• Piedzīvo Latviju!

    Reklāmraksts
    18. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tendences mainās ne vien modē, bet arī tūrisma industri­jā. Cilvēkiem aizvien svarīgāk kļūst ne vien apskatīt, bet piedzīvot, izpētīt, izkustēties. Un aizvien vairāk šādu iespēju ir arī Latvijā.

    Kopš 2012. gada Latvijā risinās konkurss Jaunais tūrisma produkts, kura viens no mērķiem ir jaunu, atraktīvu tūrisma pakalpojumu veidošana un attīstīšana. 2020. gadā, kurš tūrisma industrijai bijis īpaši izaicinošs un prasīja ātras pielāgošanās spējas, par veik­smīgākajiem tūrisma produk­tiem tika atzīti tieši tādi, kuros iespējams Latviju izjust pašiem uz savas ādas.  

    Ko izvēlas latvieši?

    Stāsta Inese Šīrava, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

    «Pēdējos gados mainās dzīvesstils, cilvēki savā ikdienā vēlas pievērsties veselīgiem paradumiem un fiziskajām aktivitātēm, tādēļ arvien vairāk tiek pieprasīti aktīvā tūrisma pakalpojumi. Veidojas jauni pārgājienu, velosipēdu un laivošanas maršruti. Pēdējā laika tendence Latvijā – garo distanču maršruti, kas vairāku simtu kilome­tru garumā savieno dažādas Latvijas vietas. Aktīvajiem tūristiem noteikti jāizmēģina savi spēki Jūrtakā, Mežtakā, Zaļajos ceļos, Eiro velo.

    Tie, kas vēlas, ceļošanai pa Latviju var pievienot spēles elementus. Šobrīd ceļotāji var piedalīties izaicinājumos, konkursos, novadu apceļošanas akcijās, viktorīnās – atliek tikai izvēlēties savām interesēm un ceļošanas veidam atbilstošāko. Tas bieži vien ir labs veids, kā iepazīt mazāk zināmas vietas un uzzināt jaunus faktus.

    Pieprasītas ir privātas naktsmītnes laukos, kur neviena netraucētiem atpūsties. Turklāt naktsmītne ir vieta, kur ne tikai pārlaist nakti, bet arī gūt īpašas sajūtas, tādēļ populāri ir glempingi, naktsmītnes kokos, uz ūdens vai vientuļas ezera salas, atjaunotās muižās.

    Arvien vairāk tiek novērtēti vietējie, sezonālie un ekoloģiskie pārtikas produkti. Tūristi labprāt tos iegādājas, piedalās to tapšanas procesā vai apmeklē restorānus. Cilvēki meklē īstas, autentiskas un unikālas pieredzes, iespēju pašiem iesaistīties un piedalīties.»

    MEŽTAKA

    Latvija ir bagāta ar skaistiem un daudzveidīgiem mežiem – tie jāizpēta! Šādi iespēju piedāvā garais pārgājienu maršruts Mežtaka, kas 674 kilometros vijas cauri visai Latvijai, turpinoties arī Lietuvā un Igaunijā. Mežtaka savā star­pā savieno gan nacionālos parkus, gan aizsargājamu ainavu apvidus teritorijas, gan dažādus tūrisma apskates objektus ar mazāk zināmām un nomaļākām ta­kām. Mežtaka ir savienota arī ar Eiropas garo pārgājienu maršrutu E11, kas sākas Nīderlandē un aizved līdz Tallinai.

    Maršruts ir sadalīts nelielos vienas dienas posmos, un lapā Mežtaka.lv par katru iespējams atrast detalizētu informāciju – gan kilometru skaitu, gan segumu, gan apskates objektus un naktsmāju iespējas, kā arī vietas, kur ceļotājiem gardi ieturēties. Vēlams gan iepriekš sazināties ar noskatītajām nakts­mītnēm vai kafejnīcām, jo šajos laikos to darba laiks var būt neprognozējams.

    Mežtaku var iet pa atsevišķiem posmiem, bet tā savā būtībā ir garais pārgājiena maršruts, tāpēc to vispilnīgāk iespējams izbaudīt, izejot nevis tikai kādu atsevišķu posmu, bet gan vairākus pēc kārtas. Burvība slēpjas garajā gājienā, kura laikā atklājas Latvijas daba visā tās dažādībā. Protams, atsevišķi posmi var būt ideja brīvdienu pārgājiena maršrutam. Viens posms ir aptuveni 20–25 kilometri, bet atrodami arī garāki, pat 30 kilometru posmi. Vērts pieminēt, ka Mežtaka ved arī gar dažādiem kultūrvēsturiskiem objektiem, un gājējiem ir iespēja papildināt savas zināšanas par konkrēto vietu.

    Mežtaka visā garumā ir marķēta ar dzelteni baltu zīmi, lai palīdzētu vieglāk orientēties apvidū arī tad, ja kartes kādā brīdī nestrādā.

    Detalizētu informācijas un posmu GPX failus iespējams atrast baltictrails.eu un meztaka.lv. Bildes un iedvesmu – Mežtakas kontos Facebook un Instagram.

    BURĀ UN ZVEJO LIEPĀJĀ

    Tiem, kuri dodas uz Liepājas pusi, noteikti jāizbauda zvejnieka amats, ejot jūrā ar īstu zvejas kuģi un komandu! Šādu unikālu iespēju piedāvā ģimenes uzņēmums JA Travel, kuri pagājušajā pavasarī, pielāgojoties mainīgajiem tūrisma apstākļiem, atgriezās uz dzīvi Liepājā, savus hobijus – burāšanu un zvejošanu – pārvēršot mazā tūrisma uzņēmējdarbībā.

    Kur gan vēl, ja ne Liepājā, piedzīvot izbraucienu jūrā ar īstu zvejas laivu un kopā ar īstiem zvejniekiem celt tīklus, pēcāk noķerto lomu grilēt un turpat arī notiesāt! Šāda veida piedzīvo­jums – trīs stundu brauciens jūrā kopā ar vietējiem zvejnie­kiem – nebūs atrodams nekur citur Baltijas jūras piekrastē. Noteikti patiks tiem, kuri meklē jaunas emocijas un vēlas iz­baudīt autentisku piedzīvojumu uz ūdens, pie viena papildinot savas zināšanas par zvejošanu. Šāds pasākums lieliski piemē­rots gan ģimenēm ar bērniem, gan draugu kompānijām, kā arī korporatīviem pasākumiem. Izbraucienu iespējams pieteikt gan individuāli, gan grupās, iepriekš saskaņojot laiku, jo, protams, vērā jāņem arī mainī­gie jūras laikapstākļi.

    Ja vilina tikai burāšana, ir iespēja noķert īpašus dzīves mirkļus arī izbraucienos ar buru jahtu, kas vizina pilsētas iedzī­votājus un viesus gan saullēktā, gan saulrietā. Ja gribas padarīt savus svētkus tiešām īpašus, šī būs izcili piemērota aktivitāte, kuru iecienījuši gan jaunlaulātie, gan jubilāri, gan tie, kuri vienkārši vēlas baudīt jūras mieru vai vēja brāzmas. Neaizmirstams piedzī­vojums, kas Liepājā noteikti jāizbauda!

    Vairāk informācijas mājaslapā jatravel.lv, kā arī Facebook lapā – Burā un zvejo Liepājā un Instagram Sail or fish in Liepāja.

    LOST IN LATGALE

    Vēlies laivot pašā dziļākajā Latgalē? Tev noteikti jāpamē­ģina šis! LOST IN LATGALE ir vadītu, izzinošu laivu pārgājie­nu projekts maz zināmos un attālos laivošanas maršrutos Latgales dienvidaustrumos.

    LOST IN LATGALE zināmākais laivošanas maršruts ir Sauleskalna ezeru sistēmas četru ezeru riņķis. Šeit četri, patiesībā pieci, savstarpēji savienoti ezeri – Drīdzis, Ots, Ārdavs, Sīvers, Lejs – veido noslēgtu apli apkārt Sauleskalnam – senai latgaļu kulta vietai un padomju laikā populārai tūristu bāzei. Sauleskalna ezeri plašāk kļuva pazīstami, kad 2016. gadā te tika atklāts īpaši rets ūdens augs – smalkā najāda, kas saglabājusies neskarta kopš ledus laik­meta beigām. Sauleskalna apkārtne ir neticami maģiska vieta ar Latvijas dziļākajiem un tīrākajiem ezeriem. Laivojot Sauleskalna maršrutu, nepārspīlējot ir iespēja nokļūt vienā no tīrākajām un cilvēka mazāk skartajām vietām Eiropā. Maršruta garums ir aptuveni 13 km.

    Otrs maršruts, kas noteikti jāpamēģina, ved pa Daugavu no Baltkrievijas pierobežas pilsētiņas Piedrujas līdz pilsētai pie upes – Krāslavai. Šā maršruta maģija slēpjas reģiona kultūrvēsturē. Piedruja vēsturiski ir bijusi Pārdaugavas teritorija Drujas pilsētai Baltkrievijā. Maršruts sākas vietā, kur Daugavas vienā krastā ir Latvija, bet otrā Baltkrievija. Pašreiz par to nekas neliecina, tomēr kādreiz Piedruja bija stratēģiskas nozīmes pilsēta Krievijas impērijā. Maršruts ved cauri aizsargājamo ainavu apvidum Augšdaugava, kur ceļā var uzskatāmi vērot, kā dabas spēku ietekmē veidojusies Latvijas likteņupe. Maršruta garums – aptuveni 18 km.

    Materiālis tapis sadarbībā ar LIAA

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē