• Svarīgākais par viedās mājas izveidi: mīti un priekšrocības

    Reklāmraksts
    13. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Viedie risinājumi kļūst arvien populārāki, jo tie atvieglo ikdienu un palielina drošību. Lai arī viedās mājas ir pilnas ar funkcijām un ilgtermiņā spēj gan samazināt elektroenerģijas izmaksas, gan uzlabot mājinieku komforta līmeni, tomēr arvien cilvēkiem nav pilnīgas izpratnes par pašas sistēmas uzstādīšanu. Lai ļautu saprast, vai viedā māja ir nepieciešama jūsu mājoklī, ar vērtīgiem padomiem dalās Leonīds Popoks, „JUNG” pārstāvis.

    Kā darbojas KNX sistēma?

    Viedās mājas sistēmā ir apvienoti vairāki aprīkojuma veidi, kuriem jāspēj savstarpēji „saprasties”, tāpēc ražotāji tiecas izveidot signāla nodošanas un apstrādes kopēju standarta sistēmu. KNX ir atklāts pasaules māju un ēku vadības un automatizācijas standarts. Pietiek ar vienu KNX sistēmu, kas spēj apvienot visas mājas vadības jomas – apgaismojumu, mikroklimatu, temperatūru, žalūzijas, aizsardzības sistēmu, multivides aprīkojumu un citas – vienā kopumā. KNX maģistrāle savieno visus datu pārraides tīklus (maģistrālā datu pārraide, radio frekvences, strāvu), nodrošinot to savstarpēju komandu pārraidi.

    Svarīgi skaidrot, ka KNX sistēmu var iebūvēt arī jau gatavā mājoklī, jo brīdī, kad nevar ievilkt vadus, KNX sistēmas elementi savstarpēji tiek savienoti ar radio sakariem, protams, ar zināmiem ierobežojumiem. Uzstādīšanai un programmēšanai gan ir nepieciešami profesionāli apmācīti speciālisti, kas dod garantiju pareizai sistēmas darbībai.

    Pielāgojamība, drošība un efektivitāte

    KNX sistēmai var uzskaitīt vairākas priekšrocības. Pirmkārt, to ir iespēja konstruēt un patstāvīgi pielāgot atkarībā no lietotāja vajadzībām un kopējām objekta īpašībām. Otrkārt, klasiskajā KNX sistēmā nav vienas centrālās vadības – mājas servera, “smadzeņu”. Tā ir decentralizēta sistēma un ir daudz drošāka, jo nav iespējas sabojāt centrālās vadības mezglu, līdz ar to bīstamība sistēmas darbībai nerodas. Treškārt, tas ir efektīvi un ļauj ievērojami ietaupīt, – aprēķināts, ka viedās mājas īpašnieki ietaupa līdz 30% siltumenerģijas un līdz 70% elektroenerģijas.

    Turklāt KNX būs izcils drošības un ekonomijas papildinājums arī darba vietās. Sistēma ir piemērota gan privātām, gan publiskām būvēm, tādējādi nodrošinot komfortu, ērtu vadību, drošību un ekonomiskumu gan mājvietā, gan darba vietā.

    Izplatītākie mīti

    JUNG pārstāvji visā Eiropā bieži vien saskaras ar dažādiem mītiem, kādi cilvēkiem ir radušies par viedo māju vai KNX sistēmu:

    1. Māja var kļūt “pārāk vieda”. Šis varētu būt visizplatītākais kļūdainais uzskats sabiedrībā. Nomierinot gan jāuzsver, ka pašreizējām viedās mājas sistēmām nav mākslīgā intelekta, kas ļautu mājai pašai pieņemt neaprakstītus risinājumus. Tā darbojas pēc iepriekš iestatītiem parametriem un loģikas.
    2. Viedā māja – tikai vadībai ar tālruni. Īstenībā mājoklis par viedo kļūst tikai tad, kad ir kopēja sistēma, kurā atsevišķas inženiersistēmas (apkure, apgaismojumu u.tml.) tiek savienotas un darbojas kopā. Viedtālrunis vai planšetdators nav viedas mājas centrs. Tas ir tikai vēl viens funkcionālais slēdzis, nekas vairāk.
    3. Viedā māja ir tāda, kurā ir daudzas un dažādas viedierīces. Cilvēki maldīgi uzskata, ka, mājās saslēdzot visas viedierīces, māja kļūst par viedu. Diemžēl tā nav, – ir nepieciešama speciāla sistēma, kas apvieno visas viedās funkcijas.

    Dodieties aprunāties ar nozares speciālistiem, lai neapmaldītos dažādos mītos, kas lasīti internetā vai dzirdēti no draugiem. Uzstādot KNX sistēmu, mājas īpašnieki iegūs gandrīz neierobežotu funkcionalitāti. Kad sistēmas darbojas kopā un savstarpēji komunicē, funkcionalitātes robežas nosaka tikai finanses un fantāzija. Nepārtraukti mainās mūsu nepieciešamības un vēlmes – ļausim mājai mainīties kopā ar mūsu sapņiem.

    Vairāk informācijas: https://www.jung.de/en/820/.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē