• Veselīgs uzturs jau no pirmajām dienām

    Reklāmraksts
    13. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Bērna pirmā iepazīšanās ar jaunām garšām un ēdieniem atstāj nospiedumus visas dzīves garumā… jo tas, ko un kā mēs ēdam pirmajos dzīves mēnešos un gados, lielā mērā nosaka garšu izvēli, ēšanas paradumus un arī svaru vēlāk, esot pieaugušiem. Ēdiens nav tikai uzturvielas, bet arī atmiņas, paradumi un vēlmes, kas nāk no agras bērnības.

    Pirmajos dzīves mēnešos mazuļa galvenais uzturs ir mammas piens vai piena aizstājējs, taču, bērnam paaugoties, ar pienu vien vairs nevar nodrošināt visas nepieciešamās uzturvielas, un tad sākam piedāvāt papild­ēdienu.

    4–6 mēnešu vecumā bērna gremošanas trakts ir nobriedis, lai uzņemtu papildu uzturvielas, un bērnam sāk arī parādīties interese par ēdienu. Katrs
    produkts, ko bērnam piedāvājam nogaršot, ir jauna, pirms tam neiepazīta garša – jaunas pasaules atklāšana. Ēdiens ir ne tikai vērtīgās kalorijas un vitamīni, nepieciešamais minerālvielu un antioksidantu daudzums, bet arī pirmā valoda, kuru apgūstam un kurā runājam visu turpmāko dzīvi.

    «Mēs, vecāki, esam tie, kas spēj ietekmēt bērnu ēšanas paradumus un arī to, ko viņi ēdīs, kad būs pieaugušā vecumā. Tas savukārt ietekmē viņu veselību un svaru. Mūsu vēlmes dabiski ietekmē ģenētika, bet vēl jo vairāk atmiņas par pirmajām garšām un ēšanas paradumiem, kas iegūti agrīnā vecumā,» uzsver Bī Vilsone, grāmatas Pirmais kumoss (First Bite) autore, piebilstot, ka daļēji pārtikas izvēles kodēšana sākas jau brīdī, kad māte gaida mazuli.

    Interesanti

    Izrādās, jau esot mammas vēderā, mazulis spēj sajust, ko mamma ir ēdusi, un vēlāk šo garšu atceras. Pētījumi par uzturu un ēšanas paradumiem liecina: ja grūtniecības laikā mamma lietoja uzturā, piemēram, daudz ķiploku, arī augļūdenī bija jūtama ķiploku garša, un tas savukārt iekodēja bērnu labprāt ēst ķiplokus. Tāpat uzskata, ka bērni, kuru mātes zīdīšanas laikā dzēra daudz burkānu sulas, vēlāk, ēdot cietu pārtiku, dod priekšroku pārtikas produktiem ar burkāniem.

    Izvēlas Igaunijas mazuļi

    Uzņēmuma Salvest bērnu pārtikas Põnn sērijas produktu tapšanā piedalās gan pieredzējuši produktu izstrādātāji, gan Igaunijā atzītā pediatre Rēta Raukasa, bet galīgo lēmumu pieņem Igaunijas mazuļi, jo tieši viņu mīļākie produkti nonāk veikalu plauktos.

    Põnn produktu testa grupā iekļauti apmēram 50 zīdaiņi, kuri izgaršo visus izstrādes procesā esošos produktus. Degustācija parasti tiek veikta mājās, jo ierastā vidē bērnu ir vieglāk iepazīstināt ar jaunu garšu un vērot viņa reakciju. Pēc degustācijas vecāki aizpilda tiešsaistes aptauju, lai sniegtu atgriezenisko saiti. Pozitīvas atsauksmes gadījumā top jauns produkts, kas nonāk tirgū. Ja vidējie rādītāji tomēr saglabājas zemi, mēģina noskaidrot, kā produktu var uzlabot, jo svarīgi, lai mazuļiem ēdiens garšotu.

    Šāda produktu izstrāde uzņēmumam ir nodrošinājusi mazo patērētāju atbalstu, kā arī plašu atzinību, piemēram, vairākus gadus pēc kārtas saņemot balvu par labāko bērnu pārtiku Igaunijā.

    Garšīgi, no augstvērtīgām izejvielām

    Lai pieaugušā vecumā mēs prastu novērtēt tīru ēdienu, smalkākas garšas nianses un kvalitāti, zīdaiņu un bērnu uztura sastāvdaļas jāizvēlas īpaši rūpīgi. Igaunijā atzītā pediatre Rēta Raukasa, kuras uzraudzībā top Salvest (viens no lielākajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem Igaunijā) zīdaiņu pārtikas sērija Põnn, uzsver, ka, sākot zīdaiņa piebarošanu, ēdiens vienmēr jāgatavo no tīrākajām un kvalitatīvākajām izejvielām. Tas jāņem vērā, arī izvēloties gatavos biezeņus un citu bērniem paredzēto pārtiku veikalu plauktos. Piemēram, Põnn sērijas zīdaiņu pārtika ir gatavota no augstas kvalitātes stingri pārbaudītām izejvielām. Dārzeņu ēdienos pēc iespējas izmanto vietējo gaļu, kartupeļus un burkānus, biezputrās – Igaunijas pienu un, cik vien iespējams, arī vietējos graudaugus. Šobrīd visus produktus tūbiņās un stikla burciņās, kuru pamatā ir augļi, pilnībā ražo tikai no bioloģiskiem produktiem, un nākamajos gados, ražojot visu sērijas produkciju, ir plānots pilnībā pāriet uz ekoloģisku izejvielu izmantošanu.

    «Tā kā mazulis pamazām tikai mācās sajust dažādas garšas, svaigi dārzeņi un augļi jau paši par sevi sniedz bagātīgu un neaizmirstamu pieredzi. Tādēļ ēdienam nevajadzētu pievienot sāli, cukuru vai citas garšvielas. Pavisam nedaudz var lietot garšaugus. No dārzeņiem bērnu pārtikā var izmantot visus vietējos dārzājus un sakņaugus, turklāt ir vērts atcerēties zelta likumu – vienā nedēļā viens jauns auglis vai dārzenis,» atgādina pediatre Rēta Raukasa.

    Kā pašu pirmo uzturu papildus krūts pienam Raukasa iesaka izvēlēties maigas garšas pašķidru dārzeņu biezeni. Augļu biezeņus kā pirmo papildēdienu speciāliste tomēr neiesaka, jo bērns uzreiz iemīļos saldo garšu un vēlāk ne tik izteiktas garšas dārzeņi bērnam var šķist ne pārāk tīkami.

    Vecākiem noteikti nevajadzētu padoties, ja pēc pirmās, otrās un pat trešās reizes bērns jauno ēdienu izstumj no mutes. Dažkārt vajag pat desmit reižu, pirms mazulis beidzot pieņem jauno garšu. Pēc iepazīšanās ar dārzeņiem ēdienkarti var sākt papildināt ar biezputrām, un tad jau ir laiks uzturā iekļaut kvalitatīvu liesu gaļu. Tādējādi bērns pierod pie dažādām garšām un tekstūrām.

    Paēdis un priecīgs bērns arī ceļojuma laikā

    Plānojot ceļojumu ar mazuli, rūpīgi jāpārdomā ēdienkarte un līdzi jāņem pietiekami daudz mazuļa pārtikas. Pat tad, ja svešas vietas mazam bērnam rada zināmu trauksmi, pazīstamas garšas ātrāk palīdzēs pielāgoties jaunajai videi.

    Esot prom no mājām, bieži vien ir grūti nodrošināt maltītes, kuras vienlaikus ir veselīgas, kvalitatīvas un pie kuru garšas bērns jau ir pieradis.

    Ēdienam ir svarīga nozīme, arī ceļojot ar lidmašīnu, jo ēšana bērnam palīdz novērst vai ievērojami mazināt ausu sāpes, ko izraisa gaisa spiediena izmaiņas lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās brīdī. Ceļojot ar zīdaini, lidmašīnas salonā drīkst ņemt bērnam nepieciešamo pārtiku traukā, kas lielāks par 100 mililitriem. Svarīgi atcerēties, ka nav prasības bērnu pārtiku iesaiņot caurspīdīgā plastmasas maisiņā.

    Biezenis tūbiņā

    • lCeļojuma pirmajām dienām mazuļa iemīļoto ēdienu var pagatavot un ielikt mazās burciņās, maltītes garša un sastāvs radīs mājas sajūtu un palīdzēs bērnam jaunajā vidē justies droši. Tomēr siltā laikā mājās gatavotu ēdienu ilgi nevar uzglabāt, turklāt jau tā neērtos apstākļos, lai pabarotu mazuli, jāizmanto karote un trauki.
    • Šādu problēmu risinājums ir bērnu pārtika parocīgās tūbiņās, kuru izveicīgākie bērni no tūbiņas tieši mutē var iespiest arī paši.
    • Põnn sērijas mazuļu ēdienu klāstā ir vairāki sāļie un saldie biezeņi un gardi smūtiji. Visi augļu biezeņi ir gatavi tūlītējai lietošanai. Dārzeņu biezeņus pirms ēdienreizes var sasildīt, piemēram, tasītē silta ūdens vai vienkārši paturot starp plaukstām.
    • Tūbiņās pildītais ēdiens nav jāuzglabā vēsā vietā, un to var viegli paņemt līdzi, dodoties ceļā. Tāpat to ir ērti iedot bērnam, braucot automašīnā, kur vecākiem grūti pašiem pabarot bērnu drošības jostas dēļ.

    Ar pirkstiņiem satveramie produkti

    • Zīdaiņiem, kas vecāki par astoņiem mēnešiem, ceļojumā var ņemt līdzi arī ēdienu, ko var satvert ar pirkstiņiem. Šāds ēdiens garākā ceļojumā vienlaikus gan sniegs aktīvas nodarbes, gan arī mazinās izsalkuma sajūtu. Tie var būt mājās sagriezti bērna iemīļotie dārzeņi un augļi, kurus vajadzīgajā brīdī var pasniegt aizmugurējā sēdeklī sēdošajam mazulim.
    • Põnn sērijas produktu klāstā kā ērta uzkoda pieejami kukurūzas čipsi, kas gatavoti no bioloģiskajiem kukurūzas miltiem. Tie ir piemēroti gan vienkārši jautrai kraukšķināšanai, gan arī kā piedeva pie jogurta, ogām vai dārzeņu biezeņa.
    • Svarīgi atcerēties, ka bērns, ēdot ar pirkstiņiem satveramos produktus, nedrīkst atrasties guļus stāvoklī un ir pastāvīgi jāuzrauga.

    PIEEJAMI VISOS LATVIJAS LABĀKAJOS VEIKALOS!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē