• Kas ir sarkanā mezgliņēde, un kā ar to cīnīties?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    18. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Par labākajām metodēm šīs kaites ārstēšanā lasītājai stāsta dermatovenerologs Raimonds Karls.

    Lasītājas vēstule: Man uz ķermeņa ādas atklāja sarkano plakano mezgliņēdi. Jau vairāk nekā gadu lietoju ziedi «Dermovate», bet uzlabošanās nav manāma. Vai nav kādi citi efektīvāki līdzekļi šīs slimības ārstēšanai?Ilona

    Sarkanā plakanā mezgliņēde jeb latīniski lichen ruber planus ir ādas kaite ar neskaidru izcelsmi. Tai ir vairākas formas – ādas, nagu un gļotādas. Sarkanā plakanā mezgliņēde var skart arī galvas mataino daļu.

    Visbiežāk tā izpaužas ar sarkaniem, parasti piepaceltiem izsitumiem, kas dažkārt niez.

    Izsitumi ir divus līdz septiņus milimetrus lieli, apaļas vai biežāk ovālas formas un dažkārt saplūst savā starpā. Visbiežāk šie izsitumi parādās uz plaukstas locītavas pamatnes, kur nēsā pulksteni, un arī uz ķermeņa sānu virsmām. Vienlaikus tādi paši elementi var manifestēties arī mutes dobumā, bet tur tie izskatās nevis sārti, bet tieši otrādi – bālgani.

    Ilona, jums jāapbruņojas ar pacietību. Sarkanā plakanā mezgliņēde ir hroniska ādas slimība, kurai mēdz būt ilgstoša gaita, un diemžēl nevar prognozēt, kad tā izpaudīsies.

    Uzliesmojumu mēdz veicināt fizisks un emocionāls stress vai pārslimota vīrusu infekcija, ko izraisa, piemēram, adenovīruss, herpesvīruss vai kovida vīruss.

    Turklāt sarkanajai plakanajai mezgliņēdei iespējama saistība ar C hepatīta vīrusa klātbūtni organismā, tāpēc noteikti iesaku jums veikt asins analīzes. Arī daži medikamenti un narkotiskās vielas var ierosināt ēdes attīstību. Dažkārt novēro ģenētisko predispozīciju jeb noslieci, kad slimība ir vairākiem vienas ģimenes pārstāvjiem.

    Ja vien nav skarti lieli ādas laukumi, sarkanā plakanā mezgliņēde nav smaga slimība.

    Tās ārstēšana ir simptomātiska – cenšas mazināt izsitumus, un tas prasa gan ārsta, gan pacienta pacietību. Medikamenti jālieto ilgstoši, kamēr ir slimības izpausmes uz ādas.

    Pret sarkano plakano mezgliņēdi izmanto arī jūsu minēto hormonālo ziedi Dermovate, kas satur aktīvo vielu klobetazola propionātu un ir augstas potences kortikosteroīds. Ja slimības skartais laukums ir neliels, pamatā izmanto šīs grupas medikamentus. Var lietot arī tā dēvētos lokālos imūnmodulatorus jeb kalcineirīna inhibitorus, kurus izmanto arī atopiskā dermatīta ārstēšanai.

    Nakts niezes gadījumā var izmantot antihistamīnus jeb pretalerģijas zāles.

    Ja izsitumi ir plaši un arī uz dzimumorgānu vai mutes gļotādas, medikamentus, piemēram, metotreksātu vai ciklosporīnu, var lietot iekšķīgi. Jārēķinās, ka šīs zāles nomāc imunitāti, bet pie sarkanās plakanās ēdes tie dod labu rezultātu.

    Papildus var izmantot fototerapiju ar UVA stariem, bet tā Latvijā ir grūti pieejama.

    Atkarībā no slimības izpausmes nepieciešams no pieciem līdz pat vairākiem desmitiem seansu. Piebildīšu, ka, izmantojot fototerapiju ilgstoši, tā ir saistīta ar vēždraudi, turklāt ne visiem šī metode palīdz. Ārstēšanās brīdī rezultāts var būt labs, bet pēc kāda laika var atkal sākties slimības uzliesmojums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē