• Blaugznas līdzīgas sniegam uz pleciem – ko darīt?

    Matu veselība
    Sigita Āboltiņa
    11. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Niezoša galva un apsniguši pleci – realitāte, kas pamatīgi spēj sabojāt omu, taču labā ziņa ir tā, ka ar blaugznām var cīnīties. Turklāt itin veiksmīgi, ja darīsi to gudri. Skaidro Dr. JEKATERINA PUDOVA, dermatoloģe, matu problēmu speciāliste Veselības centra 4 skaistuma klīnikā 4. Dimensija.

    Parastās vai ar iekaisumu

    Patiesībā blaugznām nemaz nevajadzētu veidoties, jo epidermai jeb galvas ādas virskārtai, kas jau nokalpojusi savu laiku, jālobās neredzami. Arī no mūsu ķermeņa ādas katru dienu kaut kas nokrīt, taču mēs to nemanām, un tikai pirtī vai vannā paberžot redzama vecās ādas lobīšanās jeb, kā mēdzam teikt, – atmiekšķējas netīrumi.

    Tas gan nenozīmē, ka, mazgājot matus un paberžot galvas ādu, jāparādās blaugznām. Tās veidojas tad, kad pārragotās (savu laiku nokalpojušās) šūnu kārtas sakrājas pavairāk, salīp vai nepareizi vairojas.

    Blaugznu veidošanos var veicināt arī ilgstoša galvas ādas nemazgāšana vai dažādu kairinošu vielu, piemēram, matu veidošanai paredzēto gelu, vasku, matu lakas lietošana.

    «Ja cilvēks lieto matu veidošanas līdzekļus, pareizi būtu darīt tā – no rīta tos ieziež matos, ieveido frizūru un vakarā izmazgā. Nevajadzētu rītos likt atkal jaunu porciju želejas vai cita līdzekļa, ja iepriekšējā dienā mati jau veidoti ar kādu no tiem, bet nav mazgāti,» norāda Jekaterina Pudova.

    Viņa piebilst, ka, loboties pa vienai šūniņai, tās nebūtu redzamas, taču ar aci saskatāmās blaugznas ir pārragotu, salipušu šūnu kaudzītes. «Ja tās salīp lielās plēksnēs, tā ir lielblaugznaina lobīšanās, smalkākās – smalka. Un ja vēl tauku dziedzeri strādā ļoti intensīvi, redzamas taukainas, dzeltenīgas blaugznas,» saka daktere.

    «Ir parastās blaugznas, kad galvas ādas zvīņiņas mazliet vairāk salīp, bet nav ne iekaisuma, ne kādas citas patoloģijas – matu lūšanas vai kādas infekcijas, piemēram, sēnītes. Šādās reizēs parasti pietiek ar pretblaugznu šampūnu, kas satur salicilskābi. Tas darbojas kā skrubītis, palobot pārragotās šūnas, un galvas āda kļūst tīrāka.»

    Otrā grupā iedalāmi visi pārējie blaugznu veidi – seborejiskais dermatīts, psoriāze, kad līdztekus blaugznām veidojas arī iekaisums un savairojas liekā mikroflora. Tad jau nepieciešami kardinālāki risinājumi.

    «Vienmēr gan svarīgi ļoti precīzi noskaidrot patieso blaugznu veidošanās cēloni, jo, piemēram, alerģiskiem cilvēkiem tā var izpausties reakcija uz agresīvāku šampūnu, kura dēļ galvas āda sāk intensīvāk lobīties. Visbiežāk gan problēmas cēloņa pamatā ir nekvalitatīva ādas struktūra. Skatoties ar neapbruņotu aci, it kā viss kārtībā, bet mikroskopiskā līmenī tā ir nepareiza, un pārāk agresīva vide var veicināt iekaisuma veidošanos un kairināt ādu,» norāda matu speciāliste.

    Viņa piebilst, ka, piemēram, psoriāzes gadījumā epiderma atjaunojas ļoti ātri, bet nekvalitatīvi, šūnas nenobriest un veido lielas plēksnes. Diemžēl izārstēties no psoriāzes pilnībā nevar, taču var iemācīt šūnām pareizāk vairoties – darīt to mēneša laikā nevis četrās piecās dienās.

    Visbiežāk gan problēmas cēloņa pamatā ir nekvalitatīva ādas struktūra.

    Savukārt, ja līdztekus blaugznām pamani, ka mati sākuši arī vairāk krist vai lūst, noteikti dodies pie ārsta, jo ļoti iespējams, ka likstas pamatā ir sēnītes infekcija. Dakteris paņems uzsējumu un nosūtīs uz laboratoriju analīžu veikšanai. «Pie ārsta vajadzētu doties arī tad, ja blaugznas pēkšņi savairojušās un nepalīdz ne šampūns, ne kādi citi līdzekļi, kas līdz šim devuši efektu,» stāsta Jekaterina Pudova.

    Maģiskie DS

    Lai vai kāds arī būtu blaugznu rašanās iemesls, tikt no tām vaļā nav viegls uzdevums. Taču – jo labāk palīdzēsi nolobīties pārragotajām un salipušajām šūnām, jo veiksmīgāk un ātrāk tiksi galā ar problēmu. Protams, pirmais paveicamais uzdevums ir pareiza šampūna izvēle. Tā sastāvā noteikti jābūt salicilskābei vai citām augļskābēm jeb vielām, kas palīdz pašķaidīt izveidojušās kaudzītes un nolobīt tās. Pretblaugznu šampūni var saturēt arī  selēna sulfīdu, darvas atvasinājumus.

    Kurš no šiem šampūniem palīdzēs tev, uzzināsi, izmēģinot tos, jo, kā saka daktere, kas labi derēs vienam, otram var nedot nekādu rezultātu.

    «Papildus vienreiz nedēļā var uzklāt galvas ādu attīrošu masku. Nopietnākos gadījumos ārsts uzraksta recepti un cilvēkam ar to jādodas uz aptieku, kur izgatavo zāles. Ir arī nopērkamas jau gatavas maskas seborejiskā dermatīta ārstēšanai, piemēram, Node K emulsija (Bioderma) vai Alphazole maska (Item). Emulsiju lietot ir ērtāk, jo tai ir speciāls uzgalis, savukārt otru masku pārdod tūbiņās – tādās kā krēmi.

    Lietošana ir vienkārša – pa taciņai šķir matus, uz galvas ādas uzspiež nelielu daudzumu maskas un viegli iemasē. Patur no piecām līdz maksimāli piecpadsmit minūtēm, tad samitrina, nedaudz uzputo un rūpīgi izmazgā ar šampūnu. Masku klāj pirms matu mazgāšanas, un galvas ādai jābūt sausai.

    Iespējams, maska mazliet kņudinās, jo tās sastāvā ir augļskābes, salicilskābe, kas loba pārragotās šūnas. Minētās matu maskas nopērkamas aptiekā, taču tādas pārdod arī kosmētiskās firmas, piemēram, Nioksin,» atklāj matu daktere.

    Tiesa gan, ar speciālo masku lietošanu aizrauties nevajadzētu. Ar vienu reizi nedēļā pietiek, lai risinātu problēmu, ja vien dakteris nav teicis ko citu.

    Un noteikti nevajag šo masku lietot profilaktiskos nolūkos, jo tā vari panākt pretēju efektu. Mazgāt matus gan var tik bieži, cik nepieciešams – kaut vai katru dienu. «Psoriāzes ārstēšanai ir speciāli attīrošie šampūni, kas satur šīs problēmas risināšanai paredzētas vielas. Nereti ārsts izraksta arī krēmveida preparātu Daivonex vai Daivobet, kas satur steroīdu. Tas nomāc iekaisuma reakciju un bremzē nepareizu šūnu attīstību, kā arī satur D vitamīna analogu. Kā jau minēju, psoriāzes gadījumā šūnas vairojas pārāk ātri, bet preparāts bremzēs šo procesu,» saka Jekaterina Pudova.

    Daktere arī norāda, ka pretblaugznu šampūnu vēderiņus parasti rotā uzraksts Node DS, Kelual DS… Galveno lomu spēlē divi pēdējie burtiņi DS, kas tulkojumā nozīmē dermatitis seborojka jeb seborejiskais dermatīts. «Visi šie šampūni attīrīs galvas ādas mikrofloru un mazinās iekaisumu,» norāda daktere. «Alerģisku, jutīgu cilvēku galvas ādai tie gan var nepatikt, tāpēc labāk izvēlēties pretblaugznu šampūnu, kas satur linolu, pantenolu. Tie nav tik agresīvi, tāpēc nekairinās un nepārsausinās galvas ādu.»

    Te vienu, te otru

    Nav smādējami arī veikalos nopērkamie parastie pretblaugznu šampūni, kas, kā saka daktere, no ikdienas matu mazgāšanas līdzekļiem atšķiras tikai ar to, ka tiem pievienots nedaudz vairāk aktīvās vielas, taču tādas pašas satur arī citi šampūni.

    «Viss atkarīgs no šīs vielas koncentrācijas,» saka Jekaterina Pudova. Piemēram, daudz reklamētais pretblaugznu šampūns Head & Shoulders tā saukto parasto blaugznu gadījumā var palīdzēt itin labi. Mīnuss masu produkcijai ir tikai tāds, ka vairumam šo šampūnu pievienotas nevajadzīgas papildu vielas – smaržai, krāsai… «Tā dēvēto parasto pretblaugznu šampūnu sastāvā mēdz nebūt mīkstinošas, balansējošas vielas, tāpēc pastāv risks pārsausināt galvas ādu, tā panākot pretēju efektu – cilvēks nevis atbrīvojas no blaugznām, bet problēma kļūst vēl nopietnāka,» uzsver daktere.

    Viņa arī iesaka nelietot tikai ārstniecisko šampūnu, bet mazgāt galvu pamīšus gan ar speciālo pretblaugznu vai, piemēram, psoriāzes ārstēšanai paredzēto, un parasto šampūnu.

    «Sākumā, kamēr problēma izpaužas intensīvi, galva ar ārstniecisko šampūnu jāmazgā divas trīs reizes nedēļā vai arī katru dienu, ja mati ātri sataukojas. Pēc mēneša vai pusotra intensīvas galvas ādas ārstēšanas pietiks, ja speciālo šampūnu lietos reizi nedēļā vai tikai katru otro nedēļu un pārējās mazgāšanas reizēs izmantos parasto šampūnu – lai galvas āda nepierod, bet saglabājas ārstnieciskais efekts. Pavisam atteikties no ārstnieciskā šampūna arī nedrīkst. Pat tad ne, ja šķiet, ka problēma novērsta pilnībā, jo seborejiskais dermatīts un psoriāze nav izārstējamas slimības.»

    Izrādās, mēdzam grēkot arī ar matu maskām, lietojot tās nepareizi. «Vitamīniem un citiem labumiem bagātās maskas paredzētas klāšanai uz matiem, ja vien uz iepakojuma nav rakstīts, ka maska domāta galvas ādas attīrīšanai vai, piemēram, pret matu izkrišanu.

    Un noteikti nevajag klāt masku tuvāk par diviem līdz pat desmit centimetriem no galvas ādas, jo tās visas vairāk vai mazāk satur silikonu, kas, nokļūstot uz galvas ādas, izraisīs siltumnīcas efektu, bet tas savukārt var veicināt blaugznu rašanos,» teic matu ārste un piebilst, ka arī centieni izķemmēt blaugznas nedos nekādu rezultātu.

    Īpaši bīstami to darīt ir tad, ja blaugznas veidojas biezā kārtā un ir cieši klāt galvas ādai.

    Piemēram, zīdaiņiem piena krevele, kas patiesībā ir bērnu seborejiskais dermatīts, vai psoriāze ļoti smagā formā. «Ja gribas izķemmēt kreveli un iecerēts to darīt ar smalku ķemmīti, noteikti vispirms šai vietai biezā kārtā jāuzziež krēms, lai krevele atmiekšķējas. Plēšot paliks pušums un var veidoties iekaisums. Es gan ieteiktu iztikt bez kreveļu ķemmēšanas, jo, intensīvi berzējot kādu no šīm vietām, šūnas tikai savairosies. Jā, pirmajā mirklī šķitīs, ka panākts labs efekts, bet pēc dienas vai divām blaugznu būs trīs reizes vairāk,» brīdina Jekaterina Pudova.

    2 īpaši jautājumi

    1. Ja mati ātri sataukojas un jāmazgā katru rītu, vai var pārsausināt galvas ādu?
      Jā, ja lieto taukainai galvas ādai paredzētu šampūnu un lieto to katru rītu. Matus var mazgāt tik bieži, cik nepieciešams, kaut vai trīs reizes dienā, taču tādā gadījumā trīsreiz nedēļā lieto agresīvāku šampūnu, kas attauko un attīra galvas ādu intensīvāk, bet pārējās reizēs – vieglāku, ikdienas lietošanai paredzētu šampūnu.
    2. Vai šampūns tiešām jāmaina reize mēnesī?
      Nē, tas ir mīts. Cilvēks varētu vēlēties pamainīt šampūnu apmēram četrreiz gadā – tad, kad mainās gadalaiki. Atkarībā no laikapstākļiem mainās arī galvas ādas stāvoklis, tauku dziedzeru darbība un matu vajadzības, taču šampūns nav jāmaina tikai tāpēc, ka galvas āda varētu pierast pie viena konkrēta līdzekļa.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē