• TopBeauty zina: kādiem komponentiem ir jābūt šampūna sastāvā

    Reklāmraksts
    22. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    un no kādiem komponentiem ir jāizvairās?

    Šampūns ir neatņemama ikdienas daļa. Ar šo līdzekli diezgan bieži satiekas gan vīrieši, gan sievietes, gan mazie, gan lielie. Šampūns ir labs palīgs, bez tā nevar iedomāties labu garastāvokli – kā var sākt dienu ar netīru galvu? Bet ir svarīgi pievērst uzmanību šampūna sastāvam – jārūpējas par galvas ādas un matu veselību. Mēs apkopojam šampūna tematikas informāciju un secinājām: ir komponenti sastāvā, kurus speciāli jāmeklē ir komponenti, bez kuram labāk iztikt. 

    Mūsdienīgs šampūns ar sarežģītu sastāvdaļu komplektu ir salīdzinoši nesens izgudrojums. Pirms dažiem gadsimtiem cilvēki mazgāja matus ar parastajiem pelniem un skaloja ar augu novārījumiem. No mūsdienu kosmētikas pārpilnības acis uzskrien: mitrinoša, stiprinoša, krāsu saglabājoša, ar vitamīniem un minerālvielām, ar aminoskābēm un zīda molekulām (sudrabs, pērles). Pat meistars-stilists vai trihologs uzreiz neizvēlēsies labāko variantu.Net veikals TopBeauty.lv parūpējas par jūsu matu veselību un var pareizi jūs informēt pa to labāko, kas jums jāmeklē matu šampūna sastāvā!

    Mazgāšanas līdzekļu veidi (virsmaktīvās vielas)

    Sulfāta. Kā aktīvā sastāvdaļa tiek izmantots laurilsulfāts (SLS vai SLES). Priekšrocības: Veido biezas putas, lieliski attīra matus no taukiem. Trūkumi: kairina galvas ādu. Bieži lietojot, mati sāk sašķelties, parādās blaugznas, galva niez un ātri kļūst taukaina.

    Kā atpazīt sastāvā: laurila amonija sulfāts , laurila nātrijā sulfāts 

    Ir maigākas variācijas – TEA un DEA, taču tās arī kaitē matiem, lai arī mazākā mērā.

    Ziepjveida vai amfotērisks. Priekšrocības: neizjauc galvas ādas pH, piemīt reģenerējošas īpašības. Trūkumi: tas slikti puto, ir dārgs, reti sastopams tīrā veidā, bieži darbojas kā otrais komponents ar sulfāta bāzi. 

    Biezinātāji, konservanti, krāsvielas

    Bez biezinātājiem šampūns būs pārāk šķidrs un neērts lietošanai. Šajā kategorijā ietilpst Cocamide DEA, Cocamide MEA, Linoleamide DEA utt.

    Pateicoties konservantiem, produkts tiek uzglabāts vairākus gadus un nebojājas. Šajā grupā ietilpst: parabēni, fenoksietanols, metilizotiazolinols, nātrija benzoāts, DMDM-hidantoīns. Tiek uzskatīts, ka šampūnā esošie konservanti ir bīstami, taču daudzi no tiem ir pilnīgi dabiski, turklāt bez konservantiem attīstīsies mikroorganismi, kuru radītais kaitējums būs daudz būtiskāks.

    Krāsas un smaržvielas nav obligātas, bet vēlamas, jo ir daudz patīkamāk ieputot galvu ar biezu pērļu-piena krāsas sastāvu un smaržojošu pēc rozēm nekā ūdeni ar asu ķīmisku smaržu. 

    Noderīgas sastavdaļas

    Pretblaugznu sastāvdaļas (ketokonazols, piroktonolamīns, darva, cinka piritions utt.). Visbiežāk tie ir daļa no ārstnieciskajiem šampūniem, ko pārdod aptiekā.

    Mitrinošas piedevas (hialuronskābe, lanolīns, glicerīns, keramīdi un citi).

    Kolagēns un keratīns – atjauno bojātus matus un piešķir apjomu. 

    Kviešu dīgļu proteīns, kas palīdz atjaunot bojāto matu struktūru, pateicoties sastāvdaļas aminoskābju sastāvam, baro un saglabā mitrumu. Olbaltumvielas tiek plaši izmantotas kosmētikas izveidē, ietilpstot krēmos, bērnu kosmētikā, sejas un ķermeņa ādas mazgāšanas līdzekļos.

    Ēteriskās eļļas, kas ir tik raksturīgas dabiskajai kosmētikai. Tie ir nepieciešami cirtas mitrināšanai, barošanai un atjaunošanai, un daži no tiem ir nepieciešami antiseptiski terapeitiskai iedarbībai. Visizplatītākās ēteriskās eļļas ir bārbele, lavanda, citrusaugļi, krustnagliņas un mandeles. Ir tādi eksotiski. Piemēram, argana eļļa palīdz mazināt alerģiju, baro matus un piešķir tiem dabisku spīdumu.

    Kaitīgas sastavdaļas

    Redzot šādas sastāvdaļas sastāvā, rūpīgi pārdomājiet, pirms iegādājaties šampūnu.

    Minerāleļļa. Tik nekaitīgais nosaukums – patiesībā tā ir kaitīga viela, kas neiesūcas ādā, bet sacietē ar plānu plēvīti un neļauj matiem «elpot».

    Formaldehīds. Par tiem nav vienprātības, taču daudzi zinātnieki apgalvo, ka šī viela ir kaitīga veselībai, labāk no tās izvairīties. 

    Bezjēdzīgas vielas šampūnos

    Silikons. Reklāmā tiek apgalvots, ka silikons «izgludina» matus, padara tos spīdīgus. Patiesībā, ja efekts ir, tas ir ļoti īslaicīgs, bet, uzkrājoties, silikons padara matus smagākus, ar laiku galva izskatās nekopta un netīra pat uzreiz pēc mazgāšanas.

    Kondicionējošās piedevas arī ir silikoni, polimēru komponenti, hidratētie taukspirti – cetil, oleīns un stearil. Tie acumirklī padara matus gludus un spīdīgus, izlīdzinot zvīņas un izlīdzinot bojātās matu vietas, it kā aptinot matus ar plēvi. Uz dažām stundām. 

    Vitamīni. Tas jālieto iekšķīgi tablešu veidā, piecu minūšu kontaktā ar matiem un galvas ādu pozitīva rezultāta nebūs.

    Augļu skābes. Tiek uzskatīts, ka tie mitrina matus, kas ir absolūts mīts. Vislabāk ir lietot augļus iekšā matiem. 

    Antioksidanti. Matiem nav grumbu, kuru apkarošanai šī aktīvā viela ir vērsta.

    Augu ekstrakti. Tiem ir jēga tikai tad, ja to masas daļa pārsniedz vismaz 25–30% (tas notiek, bet reti).

    SPF un Thermo ir komponenti, kas aizsargā matus no ultravioletā starojuma. Viņi darbojas tieši tik ilgi, cik tie atrodas uz matiem – tas ir, 15 minūtes dušā. Secinājumus izdariet paši. 

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē