• Rāpošana – svarīgs mazuļa attīstības posms

    Reklāmraksts
    6. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rāpošana jeb pārvietošanās uz četriem atbalsta punktiem ir ļoti būtisks bērna attīstības posms. Tas nosaka tālākās staigāšanas kustības, apvienojot visas iepriekš apgūtās kustību prasmes, tostarp rāpošanu.

    Katram mazulītim ir virkne jaundzimušā refleksu. Reflekss ir bērna muskuļu atbildes reakcija uz kādu kairinājumu, piemēram, pieskārienu, gaismu, aukstām rokām, piepaceltu pozīciju u.c. Nobriestot mazuļa centrālajai nervu sistēmai un attīstoties kustību spējām, šie refleksi pakāpeniski integrējas bērniņa kustībās. Tāpēc vecākiem ir rūpīgi jāseko līdzi bērna kustību apguves secībai un kvalitātei. Rāpošana ir motivēta pārvietošanās uz konkrētu mērķi. Mazulis patstāvīgi iesaistās pārvietošanās procesā, sasniedz mērķi un gūst gandarījumu par padarīto. Rāpošanas procesā bērniņš aktivizē redzi, muguras un vēdera preses dziļos muskuļus, iegurņa muskulatūras sistēmu, abas kājas un rokas, kā arī līdzsvaru. Mazulis mācās roku un kāju pamīšas kustības, ko var salīdzināt ar staigāšanu. Mazulis sāks rāpot pēc tam, kad būs apguvis svarīgākās sagatavošanās kustības – velšanos uz vēdera un atpakaļ, rotāciju ap nabu jeb griešanos kā vilciņam un līšanu. Veļoties bērniņš izzina sava ķermeņa viduslīniju, mācās pārnest svaru no viena sāna uz otru, turēt galvu sānu pozīcijā un guļot uz vēdera. Rotējot ap nabu, mazulis iesaista kustībā dažādus muskuļus un iemācās lietot vienlaikus pretējo roku un kāju, jau imitējot kustību uz priekšu. Līšanas procesā stabilizējas gūžas un turpina aktivizēties iegurņa rotācija.

    Sertificēta fizioterapeite Jana Parfjonova sniedz vecākiem šādus ieteikumus:

    • rāpošanu vislabāk atbalstīt vienā plaknē, izvietojot tajā viegli pārvaramus šķēršļus, piemēram, sarullētas segas vai apgrieztas kumodes atvilktnes. Paaugstinājumi nedrīkst pārsniegt bērna elkoņa augstumu;
    • izmantojiet slidkalniņu, tas palīdzēs mazulim iemācīties ierāpot un izrāpot no paaugstinājuma, kā arī sajust lielāku svara pārnesi uz iegurni un kājām;
    • bērnu kustību vidē izvairieties no otrā stāva kārdinājumiem, piemēram, dīvāna vai kumodes. Bērni ir ziņkārīgi un gudri, viņi centīsies ar rokām uzrauties kājās, taču kājas vēl nebūs pietiekami stabilas;
    • lielas, vieglas mantas, piemēram, kartona kastes un bļodas, attīstīs kustību amplitūdu rokās, trenēs līdzsvaru ar mazāku atbalsta punktu skaitu pie grīdas;
    • nelieli vienādi priekšmeti pa diviem, piemēram, mazas koka karotes, kas ieliktas divos spaiņos vai bļodās, rotaļāšanās laikā trenēs bērna telpisko uztveri, kas ir ārkārtīgi svarīga rāpošanas laikā;
    • uzmanīgi izvēlieties apģērbu – tas nedrīkst būt ne par mazu, ne par lielu. Ļaujiet bērnam rāpot un spēlēties basām kājām, ar apģērba minimumu. Tā bērns labāk sajutīs ķermeņa svaru, sevi telpā un pareizi liks atbalsta punktus pie grīdas.

    13. augustā Cēsīs, Strīķupē, no plkst. 11.00 līdz 16.00 risināsies taku skrējiena seriāla Stirnu buks 4. posms, kurā pašiem mazākajiem dalībniekiem būs iespēja piedalīties Lupilu Lācēna rāpošanas čempionātā. Trases garums – nepilni četri metri. Lācēna distancei būs sagatavota īpaša un droša vieta Lupilu teltī, kas būs veidota kā maza oāze vecākiem ar bērniem. Tur būs ērta pārtinamā zona, zviļņi, krāsošanas nodarbības bērniem, kā arī fotografēšanās ar Lupilu Lācēnu.

    Spēlējieties un rāpojiet kopā ar bērnu – bērns būs laimīgs par vecāku klātbūtni. Jums savukārt būs iespēja ieraudzīt pasauli no bērna skatpunkta. Vērojiet bērna aktivitātes un esiet klāt, lai pamanītu bērna kustību pilnveidošanos. Starp citu, arī pieaugušajiem ir ļoti veselīgi rāpot.

    Kristīne Beitika: «Piedaloties rāpošanas čempionātā Mežaparka posmā aprīlī, uz medaļām nepretendējām, bet piedalīšanās prieks ir liels! Noteikti piedalīsimies vēl. Priecājos, ka ir tādas aktivitātes arī pašiem mazākajiem!»

    Satura veidotāja @kristine_beit norāda, ka, ņemot vērā meitiņas interesi aktīvi rāpot, ikdienā izvēlas ērtu apģērbu – bodiju un elastīgas piegulošas bikses, atbilstoši laika apstākļiem.

    Konkurss visiem mazajiem rāpotājiem

    Jūlija pēdējā nedēļā aicinām vecākus un mazos piedalīties Santa.lv rīkotajā videokonkursā Ašais rāpotājs. Mēs gaidīsim līdz vienai minūtei garus video, kur mazulis demonstrē savas rāpošanas prasmes, gatavojoties čempionāta otrajam posmam. Papildu informāciju par konkursu atradīsiet Santa.lv mājaslapā.

    Reklāmraksts sadarbībā ar LUPILU

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē