• Saldāks miegs mazulim – koliku vietā stunda miega!

    Reklāmraksts
    3. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Vajadzība rūpēties par miega kvalitāti ik dienu ieņem nozīmīgāku lomu mazuļu aprūpē, jo arvien vairāk pētījumu apliecina, ka kvalitatīvs un pietiekams miegs veicina bērna kognitīvās spējas. Savukārt kolikas (sāpīga gāzīšu uzkrāšanās zīdaiņa zarnās) zīdainim rada lielu diskomfortu, ilgstošu raudāšanu un samazina miega ilgumu. Kā novērst kolikas un palielināt diennakts miega ilgumu mazulim?

    Vide ir ietekmējošs faktors

    Ir pierādīts, ka gaismas intensitātes un apkārtējās vides temperatūras atšķirībām dienā un naktī ir būtiska nozīme cilvēka miega un nomodas modulēšanā. Tāpēc jāpievērš uzmanība videi kādā guļ mazulis – tīra, labi vēdināta telpa, kurā ir pēc iespējas mazāk lieku mantu. Tomēr būtu jāņem vērā vēl daži būtiski vides faktori. Piemēram, tumsa – ir pierādīts, ka zīdaiņa miega ilgumu naktīs pozitīvi ietekmē tumši gulēšanas apstākļi.  Aiz loga gaisma ir mainīga un ne vienmēr sakrīt ar mazuļa gulētiešanas laiku. Ir vērts apdomāt kā pašiem būt gaismas saimniekiem telpā – ar gaismas necaurlaidīgiem aizkariem vai žalūzijām. Otrs būtisks vides faktors ir gaisa mitrums. Zīdainim optimālais gaisa mitrums ir 40% līdz 60%. Pārāk sauss gaiss ne tikai ietekmē miega kvalitāti, bet padara gļotādu sausu un uzņēmīgāku pret dažādām vīrusu saslimšanām. Trešais vides faktors ir temperatūra – speciālisti iesaka, ka aptuveni 20 grādi pēc celsija būs lieliski piemēroti labam mazuļa miegam.

    Gatavošanās miegam

    Miega rituāla veidošana – kad secīgas darbības mazulim dienu no dienas atgādina, ka tuvojas gulētiešanas laiks. Laiks, ko investēsiet mazuļa miega uzlabošanā, palīdzēs arī nākotnē veidot labas un stipras attiecības ar miegu. Šī ir iespēja arī pašiem vecākiem vairāk pievērsties tam, lai atietu no dienas skrējiena un sagatavotos vakara cēlienam. Gatavojoties miegam – slēdzam ārā televizoru, datoru un liekam prom arī visas viedierīces.

    Kolikas un kāda tam saistība ar miegu?

    Tomēr pat tad, kad esam izdarījuši mājasdarbu – pielāgojuši vidi un noskaņojušies miegam, ne vienmēr viss notiek kā plānots. Mazuļa pirmajos dzīves mēnešos pamatīgs miera jaucējs ģimenē var būt kolikas. Tās ir iemesls biežai un ilgstošai mazuļa raudāšanai, ko izraisa pārmērīga un sāpīga gāzu un gaisa uzkrāšanās zarniņās.

    Lai arī kolikas ar laiku pāriet pašas, tās mazulim rada ļoti nepatīkamas sajūtas un garas raudāšanas epizodes. Lai visu ģimeni pasargātu no koliku radītā stresa ir svarīgi apzināties, ka pastāv iespējas meklēt risinājumu. Izrādās – no pasakaina mirkļa, kurā vecāki vēro mazuli saldā miedziņā līdz izmisumam, nogurumam un stundām ilgas raudāšanas, patiesībā var šķirt vien pavisam neliela, bet ārkārtīgi nozīmīga labā baktērija BB-12®. Pētījumā secināts, ka koliku periodā, lietojot tieši šīs labās baktērijas BB-12® piecas reizes samazinājās zīdaiņu raudāšanas laiks un miega ilgums palielinājās par 62 minūtēm dienā! Latvijā bifidobaktērija BB-12® ir atrodama probiotiku kompleksā LIVEO. Tieši BB-12® bifidobaktērijas ir tās, kas “apēd” lieko cukuru un ogļskābās gāzes vietā veido pienskābi, kas nerada vēdera pūšanos. LIVEO ir īpaši attīrīts – vienīgais produkts Latvijā ar sertificētu zīdaiņu klases formulu, kas nesatur piena olbaltumvielas un to pēdas, kā arī krāsvielas, saldinātājus, aromātvielas un laktozi. LIVEO sastāvā esošās labās baktērijas ir saņēmušas augstāko drošības novērtējumu (GRAS), kas nozīmē, ka tās ir pilnīgi droši lietot visiem, ieskaitot zīdaiņus un grūtnieces.

    Avoti:

    Gruber R., Gauthier-Gagne G., The Impact of light and temperature un sleep in children and adolescents.

    Quante M., McGee G.W., Yu X., Ach T., Luo M., Kaplan E. R., Rueschman M., Haneuse S., Davison K.K., Redline S., Taveras E.M. Associations of sleep-related behaviors and the sleep environment at infant age one month with sleep patterns in infants five months later. Sleep Medicine, 2022

    Pacheco D., Wright H. Best temperature for Sleep. Sleep Foundation, 2023

    Nocerino R, De Filippis F, Cecere G et al. The therapeutic ecacy of Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12® in infant colic: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Aliment Pharmacol Ther. 2020 Jan: 51(1):110–120.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē