• Apauj kājas! Kā izvēlēties pārgājiena apavus?

    Fitness
    Ieva Smilga
    Ieva Smilga
    7. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Mēs zinām – izvēlēties apavus aktivitātēm dabā var būt visai sarežģīti, jo piedāvājums ir milzīgs. Ja zini, ko vēlies, spēsi ­atrast izcilus apavus. Ja skaidri nezini – vari nopirkt labus apavus, kuri liks vilties, jo nav paredzēti konkrētajiem apstākļiem. Sagrupējām pārgājienu apavus, lai tev rodas lielāka skaidrība, kurā virzienā skatīties.

    Konsultē Andris Kursītis,
    piedzīvojumu eksperts no veikala Virsotne

    Adītās zeķes vai specializētās zeķes?

    Vēlams pirkt specializētas pārgājienu zeķes, jo tās paveic lielu darba daļu. Ieteicams izvairīties no mājās adītām zeķēm, jo tām šķiedra plūksno vairāk nekā specializētajām, ilgtermiņā aizsitot membrānu. Salīdzinājumā – specializētajām zeķēm šķiedra veļas bumbiņās, neaizsprostojot membrānu. Jāpiemin, ka ar apaviem nekas nenotiks, ja vienu reizi tajos ievilksi parastas vilnas zeķes. Lai aizsprostotu membrānu, būtu nepieciešami vairāki mēneši intensīvas to lietošanas.

    Kur dosies?

    Daudz par to neaizdomājas, bet apavu izvēlē svarīga arī galamērķa specifika. Pirms pāris gadiem ļoti populārs galamērķis bija Korsikā atrodamā pārgājienu trase GR20, kura dažkārt uzskata par grūtāko Eiropā. Šajā takā ir ļoti abrazīvs segums – kā smilšpapīrs. Jārēķinās, ka šeit apavu zole dils pastiprināti un labāk izvairīties no, piemēram, mīkstajiem taku skriešanas apaviem. Pat pārgājiena zābaku zole te dils pastiprināti. Piemērotākie apavu būs approach jeb piegājiena apavi, kuri ir viegli, bet ar ļoti izturīgu zoli, kas piemērota tieši abrazīvām klintīm. Šie apavi ir hibrīds starp pārgājiena un klinšu kāpšanas apaviem – tiem ir klinšu kāpšanas kurpju zoles īpašības un pārgājienu apavu forma. Tos visbiežāk izmanto gājienos līdz kalniem – no tā arī radies nosaukums.

    Savukārt Islandē ir asi akmeņi – šeit labāk izvēlēties apavus ar cietu, izturīgu zoli un sānu aizsardzību, piemēram, kalnu vai trekinga zābakus, kas paredzēti lielākām slodzēm.

    Taku skriešanas apavi

    Publicitātes foto

    Piemēroti: skrējieniem dabā bez vai ar vieglu somu plecos.

    Reljefs: vidēji līdzens un kalnains.

    Gadalaiki: vissezonas.

    Viegli un mīksti apavi, kuri domāti ātram, agresīvam solim, lai ātrāk tiktu uz priekšu. Šos skriešanas apavus var izmantot arī vieglākiem vienas dienas pārgājieniem. Ja plāno lietot vasarā, labāk izvēlēties modeļus bez membrānas – pat ja tie kļūs slapji, žūs ātrāk nekā tie, kuros iestrādāts ­mem­brān­audums. Ne mazāk svarīgi – apavos bez membrānas ir labāka ventilācija.

    Ja vēlies iet pārgājienā ar skriešanas apaviem, tiem jābūt taku, ne pilsētas skriešanas apaviem bez protektora, – mitrā laikā pārvietoties ar tiem dabā var būt tāpat, kā ziemā braukt ar vasaras ­riepām.

    Tas, ko cilvēki bieži nesaprot, – šie apavi nekalpo ilgi. Tie sāks brukt pēc aptuveni 1000 kilometriem. Jo vieglāks un plānāks apavs, jo īsāks tā mūžs.

    Pārgājiena apavi

    Publicitātes attēls

    Piemēroti: dažādu veidu vienas vai divu dienu pārgājieniem, ­kuros nav jānes smaga soma.

    Reljefs: līdzens vai neliels reljefs.

    Gadalaiki: pavasaris, rudens, ziema.

    Salīdzinoši viegli apavi, kuri domāti īsākiem un ātrākiem pārgājieniem vidē, kas nav pārlieku izaicinoša, – meži, pļavas, takas, nelieli kalni un gravas. Apavi var būt kā zābaki, bet drīzāk – kurpes bez paaugstinātas augšdaļas. Apavi veidoti no mīkstāka auduma, zoles ir padevīgākas nekā zābakiem, kas tos padara ērtus un pieļauj ­lielāku pēdas kustības brīvību.

    Šādus apavus iecienījuši, piemēram, nūjotāji, jo tie ir samērā viegli un izturīgi, piemēroti dažādām virsmām – mežam, grantij, ­asfaltam u. c. Apavos gandrīz vienmēr iestrādāts arī membrānaudums, tiem mēdz būt visaptverošs vai daļēji aptverošs gumijas aizsargs, kurš pasargā kāju no akmeņu sitieniem un mitruma.

    Nebūs pati labākā izvēle vairāku dienu pārgājieniem, kuros jānes smaga soma, jo tie var nenoturēt potīti un zole ir mīksta. Ko tas nozīmē? Kājas nogurs daudz ātrāk un ilgākā laika posmā lielāka iespēja tikt pie traumām. Ja vēlies šos apavus izmantot ziemā, tie noteikti jālieto kopā ar bahilām, citādi kājas būs slapjas jau ­pirmajā kupenā.

    Kalnu zābaki

    Publicitātes attēls

    Piemēroti: ilgiem, gariem, smagiem pārgājieniem sarežģītā apvidū ar ­smagu somu plecos.

    Reljefs: kalnains un izaicinošs.

    Gadalaiki: vissezonas.

    Apavu smagā artilērija – kalnu zābaki, piemēroti tehniski sarežģītiem gājieniem, piemēram, kalnu pāreju šķērsošanai sniegotā apvidū. Šie zābaki nereti pieejami kā pustehniskie alpīnisma zābaki, un tiem var pielikt dzelkšņus, lai ietu pa ledājiem. Zābaki pieejami gan ar, gan bez siltinājuma, tajos vienmēr ir iestrādāta membrāna, lai pasargātu kājas no mitruma. Tie ir cietāki, smagāki un stingrāki nekā trekinga zābaki un nodrošina maksimālu potītes stabilitāti. Labi kalnu apavi palīdz nest smagumu, jo katrā solī notur potīti stabili savā vietā – pašam nav tam jāpatērē enerģija. Salīdzinot – plānākie un vieglākie pārgājienu un trekinga apavi lokās līdzi potītei, rezultātā locītavām katrā kustībā jāveic lielāks darbs.

    Kalnu apavu izvēle būs veiksmīga ne tikai kalnos, bet arī garos vairāku dienu vai nedēļu pārgājienos. Šie zābaki noder, arī, piemēram, ejot Latvijas purvos – cietās un stingrās zoles dēļ tie ir ļoti stabili un labi sader ar purva kurpēm, kuras, dodoties purvos, velk apaviem pa virsu. Šādi zābaki nebūs piemēroti Via ferrata pārgājieniem, tāpēc, ja zini, ka kādā maršruta posmā būs Via ferrata, labāk somā iemest vieglus apavus ar plānāku zoli, lai uz ķēžu ceļiem vieglāk sajust pamatu un kājas pozīciju.

    Trekinga
    (kalnu pārgājienu) zābaki

    Publicitātes attēls

    Piemēroti: vairāku dienu pārgājieniem Latvijā un ārzemēs, ja somas smagums ­pārsniedz 10–15 kg.

    Reljefs: nelīdzens un kalnains.

    Gadalaiki: vissezonas.

    Populārākie un universālākie zābaki, kurus izvēlas visbiežāk. Tie veidoti no izturīga materiāla – sintētikas vai ādas, zole ir cietāka. Apavi nodrošina potītes atbalstu un trieciena amortizāciju. Tie visbiežāk ir puszābaki, kas veidoti ar domu, ka gājējs tajos pavadīs ilgāku laika posmu, tāpēc ir mitrumizturīgi, bet elpojoši. Zābakiem lielākoties nav iekšējā siltinājuma, salīgākai kājai ziemā ar tiem varētu būt par aukstu, bet šo problēmu var risināt ar ziemas pārgājienu zeķu pāri. Apavi ir izturīgāki, un, pareizi rūpējoties, tie kalpos ilgāk nekā pārgājienu apavi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē