• Kāpēc obligāti jāēd brokastis? Turklāt siltas!

    Uzturs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    18. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Daudzi lepojas: «Es brokastis neēdu! Mostos septiņos vai sešos un pirmo reizi ēdu tikai vienpadsmitos.» Tas nav labi. Kāpēc, to pastāsta internists un gastroenterologs Aleksejs Derovs.

    Ziemā mēs savu mašīnu iedarbinām un ļaujam, lai mehānisms mazliet pastrādā, iesildās pirms braukšanas. Līdzīgi mums no rīta jāpiestartē gremošanas trakts.

    Patiesībā tas nekad nestāv absolūti tukšs – pat tad, ja neēdam, tik un tā kuņģī kaut kādas sulas atrodas, tikai mazā kvantumā.

    Tās lēnītēm notek uz divpadsmitpirkstu zarnu, rada pūšanas un rūgšanas procesus, maina mikrofloru, un arī pašam kuņģim tas nav labi, jo tas tomēr domāts, lai kaut ko pārstrādātu. Ne jau tā, ka daudz, bet regulāri. Ja runājam par brokastīm, tām jābūt siltām un kaut vai 2–3 ēdamkarotēm. Silts ēdiens nav silta tēja vai kafija – tas neskaitās!

    Nav arī runa par pārēšanos, bet tikai to, lai  kuņģi un gremošanas traktu pareizi iedarbinātu, lai tas sāk pareizi strādāt, lai pareizi izdalās hormoni.

    Nevajadzētu aizrauties arī ar mitoloģiju – «No rīta es dzeru tikai citronūdeni!» Ar šādu paņēmienu mēs tikai noskalojam visu, kas kuņģī sakrājies, un tas aiztek uz divpadsmitpirkstu zarnu. Zarna atkal nesaprot: kuņģī tukšums, bet sulas tek, ko ar to darīt?! Atkal ir pūšana, rūgšana. Līdz ar to – nedaudz, bet kaut kas no rīta ir jāapēd.

    Lielākās bēdas brokastis sagādā cilvēkiem, kuri saka: «Jā, bet es nekad neesmu ēdis brokastis! Mana mamma tā nedara un vecmamma arī, un mēs visi labi dzīvojam…» Cilvēks pieradināts pie šāda režīma, izveidojušies stabili ieradumi. Taču zinu pacientus, kuri, ja tā drīkst sacīt, lauž savus ieradumus, divas trīs nedēļas iztur jauno režīmu, ēdot vieglas, siltas brokastis, un pēc tam vecajās sliedēs vairs nevar atgriezties, jo organisms uzreiz izjūt, kas viņam labāk.

    Organisms vairs neļauj no jaunā modeļa tik viegli atkāpties. Nebūs!

    Ak jā, piemirsu vēl vienu lietu pieminēt, par ko kuņģis priecātos…Kuņģis būtu pateicīgs, ja ēdiens būtu viegli pārstrādājams. Kur problēma? Ne tikai pašā produktā, bet saliktā ēdienā. Pieņemsim, soļanka vai Olivjē salāti… Kad vienkopus ir ļoti daudz komponentu, tas ārkārtīgi sarežģī kuņģa dzīvi. Kuņģim viss tomēr jāsasmalcina, tātad jāsaprot, kas tās par sastāvdaļām, un šis process aizņem ilgāku laiku. Jo ilgāk kuņģis strādās pārslodzes režīmā, jo lielāka iespēja, ka sāksies viegls gastrīts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē