• Veseli un spīdīgi mati – 10 padomi, kā pareizi kopt matus

    Reklāmraksts
    21. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Mati ir mūsu skaistākā rota, tomēr, lai mati būtu veseli un spīdīgi, ļoti svarīgi tos pareizi kopt. Pareiza matu kopšana ļaus parūpēties ne tikai par matu vizuālo izskatu, bet arī izvairīties no matu un galvas ādas problēmām. Katra cilvēka mati ir unikāli, un matu tipi var atšķirties, tomēr ir pāris universāli padomi, ko vajadzētu ņemt vērā ikvienam – lūk, 10 padomi, kā pareizi kopt matus!

    Mazgājiet matus pareizi

    Matu mazgāšana varētu likties pavisam vienkāršs higiēnas pasākums, tomēr patiesībā lielākā daļa cilvēku nemaz neprot mazgāt matus. Svarīgi nepārspīlēt ar šampūna daudzumu – ielejiet šampūnu plaukstā un uzreiz saputojiet to, uzklājot to uz matu saknēm un viegli pamasējot galvas ādu! Galvenais – nesteidzieties! Šampūna iemasēšanai matos vajadzētu aizņemt aptuveni minūti. Ja putas ātri pazūd, mati vēl joprojām nav tīri, tādēļ ieteicams noskalot šampūnu un atkārtot mazgāšanu vēlreiz.

    Izvairieties no karsta ūdens, tā vietā mazgājiet matus ar remdenu ūdeni! Šampūnu uzklājiet no augšas uz leju, savukārt kondicionieri no lejas uz augšu! Kondicionieri turiet matos tik ilgi, cik ražotājs norādījis uz iepakojuma!

    Izvēlieties matiem piemērotu šampūnu un kondicionieri

    Šampūns un arī kondicionieris jāizvēlas atbilstoši matu tipam! Ne velti uz matu mazgāšanas līdzekļiem redzami dažādi uzraksti – sausiem matiem, šķeltiem matiem, krāsotiem matiem, balinātiem matiem utt. Tāpat jāpievērš uzmanība sārmiem šajos līdzekļos, tiem vajadzētu būt ar neitrālu рН ≤ 5,0. Sārms palielina berzi starp matiem, kā arī izraisa kutikulas bojājumus un šķiedru iznīcināšanu.

    Centieties neizmantot matu veidošanas ierīces

    Ja iespējams, vienmēr ļaujiet matiem izžūt dabīgā veidā, neizmantojot matu veidošanas ierīces – tas pasargās matus no lūšanas. Ja tomēr kādu iemeslu dēļ nepieciešams matus sakopt ātrāk, izmantojiet matu veidošanas ierīces zemākajā temperatūras režīmā, tādējādi mati netiks dedzināti! Ja matu veidošanas ierīces tiek izmantotas bieži, noteikti neaizmirstiet par speciālajiem karstuma aizsardzības līdzekļiem!

    Centieties neizmantot ķīmiskus matu kopšanas līdzekļus

    Vēloties palielināt matu apjomu un izveidot skaistas frizūras, matu veidošanai bieži tiek izmantotas putas, gēli, lakas. Jāņem vērā, ka šie ķīmiskie matu kopšanas līdzekļi padara matus ļoti trauslus, kā rezultātā mati zaudē dabisko spīdumu un kļūst ļoti plāni. Ja tomēr kādu iemeslu dēļ nepieciešams lietot ķīmiskus matu kopšanas līdzekļus, nepaslinkojiet un parūpējieties, lai tie tiktu rūpīgi izskaloti no matiem! Nekādā gadījumā neturiet matos ķīmiskus līdzekļus vairākas dienas!

    Aizsargājiet matus no saules

    Saule kaitē ne tikai mūsu ādai, bet arī matiem – UV stari sagrauj matu struktūru, padarot tos blāvus un mazāk elastīgus. Vasarā centieties paslēpt matus, uzliekot kapuci, nēsājot lakatiņu vai cepuri!

    Izmantojiet papildu dabīgus matu kopšanas līdzekļus

    Matiem un galvas ādai, gluži tāpat kā mūsu ķermenim, nepieciešamas dažādas kopjošas procedūras, tādēļ ik pa laikam izmantojiet papildu dabīgus matu kopšanas līdzekļus! Aptuveni reizi nedēļā ieklājiet matos dabīgu matu masku, kas pagatavota no medus, olām un eļļas (kokosriekstu vai olīveļļas). Sausiem matiem palīdzēs arī avokado mīkstums, savukārt taukainiem matiem palīdzēs alvejas sula un/vai citrona sula. Ieklājiet masku matos, iemasējiet galvas ādā un pēc 20–25 minūtēm noskalojiet – mati kļūs mīksti un spīdīgi!

    Sekojiet līdzi savam uzturam

    Ja vēlaties ne tikai vizuāli pievilcīgus, bet arī veselus matus, sekojiet līdzi savam uzturam! Neievērojiet stingras diētas – svarīgi, lai mati saņem visas nepieciešamās vielas, tai skaitā vitamīnus, minerālvielas un ūdeni! Krasas beztauku diētas padara matus trauslus un lūstošus, nepārdomāta uztura rezultātā var pastiprināties matu krišana. Atcerieties, ka matiem paredzētie vitamīni efektīvam rezultātam jālieto vismaz trīs mēnešus!

    Regulāri apgrieziet matu galus

    Vēloties saglabāt matu garumu, liela daļa sieviešu kategoriski atsakās griezt matus – tā ir liela kļūda! Protams, nav krasi jāsamazina matu garums, tomēr regulāri vajadzētu apgriezt sašķēlušos matu galiņus! Lai cik veseli un spīdīgi būtu mati, matu gali ar laiku kļūst sausi, kā rezultātā sāk šķelties. Svarīgi, lai matu gali tiktu apgriezti ar asām šķērēm, tādējādi nenodarot matam bojājumus!

    Izvēlieties saudzīgus matu aksesuārus

    Centieties izmantot saudzīgus matu aksesuārus – agrāk iecienītās metāla ķemmes, ruļļi un sprādzes veicina matu lūšanu. Aksesuāriem vajadzētu tikt izgatavotiem no koka, plastikas vai gumijas.

    Nosakiet matu stāvokli

    Ja šķiet, ka neviens līdzeklis nepalīdz matu kopšanai, laba ideja ir noteikt matu stāvokli. Ja Jums ir ādas un matu veselības problēmas, noteikti vērsieties pie ārsta, savukārt, ja vēlaties noteikt ādas un matu stāvokli un noskaidrot to kopšanai piemērotākos līdzekļus, veiciet pārbaudi kādā no aptiekām!

    Bieži vien ir situācijas, kad cilvēks ir pārliecināts par savu ādas un matu tipu, tomēr realitātē tas ir citādāks un līdz šim vairāku gadu garumā izmantotie līdzekļi nav bijuši piemēroti.

    Visu nepieciešamo matu kopšanai iespējams iegādāties interneta veikalā 220.lv – piedāvājumā lokšķēres un matu gofrētāji, matu taisnotājs satriecošu frizūru veidošanai, kā arī epilators nevēlamo matiņu likvidēšanai.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē