• Pirmais solis pretī mazuļa plānošanai

    Reklāmraksts
    11. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock

    Kad jāveic ovulācijas tests?

    Ir sievietes, kam grūtniecība iestājas jau nākamajā mēnesī pēc tam, kad uzsākta bērniņa plānošana, bet ir pāri, kam pie mazulīša neizdodas tikt ilgi. Šajos gadījumos pirmais palīgs ir ovulācijas testi, kas visprecīzāk var palīdzēt noteikt īsto ovulācijas brīdi.

    Katrai sievietei ik mēnesi olnīcās nobriest vairāki folikuli, no kuriem viens sasniedz 21 mm un pārplīst, kā rezultātā no tā izdalās olšūna, kas uzsāk ceļu uz olvadu, lai gaidītu spermatozoīdu. Veiksmīgā gadījumā notiek apaugļošanās un iestājas grūtniecība.

    Ja grūtniecība neiestājas triju mēnešu laikā, ginekoloģe reproduktoloģe Oksana Babula iesaka sievietei noteikt ovulāciju mājas apstākļos – tas visvieglāk izdarāms ar testu palīdzību. Pateicoties LH hormonam, kas 24–48 stundas pirms ovulācijas sasniedz maksimumu, ar testu ir iespējams precīzi noteikt ovulāciju un ieplānot dzimumdzīvi. 

    Ārste teic, ka ovulāciju var noteikt, arī mērot bazālo temperatūru, taču šī metode atšķirībā no testa nav pietiekami precīza.

    Kā zināt, kad veikt ovulācijas testu?

    Pirms ovulācijas testa lietošanas uzmanīgi jāiepazīstas ar tam pievienoto instrukciju, lai testu veiktu precīzi. Oksana Babula norāda, ka testam ir pievienota arī speciāla tabula, kas ļauj sievietei atkarībā no viņas cikla garuma precīzi noteikt cikla dienu, kad jāveic ovulācijas tests. Piemēram, ja cikla ilgums ir 28 dienas, tests jāveic cikla 12. dienā, savukārt, ja tas ir neregulārs, tests jāveic, sākot ar cikla 9. dienu. Jāpiebilst, ka par cikla pirmo dienu tiek uzskatīta pirmā asiņošanas, nevis smērēšanās diena.

    Ja pirmais tests ir negatīvs, tas jāveic atkārtoti nākamajā dienā tajā pašā laikā.

    Ko darīt, ja tests ir pozitīvs?

    Pozitīva testa gadījumā nākamajās 24–48 stundās jāieplāno dzimumdzīve, taču, lai rezultāts būtu sekmīgāks, ārste Oksana Babula iesaka 3–5 dienas pirms ovulācijas atturēties no dzimumdzīves.

    Ko darīt, ja grūtniecība tomēr neiestājas?

    Ginekoloģe reproduktoloģe Oksana Babula uzsver, ka situācijās, kad grūtniecība vairākus mēnešus neiestājas arī tad, kad ovulācija tiek noteikta ar testu palīdzību, ieteicams partnerim pārbaudīt spermas kvalitāti. Izrādās, 70% gadījumu iemesls neauglībai Latvijā ir slikta spermas kvalitāte. Jānorāda, ka spermas analīzes var veikt jebkurā reproduktoloģijas klīnikā vai laboratorijā.

    Nākamais posms, lai noskaidrotu iemeslus, kāpēc neiestājas grūtniecība, ir olvadu pārbaude. Tas nozīmē, ka sievietei jādodas pie sava ginekologa, kurš pārbaudīs, vai folikuli sasniedz vajadzīgo lielumu un notiek ovulācija, tāpat arī tiks noskaidrots, vai olvadi ir pietiekami caurlaidīgi.

    Ovulācijas testi nav izmantojami kā izsargāšanās metode

    Ovulācijas testu uzdevums ir noteikt ovulācijas brīdi, un tie kalpo grūtniecības plānošanai, tāpēc nav izmantojami kā izsargāšanās metode. Skaidro ginekoloģe reproduktoloģe Oksana Babula: sievietei ovulācija viena cikla laikā var būt pat divas reizes vai arī var notikt spontāna ovulācija. Tāpat arī var būt gadījumi, kad ļoti kvalitatīvas spermas gadījumā tās dzīvotspēja var būt pat 7–10 dienas, – tas nozīmē, ka grūtniecība var iestāties jebkurā gadījumā.

    Kurus testus izvēlēties?

    Maria Baby LH testi ir pats vienkāršākais un drošākais ovulācijas laika noteikšanas veids mājas apstākļos. Maria Baby dod saprotamu, viegli nolasāmu rezultātu, kas parādīs, vai tuvākajā laikā jums notiks ovulācija vai ne.

    Ovulācijas testi Maria Baby Strip un Maria Before Baby atšķiras pēc konstrukcijas un daudzuma iepakojumā.

    Maria Baby Strip testa strēmelīte, kas rezultāta iegūšanai ir jāiemērc urīnā. Testēšanai ir nepieciešams tīrs, sauss plastmasas vai stikla trauks urīna savākšanai. Iepakojumā viens tests.

    Maria Before Baby pildspalvas veidā zem urīna strūklas. Testēšanai nav nepieciešams nekāds papildu aprīkojums. Iepakojumā trīs testi.

    Augustā interneta veikalā www.medplaza.lv testus Maria Baby var iegādāties ar 25% atlaidi.

    Akcijas piedāvājumu atradīsi šeit.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē