija, lēnīga prāta darbība, apgrūtināta koncentrēšanās un pat prāta aptumsums – arī šīs pazīmes var liecināt par uzturvielu trūkumu.
    • Ķermeņa masas indekss ir mazāks par 20 kg/m² līdz 70 gadu vecumam vai 22 kg/m² no 70 gadu vecuma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē